+200 δρομείς «Στα χνάρια των Ηρώων» από Θεσπιές ως Θερμοπύλες

Περισσότεροι από 200 δρομείς, αριθμός ρεκόρ,  θα ξεκινήσουν αργά το απόγευμα (20:00) του ερχόμενου Σαββάτου 1η Αυγούστου μπροστά από το μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές Βοιωτίας με κατεύθυνση και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας. 

Θα αγωνιστούν «Στα χνάρια των Ηρώων», δηλαδή επί της διαδρομής που ακολούθησαν οι 700 Θεσπιείς όταν το καλοκαίρι του 480πχ προσέτρεξαν ώστε να ενισχύσουν τους 300 Σπαρτιάτες και άλλους Ελληνες πολεμιστές εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών. 

Δίδεται από τους οργανωτές περιθώριο έως και αύριο Τρίτη 28 Ιουλίου για οικονομική τακτοποίηση και νέες δηλώσεις συμμετοχής. Πρόκειται για την 3η έκδοση του δρομικού γεγονότος τιμής και μνήμης σε αυτούς που καταυγάζουν με τη θυσία τους την αιώνια πίστη στην πατρίδα και στην ελευθερία. 

Συμπίπτει με την συμπλήρωση των 2500 ετών από την ιστορική μάχη.

 Την οργανωτική ευθύνη έχουν αναλάβει ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και ο ΑΠΣ «Απόλλων» ΔΑ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων Λεβαδείας, Αμφίκλειας -Ελάτειας, Αγίου Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων-Μώλου και Λαμιέων. 

Το συνολικό μήκος της δύσκολης διαδρομής μετρήθηκε στα 102χλμ. 

Τα κύρια σημεία της: Θεσπιές – Ασκρη (γενέτειρα Ησιόδου) – Αλίαρτος – Πέτρα (τόπος τελευταίας μάχης εντός 1829 της Επανάστασης )- Σουληνάρι – Καλάμι  – διασταύρωση Λεβαδείας/Ορχομενού  – Θούριο-  Χαιρώνεια (λιοντάρι του Φιλίππου) – διασταύρωση Δαύλειας – Αγία Παρασκευή – Κάτω Τιθορέα – Μόδι – Αγιος Φανούριος – διασταύρωση Καλλίδρομου – Αγία Ιερουσαλήμ – Μενδενίτσα – Πεύκα – Ανάβρα – έξοδος Ανωπαίας ατραπού και τερματισμός μνημείο Λακεδαιμονίων (άγαλμα Λεωνίδα). Η διαδρομή παρουσιάζει «καλοσύνες» αλλά και δυσκολίες δηλαδή αναβάσεις…Ξεκινά από υψόμετρο 325 (Θεσπιές). 

Αυτό ψηλώνει στα 450μ μετά την Ασκρέα. Ακολουθεί κατηφόρα έως την Αλίαρτο, την πόλη – είσοδο στην Κωπαίδα. Οι δρομείς θα κινηθούν επί πεδίου έως και ολίγον έξω από την Τιθορέα, δηλαδή για 55 ολόκληρα χιλιόμετρα.

 Η πλέον επίπονη ανάβαση αρχίζει στο δρόμο προς το Μόδι. Οι δρομείς θα βρεθούν από τα 120 στα 699μ (Αγιος Φανούριος – 75ο χλμ). Θα κινηθούν στη συνέχεια με εναλλαγές ανηφόρας – κατηφόρας επί του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου. 

Η τελευταία ανάβαση έως τα 600μ ευρίσκεται πριν από τη Μενδενίτσα. Απομένουν μετά το γραφικό χωριό κατηφόρες επί της βουνοπλαγιάς έως τις Θερμοπύλες. Σταθμοί τροφοδοσίας θα λειτουργούν σε όλα τα κύρια σημεία. 

Προσφέρονται νερό, αναψυκτικά, σνακ (αλμυρά – γλυκά), μέλι, ζάχαρη, κ.α. Γεύμα (πάστα) προβλέπεται πριν από την εκκίνηση, στο σταθμό της Τιθορέας (61ο χλμ) και στον τερματισμό. Βέβαια τηρείται το αυστηρό εγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά του covid-19: διαλειμματική εκκίνηση, τρέξιμο ανά δυάδες, τροφοδοσία σε συσκευασία, κοκ.

 Ο αγώνας περιλαμβάνει τον ατομικό και δύο σκυταλοδρομίες (2 δρομείς 51,7+50,3χλμ και 4 δρομείς 24,3+27,4+26,5+23,8χλμ). Ο Γιάννης Λουκάς, ο νικητής του 2019, θα έχει ως ικανό ανταγωνιστή τον Χρήστο Τονγιαλίδη εκ Πιερίας. 

Ο πρώτος δρομέας αναμένεται μετά τις 03:00 της Κυριακής να φτάσει στις Θερμοπύλες. Οι βραβεύσεις προγραμματίστηκαν για τις 08:00 μπροστά στο άγαλμα. Περιορίστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στους χώρους εκκίνησης/τερματισμού. Θα γίνουν σύντομες ομιλίες/αναφορές στο ιστορικό γεγονός.    

Ο ΑΠΣ «Απόλλων» δια του προέδρου Σταύρου Τσιμακίδη ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον συν – διοργανωτή δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, τους άλλους δήμους που υποστηρίζουν επί της διαδρομής, τους αδελφούς δρομικούς συλλόγους, τους εθελοντές, τους μετέχοντες δρομείς και γενικά όλους όσοι συμβάλλουν ώστε κάτω από δύσκολες συνθήκες να πραγματοποιηθεί το γεγονός με την υψηλή νοηματοδότηση. 

Σχετικά