Τσιόδρας: Οι 4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Τρίτης, έκανε ειδική αναφορά για την σημασία που έχει για την κοινωνία να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. «Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, βέβαια πάντα με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις «καταλληλότερες επιλογές», ενώ μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων, όμως τώρα είναι η στιγμή για την επιστροφή των μαθητών. Σε αυτήν την διαδικασία πρέπει να προσμετρηθούν αρκετοί παράγοντες, όπως ότι πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση για την ενδεδειγμένη λύση, με τα τωρινά δεδομένα όμως τα παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο. Ο Σωτήρης Τσίοδρας δήλωσε πως ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μάλιστα, μπερδεύουν τους ανθρώπους όμως η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά είναι:

  1. Υπάρχει κρυφή ανισότητα στην εκπαίδευση η οποία ενισχύεται σε περιόδους πάυσης των σχολικών υποχρεώσεων, καθώς έχει αποδειχθεί πως σε πιο «φτωχά» περιβάλλονται δεν ευνοείται η μαθησιακή διαδικασία.
  2. Κόστος σε χαμένη γνώση και μαθησιακό «κεφάλαιο», δεδομένα που δεν έχουν εξεταστεί ευρέως
  3. Αναγνωρίζονται σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, άγχος, εθισμός στο διαδίκτυο ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος κοινωνικοποίησης του σχολείου
  4. Οικονομικοί λόγοι για γονείς και κοινωνία

«Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις. Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στο τέλος της ενημέρωσης του είπε πως θα πρέπει να έχουμε συνεχή έλεγχο και διαχείριση της κατάστασης ό,τι και αν αποφασίσει η πολιτεία, ότι και αν εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον.

«Δεν θέλω να επηρεάσω κάποιον με την προσωπική μου τοποθέτηση – έχουμε πει για την πρώτη Ιουνιου, αλλά θα δούμε και τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Σχετικά