Οιδίπους Τύραννος: Μια τραγωδία 2.500 ετών δίνει απαντήσεις για της συνέπειες του κορωνοϊού

Στο πλαίσιο του φετινού διαδικτυακού Summer Nostos Festival RetroFuture
Παρά το γεγονός ότι ο Οιδίπους Τύραννος γράφτηκε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, το κοινό του Summer Nostos Festival RetroFuture θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο επίκαιρος παραμένει.

Χάρη στις ερμηνείες ταλαντούχων και διεθνώς αναγνωρισμένων ηθοποιών, όπως οι Frances McDormand, Oscar Isaac, John Turturro, Jeffrey Wright και David Strathairn, το έργο θα πυροδοτήσει μια δυναμική συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 σε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, πάντα με τη συμμετοχή του κοινού.

Μπορεί η πρεμιέρα του The Oedipus Project από το Theater of War Productions να προσέλκυσε πάνω από 15.000 άτομα, από 30 διαφορετικές χώρες, ωστόσο το έργο παρέμεινε ανθρώπινο και οικείο, με αγαπημένους ηθοποιούς να εμφανίζονται στις οθόνες μέσω Zoom σαν να ήταν φίλοι ή συνάδελφοι από τη δουλειά. «Σαν ένα πείραμα ζωντανού θεάτρου, χωρίς φυσική υπόσταση, το The Oedipus Project πέτυχε», σύμφωνα με την κριτική του CNN. «Ένωσε τα κομμάτια ενός διάσπαρτου και αποκομμένου κοινού και τα έφερε λίγο πιο κοντά».

Ο Οιδίπους Τύραννος, που γράφτηκε και παίχτηκε το 429 π.Χ. όταν ο λοιμός των Αθηνών είχε ήδη αφανίσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού, μοιάζει σήμερα τρομακτικά επίκαιρος και αποτελεί την ιδανική αφορμή για συζητήσεις γύρω από τη δημόσια υγεία, την εξουσία, την οικονομία και το κοινωνικό αποτύπωμα μιας πανδημίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη διαχρονική πολιτική διάσταση του θεάτρου που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, ένα έργο μας καλεί να δούμε τους εαυτούς μας ως μέλη μιας κοινότητας και δίνει το έναυσμα για οργανωμένες συζητήσεις που διαφορετικά δεν θα συνέβαιναν.

Μετά την ανάγνωση του Οιδίποδα Τυράννου ακολουθεί σχολιασμός από πάνελ ομιλητών και συζήτηση με τη συμμετοχή κοινού, υπό την καθοδήγηση του Bryan Doerries.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Frances McDormand, Oscar Isaac, Jeffrey Wright, John Turturro, Frankie Faison, David Strathairn, Glenn Davis, Marjolaine Goldsmith και ο πολιτικός Jumaane Williams.. Μετάφραση, σκηνοθεσία, συντονισμός συζήτησης: Bryan Doerries.

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση σε αυτό το Zoom event είναι απαραίτητη η εγγραφή εδώ 

Σχετικά