Πολιτιστική δικτατορία – Σκληρή ανακοίνωση των καλλιτεχνών κατά της Μενδώνη

Την ώρα που ο Πολιτισμός στη χώρα μας ψάχνει εναγωνίως μια σανίδα σωτηρίας για να σωθεί, η Λίνα Μενδώνη και το υπουργείο Πολιτισμού αποφασίσει και διατάζει απευθείας αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Η πανδημία δεν μπορεί να γίνει αφορμή για να περάσουμε σε μία κατάσταση πολιτιστικής δικτατορίας, όπου η υπουργός θα αναθέτει σε όσους δημιουργούς θέλει η ίδια ή σε συνεννόηση με τους τοποθετημένους της Νέας Δημοκρατίας στις θέσεις της διευθύντριας του Φεστιβάλ, κυρίας Κατερίνας Ευαγγελάτου και του διορισμένου στο Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιληφθούν όσοι βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις ότι δεν μπορούν να δρουν ερήμην δημοκρατικών διαδικασιών.

Δικαίωμά τους να σιωπούν απέναντι στη στάση της κυβέρνησης συνολικά για το χώρο του Πολιτισμού – θα έρθει ώρα που θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στον κλάδο – αλλά δεν μπορούν και να ενεργούν παράνομα, αντιδημοκρατικά και με λίστες προτιμήσεων και να δημιουργούν εντάσεις και εχθρότητες, αξεπέραστες ίσως στον χρόνο.

Η αποκατάσταση του Πολιτισμού θα γίνει με διάφανο τρόπο, ξεκάθαρο, χωρίς λίστες προτιμήσεων με τους ημέτερους και εκλεκτούς και ευνοημένους, αλλά με το ήθος που αρμόζει στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες δε χωρίζονται στους «Μένουμε Ευρώπη» και «Δεν Μένουμε Ευρώπη». Οι καλλιτέχνες διακρίνονται από το έργο τους. Η κυρία Μενδώνη πρέπει να αντιληφθεί ότι το κρατικό χρήμα δεν είναι δικό της, ούτε της ίδιας, ούτε των συμβούλων της.

Η σκληρή απάντηση που ακολουθεί από τους καλλιτέχνες επιβεβαιώνει τα όσα λέμε:

Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού,

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων, χρηματοδοτημένων από το ελληνικό δημόσιο, μας εξέπληξαν αρνητικά: Αντί το ΥΠΠΟ να ορίσει διαδικασίες και προθεσμίες διαφανείς – ως προς την κατάθεση προτάσεων καλλιτεχνικών δράσεων – και να συστήσει μια επιτροπή υψηλού κύρους, πάντα σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, για να τις αξιολογήσει, προτίμησε τις απευθείας (!) αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, από τις οποίες απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον ελληνικό χώρο.

Η εξωφρενική αυτή εξέλιξη μας υποχρεώνει σε κάθετη καταγγελία των επιλογών του ΥΠΠΟ, που θεωρούμε αυταρχικές, κατ’ ουσίαν παράνομες και εκτός τόπου και χρόνου. Ζητούμε την πλήρη ακύρωση τους και την σε νέα υγιή βάση αναθεώρηση της πρωτοβουλίας του, η οποία υποτίθεται πως επιλέχθηκε προς ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης της εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Προτρέπουμε επίσης όλους τους συναδέλφους μας που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές δράσεις που “αποφάσισε και διέταξε” το ΥΠΠΟ, να στηρίξουν το αυτονόητο και να σταθούν στο πλευρό όλων των Δημιουργών και Ερμηνευτών.

Ας γίνουμε επιτέλους μια Ευρωπαϊκή χώρα. Το χρήμα που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ, θυμίζουμε πως ανήκει στον Ελληνικό λαό και δεν αποτελεί προσωπική περιουσία κανενός πολιτειακού παράγοντα.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ «ΜΕΤΡΟΝ»
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΣΜΑ 450
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ( ΠΣΔΠΕ)

Σχετικά