Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ μετά την καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

Με καθολική συμμετοχή στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας πραγματοποιήθηκε χτες και η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απέναντι στα αντιλαϊκά – διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης.

Με παρακαταθήκη την επιτυχία της διήμερης απεργιακής μάχης, την ενότητα και την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, καθώς και τη συνεχιζόμενη πλατιά εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη, θα συνεδριάσει σήμερα το συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συζητώντας για τα επόμενα βήματα, αμέσως μετά τη νέα συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή.«Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!»

Χτες Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την πλήρη επιτυχία της απεργίας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους που έμειναν απλήρωτοι τις γιορτές του Πάσχα, την εναντίωσή τους στο επικείμενο πετσόκομμα των αποδοχών, την κατάργηση Δώρων, επιδομάτων και αποζημιώσεων. Στο επίκεντρο της κινητοποίησής τους έβαλαν τα αιτήματα για απόσυρση της αντιλαϊκής νομοθετικής ρύθμισης για τη ΛΑΡΚΟ, για σταμάτημα της εκκαθάρισης και χρηματοδότηση της εταιρείας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί, απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που ήδη αφήνουν το εργοστάσιο της Λάρυμνας χωρίς πρώτη ύλη για την παραγωγή.

Από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία της Εύβοιας και του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, μέχρι την Καστοριά και την Κοζάνη, αλλά και στα γραφεία της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα, οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊού, έδειξαν τη θέλησή τους να αντιπαλέψουν στην πράξη τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση και την ανεργία, όπως και σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

«Η προσπάθεια μηχανισμών της κυβέρνησης να διασπάσει τους εργαζόμενους έπεσε στο κενό. Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα ξεσηκωμού σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. Κάνει πράξη το σύνθημα “τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα”. Κάνει πράξη το σύνθημα “και τα πρόσωπα με μάσκες ακούγονται”», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, χαιρετίζοντας την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη απεργία, με την οποία διεκδικούν την απόσυρση του νόμου της κυβέρνησης, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την ακύρωση της εκκαθάρισης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, τη διασφάλιση των κεκτημένων τους, την καταβολή Δώρου Πάσχα και μισθοδοσίας.Καμιά ανοχή στις αντεργατικές – αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περικοπή, απορρίπτοντας το σχέδιο που τους παρουσίασε για κατάργηση Δώρων και επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση στις μηνιαίες απολαβές τους και ένταξη των αποζημιώσεων (εφάπαξ) των συνταξιούχων αλλά και όλων των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την εταιρεία στη λίστα πιστωτών. Παράλληλα, μέσα από στοιχεία που συγκέντρωσαν, καταγγέλλουν ως εικονικά τα οικονομικά στοιχεία για το ύψος της μισθοδοσίας τους, τονίζοντας μάλιστα ότι άλλα νούμερα παρουσιάστηκαν στη Βουλή και στην ψήφιση της τροπολογίας και άλλα στο διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να είναι η στάση των Σωματείων και στη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, το περιεχόμενο της οποίας θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του συντονιστικού των Σωματείων που θα ακολουθήσει, όπου αναμένεται να συζητηθούν ο τρόπος και οι μορφές με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους.

«Οχι μόνο δεν δεχόμαστε τα σχέδια του εκκαθαριστή για το πώς θα μας εξαθλιώσει, αλλά αντίθετα, παλεύουμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία ήδη έχουν διαλύσει τη ΛΑΡΚΟ, έχουν επιβάλει το “πάγωμα” της παραγωγής», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Αναδεικνύοντας και την υποκρισία κυβέρνησης – ΕΕ περί «παράνομων κρατικών ενισχύσεων», την ίδια ώρα που με αφορμή την πανδημία «μπουκώνουν» ξανά με πακτωλό «ζεστού» κρατικού χρήματος το μεγάλο κεφάλαιο, ο Π. Πολίτης ξεκαθαρίζει: «Οι εργαζόμενοι απαιτούμε να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση, να χρησιμοποιηθούν τα εκατομμύρια τόνοι μετάλλευμα σε Καστοριά και Εύβοια και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». «Είμαστε σίγουροι», επισημαίνει, «πως μετά από τις περικοπές, θα έρθουν νέα μέτρα, όπως η εκ περιτροπής εργασία και οι διαθεσιμότητες, που έφερε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εργοδοσίας».

«Η δική μας πρόταση, ως Σωματείο, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από διάφορες μορφές αγώνα», τονίζει ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της Εύβοιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τη συνέχεια μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

«Η 48ωρη απεργία, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και στα μεταλλεία του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, όπως και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ήταν η απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης, στη μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας, που στοχεύει στην υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ηταν ταυτόχρονα μια αντίδραση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό και το οποία όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και του Σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αη Γιάννη Βοιωτίας. «Αν συμπεριφέρεται έτσι το Δημόσιο στους εργαζόμενους, αντιλαμβανόμαστε τι μήνυμα στέλνει στους ιδιώτες επιχειρηματίες», προσθέτει.Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και την απεργία των εργαζομένων, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, σε δήλωσή του σημειώνει τα εξής:

«Η αποφασιστικότητα και ενότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που εκφράστηκε με την καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα τους, αποτελεί ισχυρό μήνυμα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, που νομίζει ότι εν μέσω πανδημίας θα ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλους τους τρόπους τα δίκαια αιτήματά τους για την απόσυρση του κατάπτυστου νόμου της κυβέρνησης, την ακύρωση της εκκαθάρισης που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ή και κλείσιμο της επιχείρησης, τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταβληθούν άμεσα η μισθοδοσία των εργαζομένων και το Δώρο του Πάσχα που είναι δικά τους χρήματα, τα έχουν δουλέψει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους τα κλέψει.

Οι εξελίξεις, με τον διαφαινόμενο κίνδυνο να σταματήσει η παραγωγή, αποδεικνύουν ότι το κριτήριο με το οποίο τα εργοστάσια ανοιγοκλείνουν είναι αποκλειστικά η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί που την υπηρετούν. Επιβεβαιώνουν τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής που υλοποίησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη και θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Ενωμένοι μπορούν να βγουν νικητές στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή».–
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας

Σχετικά