Τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα επισκέφτηκε σήμερα ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α., υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηλίας Κούκουρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, και ο Αντώνης Τουλουμάκος, υποψήφιος δήμαρχος Θήβας.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τον Γ. Μαζαράκο, διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ζ. Γκίκα, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΑΒ και άλλα μέλη της διοίκησης, απ’ τα οποία ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία της επιχείρησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αμέσως μετά οι Θ. Παφίλης και Γ. Αγγέλου μίλησαν σε συγκέντρωση εργαζομένων. Ακολούθησε συνάντηση με μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, απ’ τα οποία ενημερώθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, το κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας που επικρατεί ως συνέπεια της πολιτικής σταδιακής απαξίωσης μιας εξαιρετικά σημαντικής επιχείρησης, μοναδικής στο είδος της.

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ των άλλων, κατήγγειλαν αποψίλωση της επιχείρησης από εξειδικευμένο προσωπικό αφού δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ η μείωση μισθών μετά το ενιαίο μισθολόγιο και τη φαλκίδευση κατακτήσεων οδηγεί πολλούς στην επιλογή της μετακίνησης σε θέσεις εγγύτερα στον τόπο κατοικίας τους.

Έθεσαν ακόμα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης που σήμερα κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ στηλίτευσαν την άρνηση της κυβέρνησης όχι μόνο να κάνει δεκτή τη Σύμβαση Εργασίας που συμφωνήθηκε με την εταιρεία, αλλά και τη χειροτέρευση άρθρων της μονομερώς από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα κατήγγειλαν την προσπάθεια να καταργηθεί το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας που παίρνουν.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΑΒ και την πρότασή του για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας παρουσίασε στους εργαζόμενους της εταιρείας ο Θ. Παφίλης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και τονίζοντας την αξία της ΕΑΒ ως μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας με μεγάλες επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες και εκπαιδευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Θα μπορούσε -σημείωσε- να έχει άλλη πορεία, αντί της πορείας συρρίκνωσης όπου βρίσκεται, με μεγάλα οικονομικά και άλλα προβλήματα, ως συνέπεια της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην τροπολογία της οποίας η συζήτηση εκκρεμεί στη Βουλή για την προσφορά της «Λόκχιντ» για τον εκσυγχρονισμό των F-16 κατά κύριο λόγο. Στην πραγματικότητα -σημείωσε- έχει σχέση με το κλείσιμο προηγούμενων εκκρεμοτήτων με τη «Λόκχιντ» για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, μετατρέποντας την ΕΑΒ σε παραμάγαζο της εν λόγω εταιρείας. «Ποιο είναι το συμπέρασμα; Η ΕΑΒ μετατρέπεται σε επισκευαστική βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλάνων που θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εταιρεία που θα είναι αιχμάλωτη των ΗΠΑ χωρίς άλλη προοπτική», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν όλα τα παραπάνω μπροστά στην κάλπη, ενώ ανέδειξε με σειρά παραδειγμάτων τη στρατηγική σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. «Να μην ψάχνει ο λαός να βρει διαφορές μεταξύ τους. Μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού», κατέληξε.

Ο Γ. Αγγέλου κάλεσε τους εργαζόμενους να πουν ένα βροντερό «ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων – Ναι στον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Δυνατό Ναι στο ΚΚΕ». «Μπορούμε να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για αποδέσμευση από την ΕΕ, για να πάρει επιτέλους ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας». Αναφέρθηκε διεξοδικά σε πλευρές της λειτουργίας και των μηχανισμών της ΕΕ που αποδεικνύουν πως ούτε τα μνημόνια ούτε η επιτροπεία τελειώνουν στο πλαίσιό της, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη που η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστική ένωση, παρέχει στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η στρατιωτικοποίησή της.

Για τους παραπάνω λόγους εξήγησε ότι «η μοναδική καθαρή αντίθεση στην ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο αντεργατικό, αντιλαϊκό της περιεχόμενο μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ», γιατί το Κόμμα παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. «Το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη να οργανώσει την αντεπίθεσή του», κατέληξε.

Σχετικά