2.500 Χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών-Γιορτάζουν οι Θεσπιές-Αφιέρωμα στο Μουσείο

«Αρχαίες Θεσπιές: Μια ιστορία Θεών και Ανθρώπων»

Με αφορμή του φετινού εορτασμού για τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την αυτοθυσία των 700 Θεσπιέων,το permissos.gr,ξεκινά μια σειρά αφιερωμάτων,για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Θεσπιών.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΕΣΠΙΩΝ

Η ιστορία του κτηρίου.

 Το κτήριο, κατοικία του Νίκου Γκορίτσα του Λουκά, χτίστηκε το 1913 και παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη στην Κοινότητα Θεσπιών για να στεγαστεί το Αστικό Σχολείο Ερημοκάστρου και μετέπειτα εξατάξιο Γυμνάσιο.

Το Γυμνάσιο Ερημοκάστρου λειτούργησε στο παρόν κτήριο από το 1924 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Χάρη στη γεωμορφολογία της, η Βοιωτία υπήρξε πεδίο καλλιτεχνικής έμπνευσης, ιερός τόπος λατρείας θεοτήτων, αλλά και πεδίο μαχών για την υπεράσπιση των περιοχών της ή την επικράτηση σε αυτές.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα, όσο και η βιβλιογραφική έρευνα μας αποκαλύπτουν την πλούσια σε μύθους αλλά και γεγονότα ιστορία των Θεσπιών.

 Έτσι, στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται οι μύθοι, οι μάχες, οι λατρείες, το τοπικό εργαστήριο γλυπτικής, η παρουσία των Μουσών, και τα ταφικά έθιμα που μαρτυρούν πάντα τις αντιλήψεις και τις αγωνίες των ανθρώπων.

Η δεύτερη αίθουσα, προσανατολισμένη στις ανάγκες των σχολικών ομάδων κοινού, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να αξιοποιείται από εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς, μέσω εποπτικού υλικού και ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπου προβάλλονται όλα τα στάδια της ανασκαφής, διευκρινίζεται η σχετική ορολογία, αναφέρονται οι εμπλεκόμενες επιστημονικές ειδικότητες και δίνονται ερεθίσματα για την κατανόηση και εμπέδωση των πληροφοριών.

«ΤΟ ΧΩΜΑΤΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ»

Η καθημερινότητα των αρχαίων Θεσπιέων, οι 9 Μούσες, οι μάχες του βοιωτικού πεδίου, αλλά και το χρονικό της ανασκαφής γίνονται αφορμές για πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, όπως επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων, παιχνίδι μνήμης με κάρτες, πλοκή για θεατρική δραματοποίηση, προτάσεις χαρτοκοπτικής, κ.α. Μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων μπορούν να αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία τους στην τάξη, με στόχο μια εμπλουτισμένη «μουσειακή εμπειρία», που επιτρέπει όχι την παθητική περιήγηση, αλλά την ουσιαστική κατανόηση των πολιτισμικών καταλοίπων των ανθρώπινων κοινωνιών..Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή.

Συγκεκριμένα από το Πολυάνδριο Θεσπιών, από τα νεκροταφεία των Θεσπιών που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή της οδού Καναβάρη-Θίσβη και λίθινα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.

Το Μουσείο κάθε Πέμπτη είναι ανοιχτό (9-1) για το κοινό, για Συλλόγους,Σχολεία με ραντεβού στο Μουσείο Θηβών.Τηλ επικοινωνίας 2262065874 κα Χατζή 

Δείτε την τελετή εγκαινίων της Αρχαιολογικής Συλλογής Θεσπιών,από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη τον Ιανουάριο του 2016

Με πληροφόρίες από το mouseiologos.gr

Φωτογραφίες Εδώ και Εδώ

Σχετικά