Ανακατεύει την τράπουλα…

Η λήξη των ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών για τον Αλέξη Τσίπρα τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα βουνό προβλημάτων και μια μακρά λίστα εκκρεμοτήτων που λιμνάζουν καιρό στην Κουμουνδούρου, με εμφανείς αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια εικόνα, τη συνοχή και τις επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποκορύφωμα αυτής της…
επιζήμιας κατάστασης εσωκομματικής φαγωμάρας που έλαβε τον τελευταίο μήνα διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης, είτε από τους λογαριασμούς του κάθε στελέχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από αρθρογραφία και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι εκατέρωθεν αιχμές για μια σειρά ζητήματα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας αλλά και θέματα ευρύτερου ιδεολογικού προσανατολισμού του φορέα.

Μια σπίθα φαίνεται ότι είναι πλέον αρκετή για να μετατραπεί σε πυρκαγιά στον ΣΥΡΙΖΑ του 31,6% των εκλογών του 2019… Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ανησυχεί ιδιαιτέρως την ηγεσία, η οποία εξακολουθεί να διακηρύττει τον στόχο του μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη όλου του προοδευτικού-δημοκρατικού τόξου.


Μια ωραία ατμόσφαιρα

Μεταξύ εκείνων των υποθέσεων που πυροδότησαν μικρές ή μεγαλύτερες έριδες και φιλονικίες ήταν τα εθνικά, η στάση επί των ελληνοτουρκικών και ειδικότερα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δεκαπενταύγουστο. Ειδικά το τελευταίο θέμα ανέδειξε μία πτυχή γνώριμη σε άλλα κόμματα, πλην όμως ξένη για έναν φορέα που επιμένει ώς σήμερα να αυτοτοποθετείται στην Αριστερά: αυτή των επιθέσεων ανάμεσα σε στελέχη με φρασεολογία που παραπέμπει στην οπαδική διάλεκτο και αναφορές περί εκπαραθύρωσης των διαφωνούντων.

Κοινός τόπος για τους συντροφικούς καβγάδες του Αυγούστου ήταν επίσης η ένταση στα πυρά που ανταλλάσσονται, γεγονός που έκανε πολλούς παρατηρητές να αναρωτηθούν αν όντως ο νέος (;) υπό διαμόρφωση ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει όλους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχονται έμπειροι κομματικοί παράγοντες, τα εν λόγω «κρούσματα» που παρατηρούνται δεν είναι τίποτε άλλο παρά προανάκρουσμα της εδώ και μήνες εξελισσόμενης μάχης παρασκηνίου για την επικράτηση στην επόμενη ημέρα του κόμματος, μετά τη διεύρυνση και την ανασυγκρότησή του.

Οσο όμως, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι σημειώνουν, τα φαινόμενα αυτά γιγαντώνονται τόσο περισσότερο μειωμένη θα είναι η απήχηση του εγχειρήματος (που έχει ήδη μείνει στάσιμο λόγω κορονοϊού και όχι μόνο) και αντίστοιχα αβίωτη θα καταστεί η «συμβίωση» μεταξύ των ομάδων, τάσεων και φραξιών πέριξ, υπέρ ή κριτικά απέναντι στην ηγεσία.

Ανασχηματισμός

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη διαλυτική κατάσταση και αυτή τη φορά χωρίς να μένει απλά σε νουθεσίες και προειδοποιήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προβεί σε πειθαρχικά μέτρα ή σε ενέργειες που θα ρίξουν λάδι στη φωτιά, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει την εντολή των πολιτών, έχοντας στην πρώτη γραμμή στελέχη που μπορούν και θέλουν να εκπληρώσουν τον δύσκολο αλλά φιλόδοξο αυτό στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις κινήσεις που θα κάνει είναι να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα, πραγματοποιώντας το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, έναν εσωκομματικό ανασχηματισμό, με ανάδειξη προσώπων από τη νεότερη γενιά, στελεχών με θετικό έργο και διαδρομή στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί μέχρι στιγμής, όσο και από χώρους που συμπορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Εξάλλου, όπως έχει γίνει αντιληπτό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η νέα φυσιογνωμία που θέλει να προσδώσει στην Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στη Σοσιαλδημοκρατία, γεγονός που στέκεται αφορμή για αντιδράσεις, εμπόδια και «εκρήξεις».

Το συνέδριο

Επιπλέον, η επιστροφή στην κομματική κανονικότητα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει αποφάσεις αναφορικά και με τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Μάιο αλλά ανέκοψε ο κορονοϊός. Με την πανδημία όμως να μην υποχωρεί, η δυσκολία πραγματοποίησής του με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνονται τα συνέδρια παραμένει και θα αναζητηθεί μια έξυπνη φόρμουλα που να συνδυάζει τη φυσική παρουσία με τα καινούργια δεδομένα που επιβάλλει η προστασία από τη διασπορά του ιού.

Πάντως, είναι σαφές ότι από την Κουμουνδούρου θεωρούν αναντικατάστατη την πολιτική ζύμωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διά ζώσης συμμετοχή σε μια τόσο σημαντική πολιτική διαδικασία όπως ένα συνέδριο.

Αντιστοίχως, αμεσότητα προϋποθέτει και η προσυνεδριακή περίοδος για την εγγραφή μελών και τη συζήτηση των προγραμματικών κειμένων. Από την άλλη, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραβλέψει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του κορονοϊού ή να ρισκάρει και ως εκ τούτου το μοντέλο που θα βρεθεί θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Το σημαντικότερο, λένε στελέχη προσκείμενα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το κόμμα να αποκτήσει στιβαρή φωνή, να επικεντρωθεί στα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, των εργασιακών και της καθημερινότητας των πολιτών και να εκμεταλλευτεί τη φθορά που αρχίζει να εμφανίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αν καταφέρουμε και πετύχουμε αυτήν την αποστολή, τα πράγματα θα γίνουν πιο αισιόδοξα και για το δικό μας εγχείρημα αλλά και για την ίδια την κοινωνία που βρίσκεται στα πρόθυρα επανάληψης ενός εφιάλτη που έζησε τα χρόνια των μνημονίων», συμπληρώνουν αρμόδιες πηγές, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα με ειλικρίνεια ότι εφόσον δεν λυθούν «τα του οίκου» έγκαιρα, ανώδυνα και προωθητικά, τότε η προοπτική μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός…


efsyn.gr

Σχετικά