Έρχεται ο Χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” – Τι θα μοιραστεί και σε ποιους

Χριστουγεννιάτικο “μποναμά”, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα μοιράσει έως το τέλος του 2019 το υπουργείο Οικονομικών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναλυτικά:

1.Κοινωνικό μέρισμα ύψους 175 εκατ. ευρώ

Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το ποσό του κοινωνικού μερίσματος ύψους 700 ευρώ σε κάθε δικαιούχο. Mε το ποσό αυτό θα ενισχυθούν 253.000 νοικοκυριά πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ανέργων.

2. Επίδομα θέρμανσης

‘Εως το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το ποσό του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2019-2020 στους δικαιούχους. Στο επίδομα αφορούν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου 2019 έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για να καταβληθεί φέτος, το οποίο ήταν αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι, ανέρχονταν στα 68 εκατ. ευρώ. Πλέον με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα απαιτηθούν περίπου 5 εως 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσά επιδόματος, τα οποία και θα διατεθούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μπορεί να φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ.

3. Η επιστροφή 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος

138 εκατ. ευρώ για τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του πλήρωσαν φέτος οι επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ολοκληρώνουν νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων προκειμένου να γίνει επιστροφή 5% της προκαταβολής φόρου που είχε χρεωθεί στα εκκαθαριστικά.

4. ΔΕΗ

Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός για την πληρωμή παλαιότερων οφειλών προς τη ΔΕΗ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για οφειλές που προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας για την περίοδο πριν από το 2012.

Σχετικά