ΗΠΑ σε Άγκυρα: Προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές Ελληνικού ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα γίνεται απρόβλεπτη

Στο μεταξύ, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία πιέζεται και γίνεται απρόβλεπτη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. «Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med 7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια», σχολίαζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τον Alpha. «Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη». Τονίζουν, δε, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της στην περιοχή», σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη γεώτρηση του «Πορθητή»

Στο μεταξύ, σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού, έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος». Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός του Ιουλίου και δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αύριο Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση, να περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες. 

Σχετικά