Η παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα στη Λιβαδειά-ΦΩΤΟ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ) που υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας στη Λιβαδειά» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Πρόσφυγα που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο νέος Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Αθανάσιος Αλεστάς, η απερχόμενη Δήμαρχος και υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων, κ. Κων/νος Καπλάνης, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Νίκος Θηβαίος, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Γιαννιός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, κ. Σωτήρης Καρβούνης στον χαιρετισμό επεσήμανε ότι η κοινωνία μας αντιστάθηκε στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, αγκαλιάζοντας με σεβασμό την διαφορετικότητα.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμμετοχή των σχολείων στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στους εκπαιδευτικούς που στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες για την ένταξη των προσφύγων στην πόλη.

Η απερχόμενη Δήμαρχος, κ. Γιώτα Πούλου, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος φιλοξενίας και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν ώστε το πρόγραμμα να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους δήμους. Ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα ελληνομάθειας που θα υλοποιήσει η ΚΕΔΗΛ σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τους επόμενους μήνες και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων από όποια θέση και αν είναι.

Η ΚΕΔΗΛ είχε διαμορφώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε τουρνουά ποδοσφαίρου, προβολή ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα “Home New Home” του StoryDoc και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από την φωτορεπόρτερ, Άννα Παντελιά. Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση τραγουδιών και ποιημάτων από την μικτή χορωδία του 1ο Γυμνασίου, του 9ου Δημοτικού και των παιδιών προσφύγων.

Η ΚΕΔΗΛ ευχαριστεί την Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Αστικού Ιστού Λιβαδειάς, κ. Ασημίνα Αθανασίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Εβίτα Κουτή που επιμελήθηκαν την χορωδία, το Art- Café «Αστραδενή» για την παραχώρηση του χώρου, το αθλητικό κέντρο “Wemplay” για την διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου και το αθλητικό κατάστημα «Αγνιάδης Σπορ» για την χορηγία μεταλλίων στους νικητές των αγώνων.

Σχετικά