“Αχ Ελλάδα….σ΄αγαπώ” του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η χώρα μας, η Ελλαδίτσα μας – η Ψωροκώσταινα κατά άλλους- βρισκόταν στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών, κυρίως, γεγονότων. Απειλούμενη πτώχευση, μνημόνια, capital controls, «οικονομική καραντίνα», δημιουργούσαν ένα πέπλο σκιάς, φόβου, έντονου στρες. Παράλληλα, στιγματιζόταν ένας λαός ως το κακό παιδί της Ευρώπης και το χειρότερο… του έμενε η ρετσινιά του «τεμπέλη» και του «καλοπερασάκια».

   Τα χρόνια πέρασαν αλλά πέρασαν δύσκολα. Δυσβάσταχτη  φορολογία, υψηλό ποσοστό ανεργίας, brain drain (διαρροή πνευματικών ανθρώπων στο εξωτερικό), πληγωμένο σύστημα υγείας – εκπαίδευσης, άστεγοι και άλλα πολλά προβλήματα που έπληξαν τον κοινωνικό ιστό του τόπου. Στην προσπάθειά μας να ορθοποδήσουμε και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος  ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μεταναστευτικό πρόβλημα και με τον εριστικό γείτονά μας , την Τουρκία.

   Ξαφνικά η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Αυτή τη φορά όμως οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν την Ελλαδίτσα ως ανάχωμα για τις μεταναστευτικές ορδές. Κονδύλια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινοτικές οδηγίες για το πώς η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Νησιώτες και κάτοικοι στην παραμεθόριο σε παράκρουση εξαντλώντας κάθε ικμάδα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης. Οι γείτονες βαλκάνιοι ορθώνουν τείχη εθνικού παροξυσμού.

 Αιφνιδίως, εισβάλλει σχεδόν σε όλη την παγκόσμια κοινότητα ο covid – 19. Όλες οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό που θερίζει ανθρώπινες ζωές. Χώρες αναπτυγμένες όπως οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία, η Ισπανία, πλήττονται βάναυσα από τον ιό. Την ίδια απειλή αντιμετωπίζει  ηπιότερα η χώρα μας. Διθυραμβικά σχόλια από το διεθνή τύπο για το πώς λάβαμε έγκαιρα μέτρα και προστατεύσαμε το ήδη «πληγωμένο» εθνικό σύστημα υγείας. Έλληνες του εξωτερικού, που διώξαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί αισθάνονται πιο ασφαλείς. Ταυτόχρονα, Έλληνες γιατροί, που εξοβελίσαμε την περίοδο της κρίσης, δίνουν τη μάχη τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

 Πλέον ένα πρόβλημα που απασχολεί μια χώρα οφείλει να απασχολεί όλη την παγκόσμια κοινότητα. Αχ….Ελλάδα σ΄ αγαπώ που έμπρακτα παραδίδεις μηνύματα ανθρώπινης στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Αχ, Ευρώπη ελπίζω μετά το κύμα του ιού να αποκτήσεις ανθρωπιστική διάσταση…

            Λάζαρος Ι. Κόλλιας

    Εκπαιδευτικός

Σχετικά