Ανακοίνωση της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ για την 76η Επέτειο Μνήμης και Τιμής του Διστόμου

Στο Δίστομο, όπου πατήσεις να προσέχεις…

Εδώ ‘ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου

ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις.

Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου

κι απ’ τη θυσία και τη σκληρότητα του ανθρώπου.

Γιάννης Ρίτσος

Όταν η κτηνωδία “βαφτίζεται” καθήκον, όταν ο “θρίαμβος” του ναζισμού στηρίζεται σε ολοκαυτώματα και ξεκλήρισμα άμαχου πληθυσμού, τότε “γεννιούνται” τραγωδίες σαν και αυτές του Δίστομου.

Στις 10 Ιουνίου 2020, συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, όπου συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του φασισμού-ναζισμού.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λιβαδειάς καθώς και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας , τιμώντας τους σφαγιασθέντες του Διστόμου κατέθεσαν στεφάνια, την Τετάρτη 10 Μάη στο χώρο του μαυσωλείου.

Πέρασαν 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Διστόμου και μέχρι σήμερα οι νεκροί αλλά και οι απόγονοι τους δεν έχουν βρει δικαίωση, με την απαράδεκτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να αναλάβει την ευθύνη για τις καταστροφές και τα θύματα και να αποδώσει τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις θυσίες και τις υλικές καταστροφές που υπέστησαν ο λαός και η χώρα μας.

Τεράστιες είναι οι και ευθύνες των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Όλες μαζί και με κριτήριο να μη θιχτούν τα συμφέροντα και οι συμμαχίες του εγχώριου κεφαλαίου, δεν διεκδικούν ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις . Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίξουν την πρόταση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Μέσα σε  αυτές τις συνθήκες, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας , μετά από σαράντα χρόνια που τελούνται οι εκδηλώσεις, μνήμης και τιμής, για το ολοκαύτωμα του Διστόμου, να μην κηρυχθεί αργία στην πόλη, με την αιτιολογία ότι δεν έχει δημοσιευθεί, αντίστοιχο ΦΕΚ!!!!!

Σήμερα στις δύσκολες μέρες που ζούμε είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο  να καταδικάσει ο λαός τα σύγχρονα πνευματικά και πολιτικά τέκνα του Ναζισμού και του Φασισμού.

Σήμερα που οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή , επιβεβαιώνουν ότι μέσα στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής γι’ αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση .

Σήμερα για την εργατική τάξη και το λαό, υπάρχει ελπίδα, κι αυτή βρίσκεται στην ανυποχώρητη ταξική πάλη απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που όσο περισσότερο σαπίζει, τόσο περισσότερο πόνο, αδικία και δυστυχία προκαλεί στις λαϊκές μάζες, τόσο πιο πολλές είναι οι πληγές που ανοίγει. Ο μόνος δρόμος για να «αναπνεύσουν» οι λαοί είναι η ανατροπή του.

Τομεακή Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ

Σχετικά