Πάνω από 30.000 στρέμματα καλυμμένα με νερό στη Κωπαΐδα, ακαλλιέργητη κινδυνεύει να μείνει η γη

plimires-kopaida

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής σε μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή προκαλούν τα 30.000 και… βάλε πλημμυρισμένα με νερό στρέμματα αυτή την εποχή, όπως τα υπολογίζουν παραγωγοί, από την περιοχή της Βοιωτίας, με τους οποίους μίλησε ο ΑγροΤύπος.

Πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα, όμως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος στα χωριά Αγία Τριάδα, Άγιος Γεώργιος, Πέτρα, αλλά και Αλίαρτος, με το νερό να έχει καλύψει τις εκτάσεις είτε ολοσχερώς είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ποσοστό 90%.

«Πλέον καθίσταται αμφίβολο αν θα σπείρουμε και τι, αφού τα τριφύλλια είναι μεν πολυετή και χάλασαν με τόσο νερό, ενώ να σπείρουμε πάλι δεν προλαβαίνουμε, βαμβάκια το ίδιο γιατί πάλι δεν προλαβαίνουμε και αναγκαστικά θα πάμε στο καλαμπόκι, που τα κοστολόγια είναι πολύ μεγάλα στην περιοχή μας», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βοιωτός Γιάννης Βάγκος, δυναμικός και έμπειρος καλλιεργητής.

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Νομικός», κ. Νίκο Σωτηρόπουλο αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή, καθώς πολλές εκτάσεις είναι πλημμυρισμένες και οι αγρότες είναι προ αδιεξόδου.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή υπάρχουν ειδικά μηχανήματα απάντλησης υδάτων, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε, πολύ λίγα λειτουργούν.  Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, έχει ειπωθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους παραγωγούς, οι οποίοι μάλλον δεν θα πληρώσουν ούτε αρδευτικά τέλη.

Τα… πάμπολλα πλημμυρισμένα στρέμματα αγροτικής γης, που το Μάρτιο, λένε οι πληροφορίες μας ήταν ακόμα περισσότερα, θεωρείται πολύ πιθανό αφού θα μείνουν ακαλλιέργητα, να μην περιληφθούν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Μάλιστα πολλοί παραγωγοί ενδέχεται να μην κάνουν καν δήλωση, όπως μας είπαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αλέξανδρος Μπίκας

agrotypos.gr

Σχετικά