Τίμησαν την μνήμη του Λουκά Miller στη Λιβαδειά

Εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller

Ο Δήμος Λεβαδέων και ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδειάς και την Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller, τον πρώτο Έλληνα γερουσιαστή στο Αμερικανικό Κογκρέσο με καταγωγή από τη Λιβαδειά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδέων και ακολούθησε ομιλία του δικηγόρου – διεθνολόγου κ. Παναγιώτη Κουφάκη στην αίθουσα “Στέγη Σ. Σταθά” του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας πατέρας Αθανάσιος Αθανασίου και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κυριαζής, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο εκπρόσωπος της βουλευτού Βοιωτίας κ. Γιώτας Πούλου κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Μητάς, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λεβαδέων κ.κ. Αθανάσιος Καλογρηάς, Ιωάννης Αποστόλου και Μάριος Σάκκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε αρχικά το Σύλλογο Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα Στερεάς Ελλάδας για τη συνεργασία του με το Δήμο Λεβαδέων ώστε να διοργανωθεί η εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller, ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς τον Λιβαδείτη γερουσιαστή που με το έργο και τη δράση του στήριξε έμπρακτα τη χώρα σε δύσκολους καιρούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ενώ χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας κ. Λαμπρινή Κουφάκη, ο πρώην πρόεδρος της AHEPA HELLAS κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γιώργος Κωσταγιάννης.

Ο ομιλητής κ. Παναγιώτης Κουφάκης αναφέρθηκε αρχικά στο έντονο ρεύμα φιλελληνισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, ενώ λεπτομερής αναφορά έγινε στη βιογραφία του Λουκά Miller, στο σημαντικό πολιτικό του έργο στις ΗΠΑ, αλλά και στη φιλανθρωπική του δράση για τη στήριξη των Ελλήνων.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λεβαδέων ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ κ. Παπαδόπουλο για τη δωρεά της Οργάνωσης Ελλήνων Ομογενών Αμερικής το 2015 προς το Δήμο Λεβαδέων για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου. Ζήτησε επίσης, η ομογένεια των ΗΠΑ να σταθεί στο πλευρό της χώρας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως πράττει πάντα όταν η χώρα καλείται να χειριστεί ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα.

Σχετικά