Δημοσιεύτηκαν τα νέα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας – 1.000 έως 100.000 ευρω για επιχειρήσεις

Τα νέα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας περιλαμβάνει η ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ – Τα διοικητικά πρόστιμα θα ξεκινάνε από 150 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι 5.000 ευρώ. – Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας θα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ – Αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προβλέπεται στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού: α) υποχρεωτική χρήση μάσκας, β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους, γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000).

Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α? και β? βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Σχετικά