ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:Φυτεύουν παντού ανεμογεννήτριες

Μετά την “απαραίτητη προεργασία” των προηγούμενων χρόνων, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο διά ταύτα:  σαν τον κλέφτη στο σκοτάδι, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πρόσφατα το νόμο – έκτρωμα για το περιβάλλον, ανοίγοντας νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. 

Ειδικότερα για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, δίνουν “ρέστα” με τις προκλητικές επιδοτήσεις που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, με τις διευκολύνσεις για τις αδειοδοτήσεις και τις εγκαταστάσεις τους, ξεπερνώντας ακόμα και τα όποια εμπόδια του παρελθόντος. Κάτι που προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με στόχο όχι φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την “απελευθέρωση”, δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας ώστε να επενδύσουν σε αυτή συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη

Χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, πιστές στις εντολές της Ε.Ε. και με τη συμπαράσταση τοπικές και περιφερειακών αρχών, προωθούν, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, την παράδοση των βουνοκορφών της χώρας σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ., αδιαφορώντας για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.  Στο όνομα του κέρδους, θυσιάζουν με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δίνουν γη και ύδωρ στους μονοπωλιακούς ομίλους και βυθίζουν στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό. 

Τα σχέδια για συνολική εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε Ελικώνα και Παρνασσό, είναι σε εξέλιξη και προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Οι Δήμοι της Βοιωτίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, όχι μόνο δεν ορθώνουν ανάστημα, αλλά εξακολουθούν δίνουν απλόχερα θετικές γνωμοδοτήσεις, προκειμένου να υλοποιείται χωρίς εμπόδια η καταστροφή, με μόνη έγνοια τους τα λεγόμενα αντισταθμιστικά «οφέλη». 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδειάς, που συνεδρίασε στις 15.7.2020, ήρθαν προς συζήτηση τρεις (3) μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Οι δύο για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας, ισχύος 18 MW στη θέση «Κορφούλα» Κορώνειας και 9,4 MW στη θέση «Λυκόστερνα» Δαυλείας και Μαυρονερίου και η μία για ηλεκτροπαραγωγή από Βιομάζα ισχύος 80 KW στη θέση «Πουρναρέϊκα» Λιβαδειάς. 

Τόσο η Δημοτική Αρχή του κ. Ταγκαλέγκα, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ που σταθερά καταψήφισε τις μελέτες αυτές, κρύφτηκαν πίσω από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των αντίστοιχων Τοπικών Συμβουλίων, τις οποίες «βάπτισαν» … τοπικές κοινωνίες, λες και οι τελευταίες είχαν ερωτηθεί. 

Έτσι, για τη μελέτη στη θέση «Κορφούλα» όλοι οι άλλοι ψήφισαν θετικά, με την κυρία Πούλου μάλιστα να στηλιτεύει μεν τον πρόσφατο περιβαλλοκτόνο νόμο της κυβέρνησης, αλλά να μην υπερασπίζεται την άποψή της στην ψηφοφορία, αφού αποχώρησε πριν από αυτή, όπου οι εναπομείναντες σύμβουλοι της παράταξής της ψήφισαν υπέρ της μελέτης !  Για τη μελέτη στη θέση «Λυκόστερνα», ψήφισαν μεν όλοι αρνητικά, αλλά εκ του ασφαλούς, αφού η άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ήδη εκδοθεί. Τέλος, η μελέτη στη θέση «Πουρναρέϊκα», που σημειωτέον βρίσκεται στα όρια του σχεδίου πόλεως Λιβαδειάς, απέναντι από την ΔΑΚΑΡ, εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής.    

Δρομολογούνται λοιπόν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ήταν και είναι απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

 Οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από συλλόγους,  σωματεία,  φορείς, να οργανωθεί ένα κίνημα που θα αγωνιστεί μαζικά, για να ανατρέψει τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας και να αποτρέψει την παράδοση του φυσικού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος με τα «πράσινα» τέλη ΑΠΕ. Να σώσει από την καταστροφή το φυσικό περιβάλλον του τόπου, την πολιτιστική του κληρονομιά, την υγεία και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια άλλη ενεργειακή πολιτική, από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία προς όφελος του λαού μας και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Είμαστε απέναντι στη πολιτική που ξεπουλά και δεν αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας, στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Διεκδικούμε:

• Να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικών πάρκων στον Ελικώνα και τον Παρνασσό. 

• Φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος.

• Ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. 

• Παλεύουμε ενάντια στο νέο νόμο-έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει, για την αποτροπή νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην περιοχή μας.

Σχετικά