Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη…

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη απειλεί να εξαλείψει τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη καθώς ολοένα και περισσότερες περιοχές από το Αμπερντίν της Σκωτίας μέχρι την…
Αράντα ντε Ντουέρο στην Καστίλη της Ισπανίας επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του ιού.

Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία αυτήν την εβδομάδα είδαν να αυξάνονται ραγδαία τα νέα κρούσματα. Ταυτόχρονα, πλήθος επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο ανακοίνωσαν περικοπές στις θέσεις εργασίας, σε κλάδους όπως των ταξιδίων και της φιλοξενίας έως τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό.

Στην Ισπανία, μια από τις χειρότερα πληττόμενες χώρες στην ήπειρο μαζί με την Ιταλία, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.895 τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία στις 25 Μαΐου, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται από τον αριθμό που καταγράφονταν στο αποκορύφωμα της επιδημίας. Οι περιοχές της Αραγονίας και της Μαδρίτης είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στη νέα έξαρση.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη περίοδο για τον τουριστικό κλάδο της χώρας της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών της Ευρώπης δέχτηκε περαιτέρω πίεση αυτήν την εβδομάδα, καθώς περισσότερες χώρες ακολούθησαν την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλοντας καραντίνες στα άτομα που ταξιδεύουν στην Ισπανία.

Η Ελβετία επέβαλε καραντίνα 10 ημερών σε όσους επιστρέφουν από την ηπειρωτική Ισπανία, ενώ το Βέλγιο απαγόρευσε στους πολίτες του να ταξιδεύουν στην περιοχή της Καταλονίας.

Οι καθημερινές λοιμώξεις στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000 το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως χθες. Τα 1.285 νέα κρούσματα ήταν τα περισσότερα σε διάστημα άνω των 3 μηνών, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, να καλέσει τους πολίτες να σεβαστούν τους κανόνες υγιεινής και απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταστήσει υποχρεωτικές τις δωρεάν δοκιμές από το Σάββατο, για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χαρακτηρισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου, εκτός εάν δύνανται να δείξουνένα πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα.

«Αυτοί οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε ο Σπαν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Αυτό που ανησυχεί είναι η αύξηση των κρουσμάτων που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε. «Εάν συνεχιστεί, τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα».

Τα κρούσματα στη Γαλλία έχουν επίσης αυξηθεί, παρά τους κανόνες που καθιστούν υποχρεωτικές τις μάσκες σε δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουλούζης και της Λιλ. Ο επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 1.000 την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη φορά που συνέβη μετά το πρώτο 15μερο του Μαΐου. Ο μέσος όρος ανήλθε στις 1.262 περιπτώσεις την Τετάρτη, έχοντας υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Η εξάπλωση φαίνεται να οφείλεται στους νεαρούς ενήλικες που έχουν παραβιάσει τις οδηγίες, κάτι που ώθησε τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ τη Δευτέρα να καλέσει τους Γάλλους να διατηρήσουν μια πειθαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αποφύγουν ένα «νέο γενικό lockdown» αργότερα μέσα στο έτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τοn Covid-19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 46.000, αν και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά φαίνεται να εξισορροπούνται – τουλάχιστον για τώρα. Ωστόσο, τα νέα lockdowns στη βόρεια Αγγλία υπογραμμίζουν την επισφαλή κατάσταση, ακόμη και όταν η οικονομία δείχνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης από ότι αναμενόταν αρχικά.

Σχετικά