ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς:Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στη Βοιωτία;

Αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Παιδείας καθημερινά φάσκει και αντιφάσκει σχετικά με την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία και φαίνεται να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, αφήνοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε αγωνία.

Ξεκάθαρα οι προτεραιότητες του υπουργείου δεν περιλαμβάνουν την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων υπό την απειλή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αντίθετα ασχολείται αποκλειστικά και επιδιώκει:

·        Τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε super – market, χωρίς δημόσια εποπτεία και έλεγχο για «μαθητές πελάτες».

·        Την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, από 20 σε 25.

·        Την κομματικοποίηση του κράτους. Αυτή τη φορά με τον διορισμό των Διευθυντών Εκπαίδευσης μέσα από ένα όργιο παλαιοκομματισμού, χωρίς καμία διαφάνεια, επιβάλλοντας τους δήθεν «άριστους ΝεοΔημοκράτες», μέσα από μια διαδικασία διάρκειας μόλις 4 ημερών, καταπατώντας κάθε αξιοκρατική και δημοκρατική διαδικασία που είχε επικρατήσει στις προηγούμενες κρίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην πλήρη απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδιασμού, προτείνει να γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων με συγκεκριμένο πλαίσιο:

1.    Με ευθύνη κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δημιουργία σχεδίου για κάθε σχολείο χωριστά, και ετοιμότητα να μεταπέσει από την μια κατάσταση στην άλλη, ανάλογα με τις εξελίξεις.

2.    Συνεργασία των Περιφερειακών Διευθύνσεων με τους δήμους, ώστε σε κάθε κτίριο να γίνουν εργασίες υγειονομικής αναβάθμισης, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

3.    Δημιουργία ανά τάξη δύο μικρότερων τάξεων με τον μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να ιχνηλατηθούν ευκολότερα πιθανά κρούσματα.

4.    Έγκαιρη πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, για τη συγκρότηση μικρότερων τμημάτων και την πλήρη κάλυψη της Παράλληλης Στήριξης και των Τάξεων Υποδοχής.

5.    Άμεση έκδοση οδηγιών από το ΙΕΠ για τις ιδιαιτερότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

6.    Επιμόρφωση και τεχνική υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

7.    Εξειδικευμένο ψηφιακό υλικό ανά μάθημα.

8.    Αναβάθμιση του δημόσιου σχολικού δικτύου και πλήρης απεμπλοκή από τις ιδιωτικές πλατφόρμες, τα σοβαρά προβλήματα και τις καταγγελίες με τα προσωπικά δεδομένα.

9.    Απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία με: δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο, εξασφάλιση λάπτοπ ή ταμπλέτας σε κάθε μαθητή που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτεί.

10.  Ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των μαθητών που την έχουν ανάγκη, από εξειδικευμένες δομές και επιστήμονες.

11.  Κατάργηση της δυνατότητας απουσίας των μαθητών με απλή υπεύθυνη δήλωση.

12.  Καμία κάμερα στην τάξη με την παρουσία μαθητών.

13.  Επαρκής προμήθεια των σχολείων με υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα κ.α).

Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, ενόψει της  πολύ δύσκολης χρονιάς που έρχεται, αντί «να ρίχνει τον καφέ» για να δει πότε θα ανοίξει τα σχολεία.

Από τον Απρίλιο μεσολάβησαν σχεδόν 5 μήνες και δεν έκανε τίποτα.

Δυστυχώς έχει επιλέξει να ασχολείται με τους σχολάρχες που, κατά δήλωσή τους, επιχορηγούν τη Νέα Δημοκρατία και με την κομματικοποίηση της εκπαίδευσης, αφήνοντας όλα τα άλλα στην τύχη τους, εφαρμόζοντας και στα σχολεία την καταστροφική νεοφιλελεύθερη «ανοσία της αγέλης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνα πρότεινε έγκαιρα τα παραπάνω μέτρα για την αντιμετώπιση της δεύτερης έξαρσης της πανδημίας

και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υλοποίησή τους,

για την εξασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας όλης,

και για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σχετικά