Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Σε 12χλμ. το μέτωπο – Επιμένουν οι άνεμοι, ρίψεις νερού από 10 εναέρια μέσα

Στο Γαλατάκι το μεγαλύτερο προβλημα από τις νέες εστίες στα καμμένα – Έχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί και δύο κατασκηνώσεις με 750 παιδιά – Ξεκίνησαν ρίψεις νερού από 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη
Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στις Κεχριές Κορινθίας και την ευρύτερη περιοχή καθώς έπρεπε να δώσουν μάχη με το μέτωπο της φωτιάς που όπως είπε ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος εκτεινόταν σε μήκος 12 χλμ.

«Η προσπάθεια τη νύχτα ήταν να εμποδιστεί να φτάσει η φωτιά σε σπίτια» είπε ο κ. Νανόπουλος στο MEGA.

Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης ο ίδιος απάντησε ότι «θεωρώ ότι θα υπάρξει υλικό από τις κάμερες στο στρατόπεδο που θα μας δείξει πώς ξεκίνησε η φωτιά καθώς περιοίκοι κατέθεσαν ότι είδαν κάποιες κινήσεις στην περιοχή».

Αυτό που προβληματίζει τους πυροσβέστες είναι οι έντονοι άνεμοι που επικρατούν και σήμερα στην περιοχή και οι οποίοι προκαλούν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη περιοχή σε δύσβατα και δυσπρόσιτα μέρη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα, με τις περισσότερες διάσπαρτες εστίες, εντοπίζεται στο Γαλατάκι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα, ενώ βοήθησε τον γεγονός ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Στο σημείο παραμένει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης για τον καλύτερο συντονισμό και διαμοιρασμό των δυνάμεων.

«Έχουν καεί 10 σπίτια»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αθίκια Τάσο Μαρίνο, έχουν καεί περίπου 10 σπίτια. Τα Αθίκια Κορινθίας, μια κωμόπολη 3.000 κατοίκων, έχει εκκενωθεί, με τον πρόεδρο της κοινότητας, Τάσο Μαρίνο να υπογραμμίζει στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» τον κίνδυνο που υπάρχει από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στα 100 μέτρα από τα Αθίκια και το Αλαμάνο. Χτες είχε γίνει γνωστό ότι κάηκε ολοσχερώς σπίτι στο Αλαμάνο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα μέσα στη διάρκεια της νύχτας από την Πυροσβεστική, η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ριπές ανέμων, που έφταναν ως και τα 6 μποφόρ

Σε ότι αφορά τους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί, έπειτα από προτροπή της Πυροσβεστικής και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνεται πως γίνεται αγώνας για να μην κινδυνεύσουν περιουσίες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

fotia_vrady

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά έφτασε στα Αθίκια Κορινθίας, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού. 

pyrkagia-korinthia3
korinthia-fwtia2

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορινθίας, Βασίλη Νανόπουλο, μέχρι το βράδυ θα έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό Αθίκια αλλά και στην πλευρά του Σοφικού γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτραπεί η φωτιά προς το Σοφικό, εκεί όπου το δάσος είναι πολύ πυκνό και, όπως είπε, «ελπίζουμε να μην φτάσει ως εκεί γιατί μετά θα είναι ανεξέλεγκτη φωτιά».


Η Πυροσβεστική έχει αναγκαστεί να εκκενώσει τους οικισμούς Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο, όπως και μία κατασκήνωση αλλά και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρίες.

kexries-fwtia__1_

Σχετικά