Ανα-πνοές-Φεστιβάλ Πνευστών Μουσικών Οργάνων με έδρα την Θήβα

thiva pneysta

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου έγινε την Κυριακή 31 Μαρτίου, η παρουσίαση από το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού (ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.) της πρότασης για δημιουργία φεστιβάλ με έδρα τη Θήβα και τίτλο Ανα-πνοές.

Το Συνεδριακό Κέντρο Θήβας αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τους ανθρώπους που επιζητούν ποιοτικές εκδηλώσεις, διψούν για δράσεις που αναδεικνύουν την Θήβα και την περιοχή μας, και την διαφημίζουν μέσα από για την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά της.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΚΕΘΗΠΟ Αποστόλης Δαγδελένης, μετά τις ευχές που απηύθυνε εκ μέρους των Θηβαίων στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο των γενεθλίων του στις 31 Μαρτίου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους.

« Είμαι πολύ χαρούμενος , γιατί σήμερα φυτεύουμε ένα σπόρο, που με την συμμετοχή και την υποστήριξη όλων μας μπορεί να γίνει δέντρο και να αποδώσει καρπούς προς όφελος της Θήβας της τοπικής κοινωνίας και της περιοχής μας » 

«Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού δικαιολογεί τόσο με τις προηγούμενες δράσεις όσο και με την σημερινή πρόταση το λόγο δημιουργίας του, που είναι η εξωστρέφεια της Θήβας μέσα απο κορυφαίες προτάσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την εκπομπή ¨Το Αλάτι της γης¨ με θέμα «Η Θήβα έχει όμορφες» το 2014, και την κινητή έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων συλλογής «Φοίβος Ανωγειανάκης» το 2015, μια σπουδαία πρόταση από τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του ΕΚΠΑ και ερευνητή κο Λάμπρο Λιάβα έρχεται να αναδείξει την Θήβα, ως μήτρα των πνευστών μουσικών οργάνων και γενέτειρα της αυλιτικής τέχνης, χάρη στα περίφημα καλάμια της κοπαίδας. 

Είναι μια πρωτοβουλία που παρά τις προτάσεις να γίνει σε άλλες περιοχές, με την παρέμβαση του ΚΕΘΗΠΟ και την ουσιαστική υποστήριξη του, θα πραγματοποιηθεί από το 2020 και σε ετήσια βάση στη Θήβα.

Στο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος συνεχάρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και δήλωσε την υποστήριξη του στη δημιουργία αυτής της προοπτικής για την Θήβα και την Βοιωτία. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κος Νικόλαος Κουδούνης ο οποίος με την στήριξη των εταιριών ΕΛΒΑΛ και Σωληνουργία Κορίνθου βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι οι καταστατικοί σκοποί του ΚΕΘΗΠΟ ανταποκρίνονται στην εταιρική ευθύνη των επιχειρήσεων και θα στηρίξουν το φεστιβάλ που έχει προγραμματιστεί.

Ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας στην ομιλία με θέμα : 

«Από τον αρχαίο Θηβαϊκό αυλό στην πίπιζα και το κλαρίνο».

-μια μουσική συνάντηση από την Αρχαία στη Σύγχρονη Θήβα,- καθήλωσε το κοινό με την ανάπτυξη του θέματος και έκανε αναφορά γιατί η Θήβα έχει μια μακραίωνη ιστορία, που την καθιστά το κέντρο όλων των πνευστών μουσικών οργάνων και η δημιουργία αυτού του φεστιβάλ ανήκει δικαιωματικά στο τόπο που γεννήθηκε η αυλιτική τέχνη. 

Θεωρεί ωστόσο πολύ σημαντική την ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, των επαγγελματικών συλλόγων των φορέων , αλλά και της δημοτικής αρχής που θα αγκαλιάσει αυτή την διοργάνωση, αναγνωρίζοντας ότι είναι από τα μεγάλα γεγονότα που αξίζει να αναδείξει η Θήβα πέρα από τον τεράστιο ιστορικό πλούτο που διαθέτει.

Ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας έκανε αναφορά σε όλα τα μεγάλα ονόματα της περιοχής μας, (Κοκοντίνης, Τρικαλίτης, Γιαούζος, Κυριακάτης, Μπισταράκης, Κουτσουρέλος κ.α.) και παρουσίασε τον Νίκο Σοφό (πίπιζα), και τους Λευτέρη Μαντζιούκα(πίπιζα) Ζωγράφο Μπεθάνη (νταούλη) που συνεχίζουν την διάδοση της τοπικής μουσικής. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα από τους Πετρολούκα Χαλκιά, Γιώργο Κοτσίνη, Θωμά Κωνσταντίνου (λαούτο, τραγούδι), Μανώλη Κόττορο (βιολί), Κωστα Μερετάκη (κρουστά) που ευχαρίστησε το κοινό που τους χειροκρότησε με ενθουσιασμό..

Εκ μέρους του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. τιμήθηκαν για την παρουσία τους στη Θήβα, από τον Αντιπρόεδρο Χρήστο Χρήστου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, και από τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Ευθυμίου, ο Γιώργος Κοτσίνης με το αγαλματίδιο του ιδρυτή της Θήβας Κάδμου, που έχει επιμεληθεί ο συμπολίτης μας Γρηγόρης Παπαβασιλείου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Ελένη Μπάκα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΗ.ΚΕ.Θ., του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Ευχαριστήρια:

Στον Μακαριώτατο Αρχιεπισκοπο κ.κ. Ιερώνυμο,

Στον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα που υποστήριξε την πρόταση, 

Τον πρόεδρο του ΣΒΣΕ και τις εταιρείες ΕΛΒΑΛ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΊΑ ΚΟΡΊΝΘΟΥ που ανέλαβαν μέρος του κόστους της εκδήλωσης, 

Το Tsotras Travel για την φιλοξενία των μουσικών,

Τους Αλεξάνδρα Χαραμή, Παναγιώτη Αγνιάδη, Νίκο Τσότρα, Κώστα Χαρέμη, Λάμπρο Ρόδη, και Δημήτρη Κουτσοδήμο για την βοήθεια τους.

Στους Συλλόγους : Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, Σύλλογο Σαρακατσαναίων «Τα κονάκια», Ένωση Μικρασιατών Θήβας,

Σύλλογο Λάιο, Παραδοσιακό Σύλλογο Βλάχικου Γάμου, Φίλοι της παραδοσιακής Μουσικής, Εν Τανάγρα.

Στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, το ράδιο YOLO 102.1, τις εφημερίδες Εν Δελφοίς, Βοιωτικά Νέα, τα ηλεκτρονικά μέσα Permisos gr,exeisminima, Orhomenos press,  e-sterea. 

Στο Φωτογραφείο Μακριπούλια για την κάλυψη της εκδήλωσης, στο Sound systems για τον ήχο, το Φυτώριο Γαστουνιώτη για τα φυτά , τον Σπύρο Παναγιώτου από το STAR Κεντρικής Ελλάδας και τον υπάλληλο της ΔΗΚΕΘ Κώστα Τσολάκο για την βοήθεια του.

Σχετικά