Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του – Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Εργαζομένων «Schneider Electric», η εργοδοσία του οποίου ενημέρωσε για την απόφαση να κλείσουν το εργοστάσιο στις 31/10/2020 και κάλεσε τους εργαζόμενους να «συμφωνήσουν» μέχρι τις 8/6/2020 για το πώς θα απολυθούν.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Εργαζομένων «Schneider Electric» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν σήμερα απόφαση για στάση εργασίας την Τετάρτη 13 Μάη, ημέρα συνάντησης του σωματείου με την εργοδοσία και για νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 14 Μάη ώστε να καθοριστούν οι επόμενες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Με πωλήσεις 27,2 δισ. ευρώ (!) και κέρδη 3,5 δισ. το 2019 (!), μας ενημέρωσε ότι είναι “μη βιώσιμη δραστηριότητα” η λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα και μας πετάει στο δρόμο.

Μας θέλουν συνένοχους στο κλείσιμο του εργοστασίου, θέλουν να συναινέσουμε στις αντεργατικές αποφάσεις τους, να “βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας”. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα οργανώσουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας.

Η εργοδοσία όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να μας βάλει να αγχωνόμαστε για το αν θα πάρουν το ένα ή το άλλο έργο της ΔΕΗ, το οποίο δήθεν θα μας εξασφάλιζε το μεροκάματό μας για λίγο ακόμα, ενώ η εργοδοσία είχε ήδη βάλει μπροστά τους σχεδιασμούς της, ακολουθώντας τους βήμα βήμα (πώληση πινακάδικου, μεταφορά αποθήκης κλπ.).

Ταυτόχρονα όταν έκλεινε το εργοστάσιο της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ στην Ιταλία, όλοι θυμόμαστε ότι τόσο τα στελέχη της εταιρείας όσο και διάφοροι “καλοθελητές” προπαγάνδιζαν ότι “τώρα που μπήκε λουκέτο στην Ιταλία οι δουλειές θα έρθουν σε εμάς, άρα είμαστε εξασφαλισμένοι”, ενώ τότε μας λοιδορούσαν επειδή προειδοποιούσαμε πως την ίδια τύχη με τους Ιταλούς συναδέλφους μπορεί να έχουμε κι εμείς.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο είναι αδίστακτο μπροστά στα κέρδη του και την αύξησή τους. Η εργοδοσία της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ τα τελευταία 50 χρόνια μπούκωσε από τα κέρδη που της έβγαζε το εργοστάσιο μετασχηματιστών, εκμεταλλευόμενη τη δουλειά μας. Από το 1969 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ πήρε έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Όπως μάλιστα διαφημίζουν στη σελίδα τους: “Εκτός από την τοπική αγορά, οι μετασχηματιστές ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ που παράγονται στο εργοστάσιο Οινοφύτων εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες”. Μόλις στην περσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο διευθυντής μιλούσε για έργα εκατομμυρίων που είχαν πάρει το 2018.

Τώρα και με δικαιολογία τα μειωμένα ποσοστά κέρδους, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πετάξουν στο δρόμο 120 οικογένειες, τάζοντάς μας μάλιστα «τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αποχώρησης πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της εταιρείας». Δηλαδή, αφού έβγαλαν τόσα εκατομμύρια με τον ιδρώτα μας, έχουν το θράσος να μας υπόσχονται ένα τελευταίο ξεροκόμματο ώστε να μη χαλάσει η δημόσια εικόνα τους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι οι αγώνες των εργαζομένων που κλείνουν τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες με εξευτελιστικά μεροκάματα, όπως κάνει η ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ τα τελευταία χρόνια με όλα τα εργοστάσια μετασχηματιστών στην Ευρώπη. Μεροκάματα που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επιβάλουν και στη χώρα μας, με την επίθεση να έχει γίνει ιδιαίτερη σκληρή από την καπιταλιστική κρίση του 2008 ως σήμερα.

Έχουμε πληρώσει πολλά με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Με τον ιδρώτα των εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις και με το αίμα μας έχουμε παράγει αμύθητο πλούτο, που όμως τον καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστές.

Κυβέρνηση, εργοδοσία, αστικά κόμματα μας καλούν συνεχώς να “βάλουμε πλάτη”, ότι “όλοι μαζί θα μοιραστούμε δίκαια τα βάρη”. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ότι δεν έχουμε τους ίδιους καημούς και αγωνίες.

Από τη μία μεριά εμείς οι εργαζόμενοι καθημερινά αγωνιούμε για το μεροκάματο, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στα παιδιά μας, όταν μπαίνει ο μήνας μετράμε το μισθό μας να δούμε αν φτάνει για το ενοίκιο, για το ρεύμα, για να πληρώσουμε το δάνειο.

Από την άλλη οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους αγωνιούν μόνο για το πώς θα αβγατίσουν τα κέρδη τους. Θέλουν εργοστάσια και επιχειρήσεις που θα τις κρατάνε ανοιχτές αναλόγως των επιχειρηματικών σχεδίων και πλάνων και θα τις κλείνουν όποτε τους βολεύει, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των εργατών, όπως ακριβώς κάνει σήμερα η ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σιωπήσουμε!

Έχοντας στο πλευρό μας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, τους δηλώνουμε ότι θα τους χαλάσουμε τη σούπα της συναίνεσης! Θα μας βρουν για άλλη μια φορά απέναντι.

Το Σωματείο μας έχει φωνή και η αλληλεγγύη χιλιάδων εργατών θα την κάνει να ακουστεί παντού!

Παλεύουμε για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και έχουν ευθύνη να το λύσουν η εργοδοσία της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ και η κυβέρνηση.

Καλούμε να πάρουμε σήμερα απόφαση για στάση εργασίας την Τετάρτη 13 Μάη, ημέρα συνάντησης του σωματείου με την εργοδοσία και για νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 14 Μάη ώστε να καθορίσουμε και τις επόμενες αγωνιστικές μας παρεμβάσεις».

Σχετικά