Το άγνωστο ολοκαύτωμα στο Καλάμι Βοιωτίας μια ημέρα μετά την σφαγή στο Δίστομο

Mία ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα στο Δίστομο (10/6/1944), ακολούθησαν τα γεγονότα στο Καλάμι Βοιωτίας. Ήταν 11 Ιουνίου 1944 και οι ναζί σφαγείς του Διστόμου, αφού «το είχαν γλεντήσει» το βράδυ στη Λιβαδειά, αποφασίζουν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι και συγκεντρώνουν 26 άτομα.

Τους ξεχώρισαν άνδρες και γυναίκες και τους εκτέλεσαν. Μετά πέταξαν μέσα σε ένα σπίτι τα πτώματα και έβαλαν φωτιά για να τα απανθρακώσουν.

Ένα ιδιαίτερο απέριττο μνημείο που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου κρατάει τη ζωντανή τη μνήμη για ένα ολοκαύτωμα που έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά το Δίστομο και μέχρι τώρα μένει στη σκιά του. Πρόκειται για το ολοκαύτωμα που αγνοείται από πολλούς και έγινε στο Καλάμι της Βοιωτίας στις 11 Ιουνίου 1944.

Συγκεκριμένα, οι ναζί, μετά την ολοκλήρωση της θηριωδίας στο Δίστομο, αποφάσισαν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι και συγκέντρωσαν 26 άτομα.

Αφού διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, τους εκτέλεσαν και πέταξαν τα πτώματα μέσα σε ένα σπίτι, στο οποίο έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν. Τίποτα δεν γλίτωσε από το πλιάτσικο στη συνέχεια. Ζώα, ρούχα, ότι ζωντανό έβρισκαν μπροστά τους το εξαφάνιζαν, Ακόμα και μία αποθήκη του Ερυθρού Σταύρου λεηλατήθηκε.

Άρπαξαν τα πάντα, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν. Πίσω τους άφησαν τα πτώματα από τις 26 ζωές, 20 λεηλατημένα σπίτια και δύο τραυματίες. Ήταν οι μοναδικοί που γλίτωσαν από αυτήν τη ναζιστική θηριωδία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο ολοκαύτωμα έχει παραμείνει στη σκιά του Διστόμου ως ένα από τα αγνοημένα ολοκαυτώματα εκείνης της περιόδου, που όμως έχει ξεχωριστή θέση στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Oι ναζί εκτέλεσαν τους: Άκ. Σλατινόπουλο, Παναγιού Σλατινοπούλου, Ευαγγελία Σλατινοπούλου, Άπ. Σλατινόπουλο το και αβάπτιστο κοριτσάκι του Σλατινοπούλου, Σπυρ. Νάκο, Βάγια Νάκου, Αγγελική Νάκου, Άπ. Νάκο, Αννα Νάκου, Μόρφω Κυρίτση, Δήμητρα Κυρίτση και άλλους.

kalami mnimeio

Όπως διαπιστώθηκε, στο Δίστομο και στο Καλάμι οι αξιωματικοί των ναζί ήταν: ο στρατιωτικός Διοικητής Λεβαδείας Ταγματάρχης των S.S. Stuzmau Afeohrer Rickert, ο Φρούραρχος Λεβαδείας Γερμανός υπολοχαγός των S.S. Ober Sturmpeyhrer Zabel, ο Γερμανός λοχαγός των S.S. Λεβαδείας Hauptstuzmpmfuhrer Copenfer, ο διοικητής της Γκεσταπό Λεβαδείας ανθυπολοχαγός Sekre Karl Kaze Paar, ο υποδιοικητής της G.F.P. Λεβαδείας επιλοχίας Rellwebel Willy Jannis και η διερμηνέας του Franlein Johanna.

Ένα λιτό μνημείο στην άκρη του δρόμου, κρατάει τη μνήμη ζωντανή.

στις όχθες της Έρκυνας, σώζεται ακόμα στη Λιβαδειά η Κομμαντατούρ, στο υπόγειό της γινόταν βασανιστήρια

Σχετικά