Κακοποιητική συμπεριφορά στην εποχή του κορωνοϊού

Αυξημένα ποσοστά βίας παρατηρούνται στην χώρα μας την περίοδο που διάγουμε. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ανάλογη με την ένταση της εγγύτητας των σχέσεων των ανθρώπων που συνοικούν.

 Ο εγκλεισμός επιτείνει τα προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων καθώς απ’ την μια επιβάλλεται η έλλειψη της ιδιωτικότητας στα άτομα και ο διαρκής έλεγχος αυτών και απ’ την άλλη το αίσθημα της αβεβαιότητας και του φόβου για το μέλλον, ο φόβος για την υγεία και  τον περιορισμό των εννόμων αγαθών καραδοκούν.

Περαιτέρω, πίεση ελλοχεύει στις ζωές όλων μας και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με κακό τρόπο στην συνθήκη αυτή. 

Έτσι η πίεση της απομόνωσης και του περιορισμού σε συνδυασμό με τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις, τα οικονομικά προβλήματα, τις αθρόες απολύσεις,  τη δυσχέρεια στο να προσεγγίσεις τρόφιμα, τις ελλείψεις στην βασική τους μορφή, τις ανάγκες των παιδιών όπου επί εικοσιτετραώρου αυξάνονται, προκαλούν αναρίθμητα προβλήματα μέσα στις οικογένειες. Ως εκ τούτου η βία και η κακοποιητική συμπεριφορά εμφανίζονται και εντείνονται.

Η βία εν μέσω κορωνοϊού μπορεί να εμφανίζεται με την μορφή της απαγόρευσης εξόδου από το σπίτι ακόμα κι αν υπάρχει άμεση ανάγκη. 

Βία είναι η επίταξη και η επιβολή εξόδου μόνο ενός ατόμου από το σπίτι ή η κατά την επιστροφή του ατόμου στο σπίτι άρνηση να του ανοίξουν την πόρτα και να του επιτραπεί η είσοδος στην οικία του. Βία είναι η πίεση να υποχρεούται ένα μέλος της οικογένειας να έρχεται σε επαφή με ένα άτομο που δεν τηρεί του κανόνες υγιεινής αλλά και το αντίστροφο δηλαδή να υποχρεώνεις κάποιον να πλένει συνεχώς τα χέρια του, σε σημείο να ματώνουν. Επίσης, η λεκτική, σωματική βία και κάθε άλλου είδους ρατσιστικής συμπεριφοράς στα άτομα που μπορεί να θεωρούνται ενδεχομένως φορείς του ιού. Η βία μπορεί να εκδηλώνεται και με διάφορες άλλες μορφές  αυτήν την περίοδο.

Η βία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα, τα λεγόμενα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία είναι άλλα μικρότερης και άλλα μεγαλύτερης βαρύτητας. 

Στα πλημμελήματα εντάσσονται οι απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, η παράνομη βία και απειλή, καθώς και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Στα κακουργήματα εντάσσονται οι βαριές σωματικές βλάβες, τα βασανιστήρια, η κατάχρηση σε ασέλγεια και ο βιασμός.

 Με βάση τον νόμο 3500/2006 οι δράστες των εγκλημάτων αυτών τιμωρούνται με επαυξημένες ποινές.

Όλοι έχουμε την δυνατότητα να καταγγείλουμε την βία και την παράνομη συμπεριφορά. Είναι το καθήκον όλων μας που προτάσσει η αρχή της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Μπορούμε λοιπόν, να καταγγείλουμε όλοι μας αυτά τα περιστατικά :

στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα, 

στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην τηλεφωνική γραμμή 197,

στην τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, «Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας» η οποία λειτουργεί σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά και μπορείς να στείλεις e-mail στο sos15900@isotita.gr ,

στο τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας 210 4112091 «Κέντρα Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών»,

στο τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας 800 1188881 «Δίπλα σου»

Γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας (από κινητό 2107786800).

στο τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας 1056 «Γραμμή SOS Χαμόγελο του παιδιού» (για παιδιά και γονείς),

στο τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας 11525 «Μαζί με το παιδί» Γραμμή για την ψυχική υγεία των Παιδιών και την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου : « Όχι μόνο δεν μένω σπίτι, μένω σπίτι αλλά δεν μένω σιωπηλή».

ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Σχετικά