Η ανάδοχη κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο εγκαταστάθηκε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες επέκτασης του φράκτη στον Έβρο.
Ο νέος φράκτης θα έχει μήκος 27 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί ουσιαστικά σε τρία σημεία. Τα 9 πρώτα χιλιόμετρα θα στηθούν στο λεγόμενο Πέταλο των Φερρών, τα περίπου 15 στην περιοχή του κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2 και κάτι χιλιόμετρα στη Νέα Εγνατία.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο φράχτης θα κατασκευαστεί από γαλβανισμένο χάλυβα και στην κορυφή θα προσαρμοστούν προεξοχές για τη στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό μεταλλικο κιγκλίδωμα, ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων με αντιαναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν οκτώ αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράκτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλλει στην άμυνα και την προστασία της χώρας μας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε αναφερόμενος στο φράκτη: «Είμαστε έτοιμοι. Ο ‘Εβρος ενισχύθηκε σημαντικά με πτητικά και πλωτά μέσα, οχήματα και ανθρώπους. Αντίστοιχα και το Λιμενικό βρίσκεται ενισχυμένο και σε εγρήγορση».
Επικαλούμενος την πληροφόρηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο και για επιπλέον συνοριοφύλακες.
«Ακόμη κι αν το διανοηθούν θα αποτύχουν στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των απελπισμένων ανθρώπων επιδιώκοντας γεωπολιτικές στοχεύσεις», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαιώνοντας αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων στον Έβρο από την Τουρκία, το τελευταίο 20ήμερο.