Σοβαρό επεισόδιο στη Χάλκη – Τούρκοι επιχείρησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού και να «τυφλώσουν» Super Puma

Η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol

Σοβαρότατο διπλό επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Χάλκη, φανερώνει ότι η κατάσταση με την Τουρκία σοβαρεύει και οι προκλήσεις περνούν πλέον σε άλλη διάσταση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. ΄

Και τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών.

Το πρώτο περιστατικό αφορά στην προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού με προβολείς και ακτίνες λέιζερ να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει τραυματισμένο ναυτικό, μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφος που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε λίγο αργότερα με τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, αμφότερα τα περιστατικά αξιολογούνται πολύ σοβαρά και η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.

Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σχετικά