Φωτιά στην Ελαφόνησο: Δεν κοπάζουν οι άνεμοι, αδειάζει το νησί

Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί όλη μέρα μέχρι το βράδυ που θα κοπάσουν για λίγο κι αύριο ενισχύονται εκ νέου – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Κυριακή (11/8), η φωτιά στην Ελαφόνησο, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε την Κυριακή, αναγκάζοντας τις Αρχές να εκκενώσουν τον οικισμό Παναγιά, το κάμπινγκ στον Σίμο, ξενοδοχεία κι άλλα σπίτια.

Μιλώντας στο Open TV η κάτοικος περιοχής, Χρυσώ Καταγά, τόνισε ότι οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους, καθώς οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί: «Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τω Θεώ δεν κάηκαν σπίτια.

Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση. Το νησί έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή, πάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει, αλλά πιστεύω ότι σε δυο τρεις μέρες θα επανέλθει το νησί».

Ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, επεσήμανε ότι οι άνεμοι θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. «Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Τουλάχιστον μέχρι τις 8:00 το βράδυ θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ. Είναι θερμός και ξηρός άνεμος που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο. Τη νύχτα θα πέσει λίγο, αλλά ριπές θα έχουμε, όμως δυστυχώς κι αύριο μέχρι το βράδυ θα έχουμε 7-8 και ριπές 9 μποφόρ».

Στο νησί έφτασε εκτάκτως ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με ομάδα της ΕΜΑΚ. Τη νύχτα κάποιες εστίες φωτιάς εξαιτίας των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις οι οποίες πριν από μία ώρα ενισχύθηκαν. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, αλλά και 2 αεροσκάφη, 2 PZL και 5 ελικόπτερα.

Σχετικά