Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΘ:Ναι στην επέκταση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. στο Δήμο Θηβαίων

deyath-

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με την ευκαιρία της επικείμενης απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων σχετικά με την από το νόμο υποχρεωτική επέκταση της Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θήβας στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:

  1. Οι 120 σε λειτουργία Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) είναι κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που εξυπηρετούν 5 εκ. περίπου κατοίκους της χώρας μας και αποδεικνύουν καθημερινά εδώ και 38 ολόκληρα χρόνια στην πράξη την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Αποτελούν έναν ισχυρό θεσμό ο οποίος, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει, έχει επιτύχει την κοινωνική αποδοχή και την αναγνώριση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
  2. Στη Θήβα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θήβας όλα αυτά τα χρόνια, διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου καθώς
    α. Λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης, αξιοποιώντας μεγάλα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων με πολύ υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας.
    β. Συντελεί καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού κατασκεύασε και λειτουργεί με επιτυχία Εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού.
    γ. Έχει την ευθύνη της υδροδότησης και αποχέτευσης ακόμα και απομακρυσμένων, αραιοκατοικημένων, φτωχών περιοχών, αδιαφορώντας για το ισοζύγιο κόστους – οφέλους. Μάλιστα έχει υλοποιήσει ήδη με επιτυχία την επέκταση σύμφωνα με τον Καποδιστριακό νόμο 2539/97 με διατήρηση των τιμολογίων και με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες.
    δ. Υπερασπίζεται τη δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας την παροχή νερού με άριστα χαρακτηριστικά. Το Διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. στο Μόρνο είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα.
    ε. Είναι δημοτική, τοπική επιχείρηση με ανθρώπινο πρόσωπο, που έχει θεσμοθετήσει κοινωνικά τιμολόγια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί και στην τοπική μας κοινωνία και οι αδύναμοι έχουν δικαίωμα στην ζωή.
  3. Στη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. σήμερα υπηρετούμε μόλις 26 συνάδελφοι και εξυπηρετούμε 12.000 υδρόμετρα κάτω από πολλές φορές αντίξοες συνθήκες και με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ αναμένονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με την ολοκλήρωση της προκήρυξης 3Κ/2018 του Α.Σ.Ε.Π..
  4. Στο Σωματείο μας πιστεύουμε ακράδαντα πως η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα. Η διαχείριση των υποδομών και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα. Η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, όπου εφαρμόστηκε απέτυχε, αφού οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της τιμής του νερού και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του και των υπηρεσιών ύδρευσης, με αποτέλεσμα να επανέλθουν σε δημόσια ή δημοτική διαχείριση.
    Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
    Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι υποχρεωτική και παρά ταύτα, η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. είναι η μόνη Δ.Ε.Υ.Α. σε όλη την Ελλάδα που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.
    Οφείλετε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μην ενδώσετε σε μικροκομματικά ή τοπικά ή ιδιωτικά συμφέροντα που απειλούν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα με πολιτικές παρωχημένες που θυμίζουν άλλες εποχές. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των Θηβαίων πολιτών, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
    Η ενδεχόμενη αρνητική ψήφος σας θα διακυβεύσει όχι μόνο το μέλλον της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. αλλά και του Δήμου και δεν θα λύσει αλλά θα μεταθέσει τα προβλήματα.
    Έχουν ειπωθεί πολλά για την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Σας θυμίζουμε πως η τιμολογιακή πολιτική, είτε αφορά στη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. είτε στο Δήμο, χαράσσεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση, εσείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα κληθείτε και πάλι να αποφασίσετε γι’ αυτήν, όποτε χρειαστεί στο μέλλον.
    Σας καλούμε να υπερψηφίσετε την επέκταση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ .
    Αδιαμφισβήτητο συμφέρον όλων είναι μια Δ.Ε.Υ.Α.Θ. σύγχρονη, ισχυρή και υγιής οικονομικά, στην υπηρεσία του Θηβαίου πολίτη και της αποστολής της που θα διαχειρίζεται τον κύκλο του νερού σύμφωνα με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων.
    ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

Σχετικά