46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» : Έστειλε το μήνυμά του και στη Λιβαδειά

Το μήνυμα ότι και «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» έστειλε και από την Λιβαδειά το 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή», δείχνοντας ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορεί να διεξαχθεί κάτω από όλες τις συνθήκες.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, όπως θερμομέτρηση και η αποφυγή συγχρωτισμού κατά την είσοδο στο χώρο, η χρήση μάσκας, η αραιή τοποθέτηση των καθισμάτων για την διατήρηση αποστάσεων στους συμμετέχοντες αλλά και η προσαρμογή του προγράμματος, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στη Λιβαδειά ανταποκρίθηκαν στις δύσκολες συνθήκες και απαιτήσεις.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η Νικολίνα Φάσσα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στην όξυνση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και η νεολαία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από τοπικό νεανικό συγκρότημα, ακολούθησε προβολή βίντεο της ΚΝΕ και ολοκληρώθηκε με συναυλία έντεχνης και ροκ μουσικής. Στο χώρο υπήρχε επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Μπάτσικα

Η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λιβαδειά έγινε από το Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, όποιος σημείωσε αρχικά: «Η πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων του φεστιβάλ με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ένα πράγμα επιβεβαιώνει:

Ότι για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για όσο έχουν τη δύναμη, το κουράγιο και την αντοχή να αναμετρηθούν με τη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Εμείς λογαριαζόμαστε κάθε ώρα και στιγμή με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού και της νεολαίας, το κεφάλαιο, την εξουσία του και τους πολιτικούς υπηρέτες του.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ “Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε για να νικήσει η ζωή” μπορεί να εμπνεύσει χιλιάδες νέους και νέες και αυτό είναι που φοβίζει τους απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γι’ αυτό προσπαθούν με τον έξαλλο και συγκαλυμμένο αντικομμουνισμό, τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση της ιστορίας, να βάλουν εμπόδια στη συνάντηση της νέας γενιάς με τις ανατρεπτικές και καινοτόμες ιδέες, την πολιτική του ΚΚΕ, την προοπτική του Σοσιαλισμού».

Πρόσθεσε ακόμα: «Ανησύχησαν από τη μεγάλη εκδήλωση του Κόμματος την περασμένη Κυριακή στη Μακρόνησο προς τιμήν των αλύγιστων αυτού του κολαστήριου, από τη συμμετοχή χιλιάδων κομμουνιστών, φίλων, απογόνων που υποκλίθηκαν με σεβασμό στο μνημείο που υψώθηκε πάνω σε αυτό το βράχο.

Ανησυχούν για την εργατική – λαϊκή αντίδραση στις συνέπειες της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής, της κατάστασης που διαμορφώνεται για τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις που σηκώνουν ήδη τα βάρη της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πριν ουσιαστικά υπάρξει ανάκαμψη από την προηγούμενη μεγάλη κρίση.

Θέλουν να επικρατήσει “σιγή νεκροταφείου” στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τους χώρους μόρφωσης. Να μην κουνηθεί φύλλο, τώρα που βαθαίνει η φτώχεια, η ανεργία, η αναδουλειά στα μαγαζιά. Να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική της κυβέρνησης που στήνει σε νέα αποσπάσματα, όποια δικαιώματα άφησε όρθια η επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να έχουν στο χέρι τους τη νέα γενιά που έρχεται ήδη αντιμέτωπη με πολύ χειρότερους όρους μόρφωσης, δουλειάς, ασφάλισης, ζωής, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Μπροστά στο φόβο της εργατικής δράσης παίρνουν τα μέτρα τους για να εμποδίσουν την ταξική πάλη, να χτυπήσουν την εμπροσθοφυλακή του κινήματος, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Μαζί με τον αντικομμουνισμό παίρνουν και πρακτικά μέτρα για να βάλουν εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ, στους δεσμούς του με τα εργατικά – λαϊκά στρώματα. Επέβαλαν πρόστιμο στο ΚΚΕ γιατί δεν δίνει στα χέρια των κρατικών αρχών άρα και σε όλους τους μηχανισμούς κράτους και εργοδοσίας τα ονόματα όλων όσων στηρίζουν οικονομικά το ΚΚΕ.

Η ενέργεια αυτή στρέφεται συνολικά κατά του λαού και των αγώνων του, κατά των μαζικών λαϊκών οργανώσεων. Πιάστηκαν όμως αδιάβαστοι, δεν γνωρίζουν ιστορία. Δεν γνωρίζουν ότι όταν αναμετριούνται με το φιλότιμο, το πείσμα και την αυτοθυσία των κομμουνιστών θα φάνε τα μούτρα τους.

Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη δημιουργείται κίνημα στήριξης στο Κόμμα. Θα είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που θα στηρίζουν οικονομικά γιατί όπως και οι ίδιοι λένε “μπράβο στο ΚΚΕ που δεν δίνει τα στοιχεία μας. Εμείς είμαστε εδώ για να το στηρίζουμε από το υστέρημά μας”… Το ΚΚΕ έχει γερές ρίζες, είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, εκφράζει τα πιο υψηλά ιδανικά στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ο αντικομμουνισμός και η καταστολή θα συνεχίζει να εκφράζει την αντίδραση, την οπισθοδρόμηση, την εχθρότητα στη λαϊκή πάλη, τη στήριξη του ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλισμού.

Όταν έχεις καθαρό το στόχο και πιστεύεις στο λαϊκό δίκιο βρίσκεις τον τρόπο και τα κατάλληλα μέσα για την ανάπτυξη της πάλης σε όλες τις συνθήκες κι εδώ το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν εξετάσεις και υπερασπίζονται αποφασιστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, τα δικαιώματα της νεολαίας με συνέπεια και αποφασιστικότητα».

Έκανε επίσης αναφορά σε τοπικά ζητήματα όπως η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ελλείψεις ακόμη και σε ατομικά μέτρα προστασίας, από τις 160 κλίνες λειτουργούν μόλις 120, 208 θέσεις νοσηλευτών 134 είναι μόνιμο προσωπικό, από τους 61 γιατρούς μόνιμοι είναι μόνο οι 37 και συνολικά υπάρχουν 158 κενές θέσεις, ενώ στο παραϊατρικό προσωπικό από 88 μόλις 28 είναι μόνιμοι, που εκτός από τη Λιβαδειά εξυπηρετούν το λαό της ευρύτερης περιοχής καθώς δεν υπάρχουν τα κέντρα Υγείας στην Αλίαρτο, το Δίστομο και το Ορχομενό».

Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία τη φετινή χρονιά, με την κυβέρνηση να μην προχωρά στην πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και καθαριστριών, καθώς και στη νέα επίθεση που εξαπολύεται στην εργατική τάξη και το λαό προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τη νέα καπιταλιστική κρίση.

«Οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Βοιωτίας και της περιοχής της Λειβαδιάς δεν πρέπει να δεχτούν να ξαναπληρώσουν την κρίση.

Δεν πρέπει και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με μια πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την Υγεία τους για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, ανοχή, στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς όπως προχθές με το εργατικό ατύχημα στον γνωστό όμιλο Μυτιλιναίου.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή όταν εντοπίζονται κρούσματα κορονοϊού όπως στο Μόρνο, στα καλώδια, στην Τζένεραλ Μιλς, να συνεχίζουν τη λειτουργία αγνοώντας την υγεία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων, να σταματήσουν τα σχέδια ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, συγκέντρωσης της ζωής και της παραγωγής της Κωπαΐδας στα χέρια λίγων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, εγκλωβίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η στήριξη και επάνδρωση των δομών Υγείας και Πρόνοιας, η στέγαση και επέκταση των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι κρατική ευθύνη, είναι απαίτηση. Ο λαός μας έχει αξιοπρέπεια, δεν είναι επαίτης των επιχειρηματικών ομίλων που εμφανίζονται σαν ευεργέτες την ίδια ώρα που η εργατική τάξη ποτίζει με το αίμα της τα προκλητικά υπερκέρδη τους. Η νεολαία μας, οι εργατικοί – λαϊκοί άνθρωποι, όλος ο λαός, είναι περήφανος, έχει ιδανικά, έχει αξίες. Όσο και να προσπαθούν δε θα καταφέρουν να τον λυγίσουν. Ο καθρέφτης τους είναι τα τηλεσκουπίδια και οι σαβούρες που φιλοξενούν τα κανάλια τους, αυτά είναι τα μούτρα τους… Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαφημίζουν το αποκαλούμενο “Ταμείο Ανάπτυξης” της ΕΕ. Πολλά δισεκατομμύρια από τη φορολογία των λαών. Ανταγωνισμοί, αντιθέσεις ποιοι όμιλοι θα κερδίσουν και ποιοι θα μείνουν πίσω αλλά το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο, στήριξη των καπιταλιστών και οι λαοί και πάλι θύματα.

Για να πάρει κάθε κράτος τα ποσά που του αναλογούν θα καταθέσει το λεγόμενο “Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης” κι είναι αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση με βάση το σχέδιο του κ. Πισσαρίδη που προβλέπει πολύ σκληρά μέτρα.

Μεγαλύτερη φορολογία, νέες αντεργατικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, παράδοση της επικουρικής στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στο τζόγο, ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων, μόνιμη καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, τις απλήρωτες υπερωρίες για να τιμωρούν τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα. Προωθούν το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ για τη μείωση έως και κατάργηση του Δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων.

Η ανεργία που καλπάζει συναντιέται με τη φτώχεια, τα χρέη και τους φρικτούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και ο νέος πτωχευτικός κώδικας ανοίγει το δρόμο για να δυναμώσει η επίθεση των τραπεζών και του κράτους κατά των λαϊκών νοικοκυριών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπάτσικας, σημειώνοντας ότι: «τώρα υπάρχει πλέον πλούσια πείρα, δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος χρόνος. Η μαχητική συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά, να δυναμώσει αποφασιστικά την εργατική – λαϊκή πάλη. Αυτή είναι η πραγματική ανάσα που μπορεί να πάρει ο λαός μας. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για το σοσιαλισμό. Για να νικήσει η ίδια η ζωή».

Σχετικά