Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα

Συναγερμός χτύπησε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ από τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μονάδες φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε τη Δευτέρα το πρωϊ στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, όπου βρέθηκαν περισσότερα από 10 κρούσματα κορωνοϊού και αργότερα το βράδυ, τέθηκαν σε υγειονομικό αποκλεισμό και οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Τα τρία αυτά κέντρα προσφύγων μπήκαν σε καραντίνα με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Περισσότερα από 10 κρούσματα στο ΚΥΤ Μόριας

Στο μεταξύ, για περισσότερα από 10 κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, μεταξύ των δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε 2000 διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας, βρέθηκαν τουλάχιστον 10 θετικά.

Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν.Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του, για τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας, είπε ότι βρέθηκαν 17 θετικά δείγματα σε 1.600 τεστ. «Στην Μόρια σήμερα έχουμε 17 κρούσματα σε 1.600 τεστ που έγιναν ως αποτέλεσμα αυτού που επέστρεψε». Επιπλέον, προσέθεσε ότι «είναι ανησυχητικό και γι΄ αυτό χρειάζονται κλειστά κέντρα με περισσότερο ωφέλιμο χώρο ανά αιτούντα άσυλο.  Αυτοί που έχουν άσυλο πρέπει να είναι εκτός κέντρων και το εφαρμόζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου πηγές αναφέρουν ότι κατά τον επανέλεγχο δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη Μόρια να αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι επίσημα από τον ΕΟΔΥ έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί τέσσερα θετικά δείγματα.

Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

«Ο Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Μόρια “δεν ενεγράφη στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Επέλεξε να γυρίσει στην Μόρια. Αυτό δείχνει και ένα πρόβλημα που έχουμε στις δομές. Οι δομές είναι ανοικτές και στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα ξεκινώντας από Σάμο, Κω Λέρο αλλά και από Μυτιλήνη και Χίο να γίνουν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές  όπου δεν θα είχαμε ένα τέτοιο πρόβλημα πρόσβασης», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας για την περίπτωση του Σομαλού πρόσφυγα.

Ο πρόσφυγας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα στις δομές προσφύγων

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη, του Διοικητή Πρώτης Υποδοχής κ. Τάσου Μαντάγαρη και του Προϊσταμένου Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ κ. Σπύρου Σαπουνά, σχετικά με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων COVID-19 σε δομές Προσφύγων και Μεταναστών της χώρας.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε η λήψη μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου, καθώς και εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοκόλλων για τις δομές αυτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας όλων των πολιτών της χώρας, η θωράκιση των συστημάτων επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης κρουσμάτων COVID-19.  

Σχετικά