Κινητοποιήσεις στην Αλίαρτο για το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας

Είδηση που έχει αναστατώσει τους επιχειρηματίες και κατοίκους του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, αποτελεί η απόφαση να κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αλίαρτο.

Στο αέρα μένουν εκατοντάδες συνταξιούχοι και καταθέτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Ίντερνετ μετά το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις 22 Ιουνίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιάρτου σε συνεργασία με τον Δήμο,καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής και πρότεινε στα μέλη του, να κλείσουν τα καταστήματα στην Αλίαρτο, αύριο από τις 11 το πρωί και για όση ώρα διαρκέσει η εκδήλωση, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν δυναμικό ‘παρών’.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Γραφείο Δημάρχου

Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών – Αλίαρτος

Προς: 1. κ. Μιχαηλίδη Κώστα

Πρόεδρο Δ.Σ. Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας

2. κ. Μυλωνά Παύλο

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας

3. κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη

Υπουργός Οικονομικών

4. κ. Θηβαίο Νικόλαο

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας

5. κ. Κουτσούμπα Ανδρέα

Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Βοιωτίας

6. κ. Μπακογιάννη Κωνσταντίνο

Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

7. κ. Παπαθωμά Φανή

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας

8. κ. Μακροδημήτρης Ευάγγελος

Περιφερειακός Διοικητής Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας

ΘΕΜΑ : «Υπόμνημα Διαμαρτυρίας του Δημάρχου για το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Αλίαρτο»

Με μεγάλη μας λύπη,αλλά και έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το επικείμενο κλείσιμο του Γραφείου Συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί στην έδρα του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων , στην Αλίαρτο του Νομού Βοιωτίας.

Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια όλης της τοπικής κοινωνίας, η οποία μετά την ανακοίνωση της είδησης διαμαρτύρεται έντονα για την ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωσή της.

Επιπλέον, εκφράζουμε και τη δική μας προσωπική δυσαρέσκεια, αφού ως δημοτική αρχή καταβάλλουμε επίμονες προσπάθειες για την αναβάθμιση της περιοχής και μάλιστα σε εποχές οικονομικής στενότητας και περιορισμένων δυνατοτήτων.

Έχοντας ως Δήμος καθημερινή και διαρκή επαφή με τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς ανάπτυξης, επαγγελματίες, σωματεία επαγγελματιών και συνταξιούχους της περιοχής, σας ενημερώνουμε ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επέφερε μεγάλες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της περιοχής.

Το συγκεκριμένο Γραφείο Συναλλαγών στην Αλίαρτο, εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους, τόσο του Δήμου μας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, εκτός Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, που θα υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της απόφασής σας να κλείσει, ενώ ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δεσμεύσεις των υψηλόβαθμων στελεχών σας, οι οποίες δόθηκαν όταν στις 11-1-2017 ,υποβιβάστηκε το τότε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Αλιάρτου σε Γραφείο Συναλλαγών και δεσμευόταν ότι δεν θα κλείσει ποτέ. Πιστεύουμε πως η σοβαρότητα και αξιοπιστία του ιδρύματός σας, εκτίθεται ανεπανόρθωτα από τέτοια ανακολουθία.

Επί χρόνια το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είχε μια ισχυρή παρουσία στο Δήμο και δημιούργησε αίσθημα χρηματοπιστωτικής ασφάλειας και ικανότητας παρά τις αντιξοότητες που βιώνουμε.

Η απόφαση έχει εξοργίσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επιχειρηματίες του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων που βρέθηκαν προ τετελεσμένων, σε μια εποχή που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη καθημερινότητα.

Η Εθνική Τράπεζα είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας και θεωρούμε πως την περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να προσπαθεί να βοηθά τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιαίτερα σε ένα Δήμο περιφερειακό στη καρδιά του κάμπου.

Επιπλέον υπάρχει και το κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς, αφού στο Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων πολλοί συναλλασσόμενοι όπως υπερήλικες συνταξιούχοι και μισθωτοί, θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας δικό τους μεταφορικό μέσο ή ταξί ή τις συγκοινωνίες, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, για μια συναλλαγή που ενδεχομένως η αξία της να είναι πολύ μικρότερη από το τίμημα της μετάβασης. Φυσικά με τις χαμηλές τους συντάξεις, δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω έξοδα που προκύπτουν από τον παραπάνω λόγο.

Αναμένουμε μια ανακοίνωση από πλευράς Εθνικής Τράπεζας για το τι πρόκειται να κάνει, ελπίζοντας να αποφασίσει το αυτονόητο και αναπτυξιακά χρήσιμο, δηλαδή τη συνέχεια της λειτουργίας του Γραφείου Συναλλαγών στο Δήμο μας, ώστε να συνεχίσει να χαίρει της εμπιστοσύνης του κόσμου και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Ως πολίτες και επαγγελματίες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων ζητάμε μια ξεκάθαρη και ειλικρινή απάντηση. Οι τράπεζες είναι εργαλεία εξυπηρέτησης της οικονομίας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όχι μόνο μηχανισμοί κέρδους!

Οι Βουλευτές του νομού Βοιωτίας, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα του νομού μας θα πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους για το θέμα που προέκυψε, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η μία Υπηρεσία μετά την άλλη να «κλείνουν».

Είναι βέβαιο και σας ενημερώνουμε υπεύθυνα για αυτό, πως σε περίπτωση που επιμείνετε στην απόφασή σας θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Ως πρώτη αντίδραση θεωρείστε το συλλαλητήριο που διοργανώνεται από το Δήμο, τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς, την Τρίτη 4-6-2019,μπροστά στο κατάστημά σας και είναι βέβαιο ότι αν εμείνετε στην παράλογη απόφασή σας θα διακοπεί οποιαδήποτε συνεργασία, τόσο του Δήμου και του εμπορικού κόσμου, όσο και πάρα πολλών δημοτών μας με την Εθνική Τράπεζα. Σας ενημερώνω επίσης πως στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, σε λίγες μέρες θα συζητηθούν και περαιτέρω τρόποι αντίδρασής μας.

Πιστεύοντας ότι τελικά θα αποφασίσετε υπέρ της καλύτερης αναπτυξιακά επιλογής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την πρόθεσή σας προς την κατεύθυνση της συνέχισης λειτουργίας του Γραφείου Συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας στην έδρα του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

Σχετικά