ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιούλη η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ στη Θήβα για τα οξυμμένα προβλήματα της υγείας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις  από την Εύη Πάρλα, νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και τη Γιάννα Καντίκα, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας.

Η Εύη Πάρλα αναφέρθηκε στα κενά σε υλικά και προσωπικό που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, ενώ η Γιάννα Καντίκα στην ανάγκη τα δίκαια αιτήματα της κάλυψης όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό και της επαρκούς χρηματοδότησης όλων των δομών υγείας να γίνουν υπόθεση των μαζικών φορέων της περιοχής .

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Θήβας, μια πλήρως εξοπλισμένη δομή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο της φροντίδας και κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες όσο και της φυσικής αποκατάστασης διαφόρων παθήσεων, η οποία είναι διαρκώς τραγικά υποστελεχωμένη.  Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θήβα για τα προβλήματα της Υγείας   

Αγαπητοί φίλοι και φίλες – σύντροφοι και συντρόφισες, 

Στο κέντρο της σημερινής εκδήλωσης είναι τα προβλήματα της Υγείας και της πρόνοιας που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής της Θήβας και της Βοιωτίας κι αυτό είναι ένα μέρος των προβλημάτων που βιώνουν οι εργατικές -λαικές οικογένειες. 

Ζήσαμε τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της ασθενικής ανάπτυξης των δύο τελευταίων χρόνων, ζούμε τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης που δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του Κορονοϊού όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά είναι γέννημα αυτού του άδικου καπιταλιστικού  εκμεταλλευτικού συστήματος. 

Μετά την κρίση του 2008- 2018 ήταν αισθητά τα σύννεφα της επιβράδυνσης της οικονομίας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Κίνα και στην Ελλάδα. Συγκεντρωμένα, συσσωρευμένα κεφάλαια δεν επενδύονται γιατί οι καπιταλιστές προσδοκούν υψηλότερα κέρδη. Αυτή είναι η ουσία και η Πανδημία επιτάχυνε την εκδήλωση της κρίσης. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες  συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει. Μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που πέρασαν στη βουλή επιβλήθηκε αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην απόλυση και την ανεργία, οργιάζει η μερική και προσωρινή απασχόληση και δίνονται νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματίες,  στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη Βιομηχανική Ζώνη ανατρέπονται δικαιώματα, εντατικοποιείται η δουλειά και επικρατούν όροι εργασιακού γκέτο.      

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή. Αυτό το δρόμο ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Γιατί κι αυτός κυβέρνησε κατέφυγε στο χτύπημα διαδηλώσεων και απεργιών, πήρε μέτρα κατά του απεργιακού δικαιώματος και η ΝΔ συνεχίζει πάρα πέρα. Πέρασε στη βουλή το νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων αλλά ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά. 

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ-το ταξικό κίνημα είναι στην πρώτη γραμμή. Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και καλούνται να την δείξουν στην καθημερινή δράση , στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, σε κάθε πόλη και χωριό. 

Τα κυβερνητικά κανάλια διαφημίζουν τη συμφωνία-συμβιβασμό που έγινε στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το “Ταμείο Ανάπτυξης” μέσα από έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.  

Μιλούν για δις ευρώ και “αλλαγή σελίδας”. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δις προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού μας και των άλλων λαών και θα πάνε στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό έχει κλειστεί, εκεί συμφωνούν όλοι. Θα πάνε σε καπιταλιστές που κινούνται στη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, και την “ψηφιακή τεχνολογία”,  στα μεγάλα συμφέροντα.

Δεν θα πάνε για τις ανάγκες του λαού στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία ή για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων.  

Οι επιτελείς της ΕΕ το είπαν καθαρά “δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα” μέσα στη λυκοσυμμαχία . Κάθε ποσόν που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα πληρωθεί ακριβά από το λαό, με πρόσθετες αντιδραστικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις όπως τις βαπτίζουν, με φορομπηκτικά μέτρα, ελαστικές μορφές απασχόλησης, κι άλλες αντεργατικές αλλαγές στην ασφάλιση.   

Αυτό κρύβει η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ , αυτό κρύβουν όλοι τους. 

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίο. Έχουν μπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό διαδραματίζεται στην περιοχή μας. 

Αυτό δείχνει η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η αμφισβήτηση των συνόρων , οι απειλές, η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, η αναγγελία ερευνών  Νότια του Καστελόριζου και η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή.   

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κυνηγούν τα δικά τους  συμφέροντα.  Θέλουν την Τουρκία στο πλευρό τους, επιδιώκουν να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες έχει οδηγήσει στην σημερινή τεταμένη κατάσταση. 

Μέσα σ’ αυτές τις συμμαχίες προωθούνται τα σχέδια για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου για να δουλεύουν χωρίς εμπόδια οι Αμερικάνικοι και Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί και άλλοι οικονομικοί όμιλοι και το παζάρι που είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο και οδυνηρούς συμβιβασμούς,  καταπάτηση εδαφικών -κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας  μας.      

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,  

Η θέση των κομμουνιστών ότι “πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά”  είναι αιχμή για την ανάπτυξη της εργατικής -λαϊκής πάλης και αυτό αφορά και τη σημερινή μας εκδήλωση που έχει  στο κέντρο του προβληματισμού την υγεία των εργατικών -λαϊκών οικογενειών.

Το θέμα μας σήμερα δεν αφορά μόνο τους υγιεινομικούς, αφορά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, αγρότη και επαγγελματία, άνεργο και συνταξιούχο, νέο και νέα. 

Το ΚΚΕ αντιμετώπισε την πανδημία με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Μπήκε μπροστά και τόνισε ότι “μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί”, στήριξε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ανέδειξε τα αιτήματα τους και με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδίκησε και διεκδικεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. 

Το  ΚΚΕ γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε πρόταση να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα με το προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουν και να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό επιτελικό σχέδιο στην υπηρεσία των αναγκών προστασίας της υγείας του λαού.  

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε να πάρει αυτά τα μέτρα αλλά αντίθετα πριμοδότησε, ακόμα και στις συνθήκες της επιδημίας τον ιδιωτικό τομέα για να συνεχίσει να κερδοσκοπεί. 

Έφτασε να δίνει 1600 ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ τη στιγμή που πριν την πανδημία έδινε 800 ευρώ!   

Στη διάρκεια της πανδημίας καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι. Στις ΗΠΑ μαζί με την κατάρρευση του συστήματος υγείας και τους 160.000 νεκρούς κατέρρευσε το λεγόμενο “Αμερικάνικο όνειρο” και αναδείχθηκε στα μάτια του αμερικάνικου λαού, στα μάτια των λαών, η καπιταλιστική βαρβαρότητα. 

Συζητάμε πλατιά, τεκμηριωμένα, με επιμονή, και αναδεικνύουμε αυτό που βιώνει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί. Το κοινωνικό -οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία της αστικής τάξης και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το σύστημα που έχει στο κέντρο του το κέρδος των καπιταλιστών δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. 

Η υγεία του λαού σε κάθε καπιταλιστική χώρα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Αυτό βάζει τη σφραγίδα του στην πρόληψη, στην έρευνα για τα εμβόλια και τις θεραπευτικές αγωγές, αυτό εκδηλώνεται στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και στις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό. 

Αποδείχθηκε ότι τα δημόσια συστήματα υγείας ήταν τα θύματα της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, των δεκάδων περικοπών που επέβαλε η στρατηγική της ΕΕ με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών που ακολούθησαν το δρόμο του “κόστους οφέλους”, των ιδιωτικών -οικονομικών κριτηρίων ως βάση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. 

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν 11 νοσοκομεία και εργαστήρια,  επικαλούμενοι το «χαμηλό ποσοστό πληρότητας» των νοσοκομειακών κρεβατιών, με επιχειρηματικά κριτήρια όπως κάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι. 

Η δική τους πολιτική οδήγησε στο πάγωμα των προσλήψεων και στη λειτουργία των νοσοκομείων με το μισό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε μείωση των μισθών των υγειονομικών, στις  ελαστικές μορφές απασχόλησης, στα απαράδεκτα και εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών.

Οι διαδόσεις του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κικίλιας έβγαλαν συμπεράσματα και ενισχύουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ψευδέστατες, συγκρούονται με την τραγική πραγματικότητα που συναντούν οι λαϊκές οικογένειες στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο πολυήμερος εγκλεισμός του λαού στο σπίτι στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μεγάλου αριθμού κρουσμάτων του Κορονοϊού και ήταν ολοφάνερος ο κίνδυνος της κατάρρευσης του συστήματος. 

Για να μπορέσουν να αντέξουν τα νοσοκομεία ανεστάλη η λειτουργία τμημάτων και κλινικών, πήγαν πίσω οι διαγνωστικές εξετάσεις και η παρακολούθηση καρκινοπαθών, ασθενών που υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα, αναβλήθηκαν εγχειρήσεις και δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος με θύμα χιλιάδες ασθενείς. 

Τι λέει η κυβέρνηση ; Καυχιέται ότι προσλήφθηκαν 381 συμβασιούχοι- επικουρικοί γιατροί και 2.692 νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, αλλά αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο κάθε ένας πρέπει να σκεφτεί ότι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πριν την πανδημία ανέρχονταν σε 30.000.  Τα κενά δηλαδή παραμένουν σε συνθήκες που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την προηγούμενη περίοδο. 

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά υπήρχαν μόνο 557. 

Τώρα  η ΝΔ μιλάει για 700, με στόχο να φτάσουν τα 1.200 κρεβάτια ώστε να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως ισχυρίζεται. Αλλά αυτός ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ανεπαρκέστατος και στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ανάγκασε γιατρούς στην Ευρώπη  να διαλέξουν ποιος θα πάει ή όχι στην εντατική , ποιος  θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.        

Θεωρούν την υγεία του λαού ως κόστος και συνεχίζουν στον αντιλαϊκό δρόμο, προωθούν τις «Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα» (ΣΔΙΤ) για να υπηρετήσουν τα μεγαλοσυμφέροντα. 

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, 

 Το ΚΚΕ επισκέφτηκε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Στερεάς και διαπίστωσε ότι η κατάσταση παραμένει άθλια. Οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας λειτουργούν χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών. 

Το ΚΚΕ  επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της Θήβας, μίλησε με τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση, έκανε παρέμβαση στη βουλή. 

Οι   ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση επικίνδυνη.   

Στο Νοσοκομείο της Θήβας υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3 παθολόγοι (ο ένας με σύμβαση ορισμένου χρόνου), 3 παιδίατροι (1 με σύμβαση), 1 γενική ιατρός, 3 αναισθησιολόγοι, 5 χειρουργοί (1 άνω των 65 ετών, 2 με σύμβαση, 1 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), 2 ακτινολόγοι (1 με σύμβαση), ενώ δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι. 

Επιπλέον υπάρχει μακροχρόνια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από το κράτος για το τρέχον έτος, όπως και για τα προηγούμενα, είναι πολύ κάτω των αναγκών.

Η πολιτική υποβάθμισης είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί την προηγούμενη δεκαετία μια προσπάθεια απαξίωσης της χρησιμότητας του νοσοκομείου, αλλά το ΚΚΕ τονίζει πως η  χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του Νοσοκομείου Θήβας είναι αδιαμφισβήτητη για το λαό της περιοχής και υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο με την εξελισσόμενη πανδημία.

Στον οργανισμό του νοσοκομείου της Θήβας προβλεπόταν λειτουργία ΜΕΘ, αλλά δεν έχει προσληφθεί ποτέ ως τώρα το αντίστοιχο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στις σημερινές συνθήκες που διαφαίνεται η αναγκαιότητα για λειτουργία της ΜΕΘ δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, η εξασφάλιση του εξοπλισμού επαφίεται αποκλειστικά σε σκόρπιες “δωρεές” ιδιωτών, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. 

Επιπλέον, δεν υπάρχει κέντρο αιμοδοσίας για να καλύπτει βασικές ανάγκες και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.  

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Περιοχής και τα ιατρεία του ΙΚΑ και στις συνθήκες αυτές συνεχίζεται η μεταφορά γιατρών για τη στήριξη του Νοσοκομείου. Προσπαθούν να καλύψουν τρύπες και δημιουργούν πολλαπλάσιες , αυτή είναι η πολιτικής τους.

Καλούμε το λαό της Θήβας να διεκδικήσουμε μαζί :   

• Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, να στελεχωθούν, να εξοπλιστούν και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, τα Ιατρεία Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας. 

• Να υποστηριχθεί η πλήρης λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με πληθυσμό μεγάλης ηλικίας, όπως οι Δημοτικές Ενότητες Θίσβης και Δερβενοχωρίων.

• Να ικανοποιηθεί τώρα το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ στην πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε στη βουλή. 

Η ίδια κατάσταση παντού – γενική τάση η εμπορευματοποίηση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Στη Λαμία, την Χαλκίδα , τη Λιβαδειά, την Άμφισσα , το Καρπενήσι για να μιλήσουμε μόνο για τη Στερεά. 

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, 

Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Θήβας που  στεγάζεται σε εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάσθηκαν το 2003 δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας.

Διαθέτει αξιόλογη υποδομή, με πισίνα  και ειδική μπανιέρα για κινησιοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας, υπάρχει υποδομή για τη λειτουργία κλινών αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας.

Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, υπάρχει από τεχνικής άποψης η δυνατότητα για την αντιμετώπιση πολλών ειδών παθήσεων. 

Το Κέντρο αυτό αποτελεί τη μοναδική δημόσια δομή τόσο για την υποστήριξη και κατάρτιση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες όσο και φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε όλη τη Βοιωτία.

Παρ’ όλα αυτά,  από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ  του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ το ρήμαξαν. Ειδικά την τελευταία δεκαετία το προσωπικό του Κέντρου μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι  μοναδικοί εργαζόμενοι είναι ένας φυσίατρος και μία φυσικοθεραπεύτρια.

Τι γίνεται στην πράξη; Εκατοντάδες οικογένειες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη Βοιωτία ξεζουμίζονται οικονομικά απευθυνόμενοι σε υπηρεσίες ιδιωτών, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν ανάγκη ιατρικής αποκατάστασης ειδικά λόγω των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών παθήσεων. 

Σας καλούμε να  παλέψουμε μαζί:

Να στελεχωθεί πλήρως τώρα το Κέντρο Αποκατάστασης Θήβας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσει το σύνολο των υποδομών και του εξοπλισμού του ως Κέντρο Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κέντρο Αποκατάστασης ανοικτής και κλειστής νοσηλείας. Να συντηρηθεί πλήρως με κρατική δαπάνη το σύνολο της υποδομής και του εξοπλισμού του. 

Παλεύουμε για κάθε πρόβλημα με κριτήριο τις ανάγκες του λαού μας. 

Εντείνουμε την παρέμβαση για την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοστάσια, στη βιομηχανική ζώνη. Δεκάδες εργατικά ατυχήματα, εργοδοτικά εγκλήματα. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, διαχειρίζονται και διατηρούν την ίδια άθλια κατάσταση γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και αντιμετωπίζουν την προστασία της ζωής της εργατικής τάξης ως κόστος. 

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,  

Ο Καπιταλισμός δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει λύση στο κεντρικό πρόβλημα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, το κριτήριο του κέρδους είναι ασθένεια που δεν γιατρεύεται κι αυτή είναι η βάση που η υγεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα.

Οι κατακτήσεις του Σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες της Σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οι κατακτήσεις αυτές δεν παραγράφονται από την αντεπανάσταση, τα λάθη και τις παραλείψεις, την επιχείρηση συκοφάντησης. 

Χιλιάδες μονάδες υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, με χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές  στην υπηρεσία του λαού δείχνοντας τα πλεονεκτήματα του νέου κοινωνικού -οικονομικού συστήματος, του εργατικού κράτους και του κεντρικού σχεδιασμού που αντιμετώπισαν την υγεία ως κοινωνικό αγαθό . Ακόμα και η μικρή Κούβα που βρίσκεται στο στόμα του λύκου, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε συνθήκες σκληρού αποκλεισμού έδειξε τα πλεονεκτήματα της εργατικής εξουσίας. 

Ζούμε στον 21ο αιώνα, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της Τεχνολογίας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.   

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, 

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος κι αυτό μπορεί να γίνει πράξη με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και των κοινωνικών υπηρεσιών.  

Αντί για την ανεργία και την υποαπασχόληση, αντί για τη σημερινή προβληματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, και τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας που βασανίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια,  η πρόταση του ΚΚΕ στοχεύει στην εξασφάλιση της σωµατικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευµατικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δηµόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

Σήµερα, στη χώρα µας, υπάρχει ένα πολυάριθµο επιστηµονικό δυναµικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρµάκων, εµβολίων, υγειονοµικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας µπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.

Σε µια κεντρικά σχεδιασµένη παραγωγή, κανείς υγειονοµικός δεν «περισσεύει». Αντίθετα, το σύνολο του επιστηµονικού δυναµικού θα είναι µε τέτοιο τρόπο ενταγµένο στο κρατικό σύστηµα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού πληθυσµού, αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν.

Η έρευνα για την πρόληψη και την αντιµετώπιση των ασθενειών θα βασίζεται στη διεπιστηµονική συνεργασία Νοσοκοµείων – Πανεπιστηµίων – Ερευνητικών Κέντρων – Κρατικής Βιοµηχανίας Φαρµάκου, µε κριτήριο όχι το κέρδος της κάθε επιχείρησης και την κατοχύρωση της πατέντας, αλλά την άµεση αντιµετώπιση των αναγκών.

Ταυτόχρονα, η κοινωνικοποιηµένη βιοµηχανία θα προσφέρει τη δυνατότητα άµεσης κάλυψης των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν. Θα µπορούσαµε σήµερα στην Ελλάδα να έχουµε τέτοια παραγωγή υγειονοµικού υλικού (µάσκες όλων των τύπων, γάντια κ.λπ.) που να µπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Θα µπορούσε η κοινωνικοποιηµένη βιοµηχανία φαρµάκου να προάγει την έρευνα, τη µελέτη, την παραγωγή φαρµάκων και εµβολίων για την όσο το δυνατόν επαρκή κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Ο εργατικός έλεγχος θα εξασφαλίζει την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών.

Το τονίζουμε. Βάρος στην πρόληψη με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα  αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. 

Πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ. 

Σε σύνδεση με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν, με προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες κλπ. 

Ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη δύναμη και σ’αυτόν θα προστίθενται περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέοι και νέες, δίνοντας ορμή στη λαϊκή αντεπίθεση.    

Σχετικά