«Ζεσταίνουν» οι αγρότες τα τρακτέρ για Αθήνα – Κλείνουν ξανά τα Τέμπη

agrotes mploka

Στο «τραπέζι» η πρόταση να γεμίσει με τρακτέρ το κέντρο της πρωτεύουσας – Σε νέο κλείσιμο των Τεμπών προσανατολίζονται οι αγρότες της Νίκαιας

Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο καθόδου τρακτέρ στην Αθήνα στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τη συγκεκριμένη απόφαση θα κληθεί να πάρει τις επόμενες ημέρες το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο αγροτών και κτηνοτρόφων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε δεχτεί το αίτημά τους, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ανώτατο κλιμάκιό της, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Δραγασάκης και οι συναρμόδιοι με το θέμα υπουργοί.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας -ένα από τα σκληρότερα στη χώρα-, Κώστας Τζέλλας.
 

Κλείνουν ξανά τα Τέμπη

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι ορατό είναι το ενδεχόμενο να ξανακοπεί η Ελλάδα στα δύο, αφού στις σκέψεις των αγροτών περιλαμβάνεται μια νέα κινητοποίηση στις σήραγγες των Τεμπών, προκειμένου να κλείσουν στο σημείο και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης. 

Η απόφαση για νέο κλείσιμο των Τεμπών μπορεί να ληφθεί ακόμα και σήμερα στις 6:30 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για νέο κλείσιμο των Τεμπών θα παίξει και ο αριθμός των αγροτών που θα είναι αποφασισμένοι να μετακινηθούν με τα τρακτέρ τους από τη Νίκαια στις σήραγγες. 
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο αγρότες με τρακτέρ έκλεισαν για 1,5 ώρα στα Τέμπη το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Αθήνα και για πάνω από δύο ώρες το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο»

Ο κ. Τζέλλας ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, το οποίο να ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ικανοποίησης των αιτημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων και υποστήριξε ότι θα συνεχιστούν οι καθημερινές κινητοποιήσεις με δίωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών και κομβικών σημείων σε διάφορα σημεία της χώρας.
«Ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά να πιέσουμε την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε κάτι με τον κ. Αραχωβίτη. Θέλουμε στη συζήτηση να συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Έχουμε πάρει απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα μας», σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Τζέλλας. 

Σέρρες: Αποκλεισμός της εφορίας

Σε αποκλεισμό της εφορίας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών, προχωρούν αυτήν τη στιγμή με τα τρακτέρ τους αγρότες από το μπλόκο του Λευκώνα, στέλνοντας μήνυμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι αγρότες στοχεύουν να προχωρήσουν σε κατάληψη της δημόσιας υπηρεσίας για δύο ή τρεις ώρες και στη συνέχεια να επιστρέψουν με τα τρακτέρ στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου. Εκεί θα συνεδριάσουν, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για νέο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

Ο μεγάλος στόσχος των αγροτών από τις Σέρρες είναι να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να προσεγγίσουν το σημείο, αν και το επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες.  

Στα υπόλοιπα μπλόκα των αγροτών σε κεντρική και δυτική Μακεδονία οι αγρότες προς το παρόν κρατούν στάση αναμονής, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία. Οι όποιες αποφάσεις για τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθούν το απόγευμα στις κατά τόπους συνελεύσεις. 

Σχετικά