Έπεσαν τα Πρώτα 10 εκατ. Ευρώ για τη Διάσωση της ΛΑΡΚΟ-Το Σεπτέμβριο η Οριστική Λύση

Tα κρατικά ταμεία άνοιξαν για τη ΛΑΡΚΟ παρέχοντας στον Ειδικό Διαχειριστή, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη βιομηχανία από τον περασμένο Φεβρουάριο, 10.265.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε προηγηθεί αίτημα επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες, απαραίτητες για τη συνέχιση δραστηριότητας της εταιρείας.

Η δυνατότητα επιχορήγησης με επιβάρυνση του αποθεματικού του Κρατικού Προϋπολογισμού, είχε προβλεφθεί στις διατάξεις του σχετικού νόμου (4664/2020). Ο Διαχειριστής καθ` όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης οφείλει να υποβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ειδικά αιτιολογημένο αίτημα, όπου θα προσδιορίζεται το ύψος του αιτούμενου ποσού και η χρήση του ανά κατηγορία δαπάνης, το δε καταβληθέν ποσό θα καταβάλλεται αποκλειστικά για την κάλυψη της εγκριθείσας δαπάνης.

«Πήραμε μία πολύ δυνατή απόφαση. Η κανονική απόφαση όταν πήραμε αυτή την εταιρεία, ήταν να την κλείσουμε και να την οδηγήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία. Αντίθετα, τι κάναμε; Επιλέξαμε να την κρατήσουμε ανοιχτή, να τη βάλουμε σε εκκαθάριση, να βάζουμε λεφτά από τον ελληνικό προϋπολογισμό σε αυτή -έχουμε βάλει δύο φορές χρήματα- και, μάλιστα, να γνωστοποιήσουμε την κρατική ενίσχυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια μπαίνουν χρήματα σε αυτή την εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο, για να την κρατήσουν ανοιχτή», σημειώνει σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται εκατομμύρια σε νέες επενδύσεις. «Με τον πιο συντηρητικό υπολογισμό μιλάμε για επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων για να γίνουν όλα τα περιβαλλοντικά έργα, να μπορέσει να γίνει συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού και να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει», αναφέρει ο υφυπουργός.

Ο Διαχειριστής έχει ήδη προχωρήσει σε καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης καθώς και στην εκπόνηση σχεδίου δράσης  για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Ειδικότερα, στο σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, έχουν επισημανθεί, από πλευράς της ειδική διαχείρισης, τα εξής: 

(1) Ως προς τον αρχικό προϋπολογισμό υφίστανται διαφοροποιήσεις τόσο λόγω της κατάρρευσης των τιμών του νικελίου σε παγκόσμιο επίπεδο (από 18.000 δολάρια ανά τόνο προ εξαμήνου, η τιμή ανέρχεται σήμερα σε περίπου 12.000 δολάρια ανά τόνο), όσο και λόγω της σθεναρής αντίστασης των μεταφορέων για τη μεταφορά πρώτης ύλης προς το εργοστάσιο. Επιπλέον, ο αρχικός προϋπολογισμός επηρεάστηκε αρνητικά και από την πανδημία της νόσου Covid-19, καθώς, λόγω των δυσμενών συνεπειών που επέφερε στην οικονομία, συρρικνώθηκε το υφιστάμενο πελατολόγιο της εταιρείας.

(2) Το ειδικότερο πρόβλημα παρεμπόδισης στη μεταφορά πρώτης ύλης από τα μεταλλεία, μέσω οργανωμένων δράσεων διαφόρων εμπλεκομένων μεταφορέων σε συνεργασία και με συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, είχε αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας, καθώς τα μεταλλεία αποτελούν μοναδική πηγή παραγωγής και λειτουργίας του εργοστασίου και δημιούργησαν σοβαρά ζητήματα κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ειδικής διαχείρισης για συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

(3) Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ειδικός Διαχειριστής μείωσε το μισθολογικό κόστος,  μεσοσταθμικά,  κατά 25%, σε διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας, και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης.

(4) Λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην οικονομία ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19, η ειδική διαχείριση προέβη στη χορήγηση- άπαξ κατά το μήνα Απρίλιο- στο προσωπικό της εταιρείας έκτακτου επιδόματος οικονομικής βοήθειας.

Παράλληλα, έχει ήδη εκκινήσει και η διαιτητική διαδικασία καθώς υπήρξε αμφισβήτηση περί του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα, ο ειδικός διαχειριστής θα καταρτίσει την  οριστική έκθεση απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού της «ΛΑΡΚΟ», ενώ παράλληλα, θα δημοσιεύσει πρόσκληση για αναγγελία και θα καταρτίζει προσωρινό πίνακα κατάταξης πιστωτών .

Θα ακολουθήσει στις αρχές φθινοπώρου η διενέργεια του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) της επιχείρησης ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους. Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον απολογισμό του έργου του, «ξεκινήσαμε και προχωρούμε μέχρι το Σεπτέμβριο οριστική λύση για τη ΛΑΡΚΟ».

«Η μέριμνά μας από την αρχή είναι να κρατήσουμε την εταιρεία ανοιχτή παρ’ όλο που η κατάσταση της επιχείρησης ήταν δραματική. Από τη χρήση του 2018 υπήρχε μία αρνητική θέση 308 εκατομμυρίων ευρώ, υπήρχαν οφειλές προς τρίτους 0,5 δισ. ευρώ και μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ, πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος 50 εκατομμύρια ευρώ και πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 106 εκατομμύρια ευρώ συν τόκους», σημειώνει στο διαβιβαστικό του έγγραφο προς τη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας. Επιπλέον, παρότι υφίσταται εκκρεμής διαδικασία ενώπιον του ευρωδικαστηρίου, η ανάκτηση 106 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ασυμβίβαστες παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ παραμένει δεσμευτική και πρέπει να εκτελεστεί. 

energia.gr

Σχετικά