Τρέξιμο στην παραλία: 5 σημεία που πρέπει να προσέχετε

Αναμφισβήτητα, το τρέξιμο στην άμμο και ειδικά όταν γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.

Οι μυς δουλεύουν πιο σκληρά για να διατηρήσουν έναν σταθερό ρυθμό πάνω σε μία ασταθή επιφάνεια.

Αυτή η απαιτητική προπόνηση θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στο σώμα, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι πιστεύατε.

Διαβάστε παρακάτω 5 συμβουλές που σύμφωνα με το onmed.gr, πρέπει να λάβετε υπόψη για να κάνετε λίγο πιο εύκολο το τζόκιν στην παραλία.

Δώστε έμφαση στην προθέρμανση: Το τρέξιμο στην άμμο θα κάνει τους μυς των ποδιών σας να εργαστούν πιο σκληρά από ότι αν τρέχατε στην άσφαλτο, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνετε προθέρμανση με έμφαση στο κάτω μέρος του σώματος. Καθώς το έδαφος είναι ανώμαλο πρέπει επίσης να προετοιμάσετε τους αστραγάλους σας, κάνοντας μερικές περιστροφές.

Μειώστε τον ρυθμό: Η διατήρηση της μέσης ταχύτητας όταν τρέχετε στον δρόμο, είναι ανέφικτη στην άμμο. Η αλλαγή του εδάφους και η άμμος μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι τρέχετε με βαράκια στα πόδια.

Δώστε έμφαση στον χρόνο και όχι στην απόσταση που διανύετε: Η ίδια η άμμος κάνει τους μυς σταθεροποίησης των ισχίων και των γονάτων να δουλεύουν δύο φορές περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Physiology. Επιπλέον, το τρέξιμο στην άμμο απαιτεί 1,6 φορές περισσότερη ενεργειακή δαπάνη από το τρέξιμο σε μία πιο σταθερή επιφάνεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Experimental Biology.

Λάβετε υπόψη την κλίση της παραλίας: Η κλίση της παραλίας έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα όταν τρέχετε. Μοιράστε τον χρόνο και φροντίστε να αλλάζετε κατεύθυνση μετά από λίγα λεπτά. Τρέξτε στο πιο επίπεδο σημείο της παραλίας και φρόντισε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή για να είναι εξισορροπημένη η προπόνηση.

Φορέστε τα παπούτσια, τουλάχιστον την πρώτη φορά: Το να φοράτε παπούτσια στην παραλία μπορεί να μην ακούγεται καλή ιδέα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, αν θέλετε να υπάρχει στήριξη και σταθερότητα στους αστραγάλους. Δεδομένου ότι τα αθλητικά σας παρέχουν σταθερότητα και στήριξη στα πόδια, η γυμναστική χωρίς αυτά και μάλιστα σε νέο έδαφος μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ κουραστική την πρώτη φορά.

Σχετικά