Δεν έπεισε τις αγορές η «έκπληξη» του Ερντογάν – Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Χωρίς να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις των αγορών, ολοκληρώθηκε το επικοινωνιακό σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστοσο, η αποκάλυψη αυτή δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές, καθώς η τουρκική λίρα κατρακύλησε για ακόμα μία ημέρα.

Σήμερα η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου ενώ οι μετοχές των πετροχημικών εταιριών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφουν ισχυρή πτώση.

Ένας από τους λόγους της αντίδρασης αυτής από τις αγορές, είναι ότι χθες, ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων, όμως σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα-1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Όπως φαίνεται και στους πίνακες του Bloomberg, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος.

Σχετικά