Οι Μπακς του Αντετοκούμπο γράφουν ιστορία. Στον αέρα το ΝΒΑ λόγω της αστυνομικής βίας

Τρέχουν οι ειδήσεις στον μαγικό κόσμο. Οι παίκτες του ΝΒΑ είναι έξαλλοι με τις κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τη βία και τον ρατσισμό. Έτσι, τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερες φωνές έκαναν λόγο για πιθανό μποϊκοτάζ των πλέι οφ σε διαφορετικές σειρές, όπως για παράδειγμα στο ματς των Ράπτορς με τους Σέλτικς για τον Β’ Γύρο.

Πολλοί παίκτες (όπως ο Πασκάλ Σιάκαμ και ο Τζέισον Τέιτουμ) υπογράμμισαν πως το μπάσκετ δεν είναι η προτεραιότητά τους την ώρα που υπάρχουν καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας στη χώρα τους και ο προπονητής των πρωταθλητών, Νικ Νερς, ανέφερε πως ορισμένοι σκέφτονται ήδη να επιστρέψουν σπίτια τους! Η υπόθεση των πυροβολισμών στον Τζέικομπ Μπλέικ έχει φέρει στα… κάγκελα όλους τους ανθρώπους στην Αμερική και ίσως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αθλητές θέλουν να δείξουν πως έχουν φωνή και να ορθώσουν το ανάστημά τους.
Οι Μπακς αρνήθηκαν να παίξουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας – Κοινή ομαδική δήλωση από τους παίκτες: «Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε ανάληψη ευθυνών»

Μια ιστορική απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει τις κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, πήραν οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Η ομάδα του Μιλγουόκι δεν κατέβηκε στο Game 5 με τους Μάτζικ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το ΝΒΑ να αναγκαστεί να αναβάλει οριστικά και τα τρία παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα! Αλλωστε, το άκουσμα της είδησης ότι οι Μπακς προχωρούν σε μποϊκοτάζ, ώθησε και τους Ρόκετς, Θάντερ, Λέικερς και Μπλέιζερς να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν ο Greek Freak και οι συμπαίκτες του. Μάλιστα, εντός των προσεχών ωρών, ξημερώματα ώρα Ελλάδας, αναμένεται να διεξαχθεί μίτινγκ μεταξύ των παικτών του ΝΒΑ προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η απόφαση έχει προκάλεσε ντόμινο… Σχεδόν όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ τάχθηκαν υπέρ των Μπακς ενώ το πρωτάθλημα είναι έτοιμο να «τιναχτεί» στον αέρα, καθώς μία – μία οι ομάδες τάσσονται υπέρ του Μιλγουόκι, στηρίζουν την απόφαση και δηλώνουν πως προτίθεται να κάνουν το ίδιο. Πολλοί παίκτες (όπως ο Πασκάλ Σιάκαμ και ο Τζέισον Τέιτουμ) υπογράμμισαν πως το μπάσκετ δεν είναι η προτεραιότητά τους την ώρα που υπάρχουν καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας στη χώρα τους και ο προπονητής των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Νικ Νερς, ανέφερε πως ορισμένοι σκέφτονται ήδη να επιστρέψουν σπίτια τους! Η «φούσκα» -όπως ονόμασαν οι Αμερικανοί το μέρος στο Ορλάντο που φιλοξενεί τις ομάδες του ΝΒΑ- είναι έτοιμη να σκάσει…

Συγκλόνισαν οι παίκτες των Μπακς

Οι παίκτες των Μπακς, τρεισήμισι ώρες μετά το προγραμματισμένο τζάμπολ, βγήκαν όλοι μαζί έξω από τα αποδυτήρια διαβάζοντας μια κοινή δήλωση με την οποία εξηγούν γιατί πήραν την απόφαση να μην αγωνιστούν, ενώ έστειλαν και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα -προφανώς εις βάρος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ-ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου. «Παρά τη συντριπτική έκκληση για αλλαγή, δεν υπήρξε καμία ενέργεια, επομένως το επίκεντρό μας σήμερα δεν μπορεί να είναι στο μπάσκετ» τόνισαν μεταξύ άλλων ο Στέρλινγκ Μπράουν, θύμα αναίτιας αστυνομικής βίας και οΤζορτζ Χιλ.

«Συγγνώμη που σας κρατήσαμε για τόση ώρα, θέλαμε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση» είπε ο Χιλ για να πάρει τον λόγο ο Μπράουν: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ». Κι ο Χιλ πρόσθεσε: «Οταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό. Το κάναμε και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου».

Σχετικά