Καταυλισμός ρομά στο Πυρί:Ποιος φταίει; Τι μπορεί να γίνει;- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

ρομα-θηβα

Επιτροπή Αγώνα Πυριού Θήβας

Ποιος φταίει; Τι μπορεί να γίνει; Πολίτες, Δήμος, σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, φορείς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Στόχος του παρόντος κειμένου είναι το να φτιαχτεί η βασική «γεωγραφία» του προβλήματος, ώστε μετά τη δημοσίευσή του, να μην υπάρχει δικαιολογία για άγνοια από κανέναν.

Εισαγωγή
«Αυτά δεν είναι ευρέως γνωστά» είπε άνθρωπος της πιάτσας, όπως λέμε. Με αυτό το έναυσμα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια περίληψη του τι έχει συμβεί από το 2000 έως σήμερα σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στη Θήβα. Θα δώσουμε έμφαση στην τελευταία περίοδο (2012-2018) όπου το ζήτημα έφτασε σε αποφασιστική κορύφωση λόγω αφενός των ενταθέντων εγκληματικών ενεργειών μέρους των τσιγγάνων που ζουν στον καταυλισμό της Θήβας και αφετέρου της δραστηριοποίησης μιας Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών του Πυριού που συστήθηκε για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Η συνοικία αυτή έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτού που ξεκίνησε ως «καινοτόμο» μα κακοφόρμισε οδυνηρά και «πυορροεί» ακατάσχετα.

Ποιος φταίει; Όσα δεν δείχνουν οι νόμοι, τα δείχνει η ίδια η ζωή. Τι έγινε; Τι έλαβε χώρα; Τι στάση κράτησε ο καθένας κατά τη διάρκεια αυτών των ετών; Αυτά θα εξιστορήσουμε, παραπέμποντας στα σχετικά έγγραφα, γιατί λόγος χωρίς τεκμηρίωση είναι λαϊκισμός και τουφεκιά στον αέρα, όπως αυτές που προεκλογικά εξαπολύονται απλόχερα.

Από την έρευνα και τις πληροφορίες που συλλέξαμε μπορεί κάποιος εμπλεκόμενος να βρει παραλείψεις ή και λάθη. Μπορεί να μας τα επισημάνει ώστε να τα προσθέσουμε ή να τα διορθώσουμε. Το σίγουρο είναι ότι αυτά θα είναι μικρής σημασίας και δεν θα αλλοιώνουν τη γενική εικόνα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία κι ο φανατισμός είναι μόδα, η συγγραφική ομάδα αυτής της παρουσίασης δεν εμφορείται από τέτοια πικρά και φτηνά αισθήματα. Δεν είναι όλοι οι γύφτοι κακοί και όλοι οι ρωμιοί καλοί. Ούτε το αντίθετο. Κακή είναι η δημιουργία άβατων, γκέτο, κέντρων διανομής ναρκωτικών και η τελική υποβάθμιση μιας πόλης προς εξυπηρέτηση είτε μικροσυμφερόντων (βλ. €20 για να με ψηφίσεις), είτε μεγάλων συμφερόντων (βλ. εμπόριο ναρκωτικών) που τα πλοκάμια τους μπλέκονται σε πολλά χέρια «δένοντάς» τα με τα γλυκά ευρώ του θανάτου.

Το χρονικό της υπόθεσης παρατίθεται αναλυτικά στην επόμενη ενότητα («Ακολουθήστε το νήμα»). Στην ενότητα «Συμπεράσματα» που βρίσκονται στο τέλος του κειμένου, θα βρείτε όλο το δίδαγμα από αυτή τη δίχως τέλος περιπέτεια που αποτελεί την παρακαταθήκη για όποιον θέλει να εμπλακεί με τα κοινά και δη με το ζήτημα των Ρομά.

Ακολουθήστε το νήμα
Μετά το 2000, στη Θήβα, στην περιοχή Κάζι, τοποθετήθηκαν κοντέινερ διαμορφωμένα για κατοίκηση και παραδόθηκαν σε οικογένειες Ρομά, οι οποίοι κατά την παραλαβή υπέγραψαν Υπεύθυνες Δηλώσεις όπου δήλωναν ότι:

θα τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση και με δικά τους έξοδα,
θα φροντίζουν τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να διατηρηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι σε καλή κατάσταση,
θα εξοφλούν πλήρως τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό,
εάν θελήσουν να μετακομίσουν οπουδήποτε αλλού, οφείλουν να ενημερώσουν εντός δυο μηνών και να το παραδώσουν σε άριστη κατάσταση,
θα συνεργάζονται με αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Θηβαίων για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων,
αποκλείουν τη στέγαση στον οικίσκο που τους παραδίδεται άλλων ατόμων πλην της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, με το διάβα των ετών οι οικίσκοι άλλαξαν χέρια, όχι μια, αλλά πολλές φορές. Λογαριασμοί δεν πληρώνονται και το χρέος που έχει επωμιστεί ο Δήμος και οι υπόλοιποι πολίτες του για την κάλυψή τους δεν είναι αμελητέο.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εγκληματικότητα αυξήθηκε κάθετα και οι περιπτώσεις όπου Ρομά παρενοχλούν πολίτες ή επισκέπτες της πόλης είναι πάμπολλες. Μια αβίωτη καθημερινότητα.

Και εκεί που όλα πήγαιναν απλώς απ’ το κακό στο χειρότερο, δύο γεγονότα επιτάχυναν την ταχύτητα προς τον κατήφορο:

Μια σειρά από παρεμβάσεις της Αστυνομίας σε περιοχές της Αθήνας έκανε πολλές από τις πιο ανεπιθύμητες οικογένειες Ρομά να έρθουν στο ξέφραγο αμπέλι της Θήβας.
Μετά το 2010 όποτε και τα Μνημόνια εκτίναξαν τους φόρους και καίγαμε κουρτίνες για να ζεσταθούμε, όλοι, Έλληνες και μετανάστες, εκεί, στο γαλατικό χωριό των Ρομά κυκλοφορούσαν με φανέλα ραντάκι μιας και ήταν αναμμένα τα air-condition στη υγεία… των υπόλοιπων πολιτών.

Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο μόνος υγιής τρόπος αντίδρασης, κόντρα στις Σειρήνες της εποχής που καλούσαν σε ακρότητες, ήταν η σύσταση Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών της συνοικίας του Πυριού.

Το 2012 η Επιτροπή πιέζει τον Δήμο Θηβαίων και τον τότε Δήμαρχο κ. Σπύρο Νικολάου για ενέργειες που να στοχεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις, προς όλες τις Αρχές, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και σε καμία περίπτωση αποκλειστικής αρμοδιότητας.

Ο Δήμος, λοιπόν, απευθύνει έκκληση στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας (αρ. πρωτ. 15509/14-06-2012) για περισσότερη αστυνόμευση. Στη συνέχεια απευθύνει επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον «Ξένιο» Δένδια, για ενίσχυση της Αστυνομίας Θηβών καθώς την περίοδο εκείνη υπολειπόταν σε δυναμικότητα κατά 48%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο (21420/6-8-2012).

Δυο μήνες μετά, ο Δήμος Θηβαίων ζητά από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών (21527/8-8-2012) τα κάτωθι:

έλεγχος και σύλληψη των παρανόμων υπόδικων ή μη τσιγγάνων,
να διενεργηθούν αστυνομικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο έρευνας για κακουργήματα,
να γίνει πιο αυστηρή η ποινική μεταχείριση των ενηλίκων ηθικών αυτουργών των πράξεων ανήλικων δραστών.

Στις 16/9/2012 πραγματοποιείται συγκέντρωση πολιτών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο όπου πάνω από 2.000 πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους σχετικά με την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν. Υπογράφεται Ψήφισμα από τους (πάνω από 2.000 υπογραφές) που μεταξύ άλλων απαιτεί απομάκρυνση του παράνομου καταυλισμού και υποβάλλεται στον Δήμο Θηβαίων.

Με το απαραίτητο σπρώξιμο των διαδικασιών από πλευράς της Επιτροπής, μια πορεία πλήρους αναγνώρισης του προβλήματος ξεκίνησε με πρώτη στάση μια αρχική καταγραφή των διαβιούντων στον καταυλισμό από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας για Τσιγγάνους Θήβας της ΔΗΚΕΘ (13/18-9-2012), το οποίο καταμέτρησε περί τους 530 κατοίκους (μεταβλητός αριθμός, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά).

Στη συνέχεια, η ΔΕΥΑΘ με την υπ. αριθ. 208/20-09-2012 απόφασή της αποφασίζει ομόφωνα τον περιορισμό της πίεσης του νερού ώστε να καλύπτονται οι απαραίτητες ανάγκες του πληθυσμού. Μια εκτύπωση ανεξόφλητων της ΔΕΥΑΘ προδίδει για τον καταυλισμό ένα υπόλοιπο ύψους €2.178.073,20. Ναι, είναι αλήθεια. Σημειώστε ότι στον οικισμό των τσιγγάνων αντιστοιχεί το 11% της κατανάλωσης νερού της πόλης (κυβικά μέτρα). Δηλαδή, στο 2,3% του πληθυσμού της (530/22.883 με απογραφή 2011) αντιστοιχεί το 11% της κατανάλωσης… Πώς αλλιώς;

Από την αυτοψία της ΔΕΑΥΘ στις 21/9/2012 διαπιστώθηκαν τα εξής:

Τα ατομικά υδρόμετρα των συνδέσεων έχουν καταστραφεί ή αφαιρεθεί και επιπλέον έχουν γίνει αυθαίρετες επεκτάσεις σε νέες συνδέσεις. Η καταμέτρηση της κατανάλωσης γίνεται συνολικά με ένα υδρόμετρο για ολόκληρο τον οικισμό.
Οι φθορές και επιπλέον ανεξέλεγκτες και αυθαίρετες συνδέσεις και η πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από την προβλεπόμενη έχουν οδηγήσει στην ουσιαστική αχρήστευση του συστήματος αποχέτευσης.

Επίσης, με αυτοψία μελών της Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι ρολόι της ΔΕΥΑΘ είχε πλακωθεί από πολλά κιλά προϊόντων αφόδευσης από νεαρά τσιγγανάκια.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή αναφέρεται στη ρευματοκλοπή, την ασύστολη κατασπατάληση του νερού, την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά προχωράει ακόμη παραπέρα ζητώντας:

Κατάθεση μήνυσης στην Εισαγγελική Αρχή σχετικά με την ανομία των τσιγγάνων.
Άμεση μετεγκατάσταση των τσιγγάνων, ακόμη και προσωρινά σε άλλους αξιοπρεπείς χώρους μέχρι να νοικιάσουν σπίτια (είχαν ήδη προσεγγίσει την Επιτροπή τσιγγάνοι που δεν μπορούν να υποφέρουν άλλο τους παραβατικούς συντοπίτες τους).
Να απαλλοτριωθούν τα αγορασμένα από τσιγγάνους χωράφια ώστε να αξιοποιηθεί το οικόπεδο με διαφορετική χρήση (κλειστό γυμναστήριο, πάρκο κ.α.).
Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρίσταται και θα συνδράμει στο έργο που λέγεται μετεγκατάσταση των Ρομά (σκοπός ήταν να μοιραστεί το όποιο βάρος, το όποιο πολιτικό κόστος -οι Ρομά είναι ενιαίο μπλοκ ψηφοφόρων-).

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την Απόφαση 335/2012 (24/9/2012) αποφάσισε ξανά τα περί πίεσης, ξανά τα περί αστυνόμευσης, ξανά τα περί καταμέτρησης και, παράλληλα, προστέθηκαν η καταγραφή των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του καταυλισμού, η έρευνα για εναλλακτική τοποθεσία μετεγκατάστασής τους και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία.

Την επομένη, στις 25/9/2012, η ΔΕΔΔΗΕ (Φ.452.8/52045/25-9-2012) διαπιστώνει ρευματοκλοπές ευρείας κλίμακας, ενώ οι 28 μετρητές των παροχών ήταν στην πλειοψηφία τους κλεισμένοι σε παράγκες, είχαν παράνομες επεκτάσεις, ήταν σπασμένοι & παραβιασμένοι, ενώ παράλληλα ηλεκτροδοτούσαν και άλλα σπίτια & παράγκες…

Στις 03/10/2012 απευθύνεται πρόσκληση (26168) στις Αστυνομικές αρχές και στη ΔΕΔΔΗΕ για συνάντηση με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία έλαβε χώρα δυο ημέρες μετά. Είκοσι ημέρες μετά, σε συνέχεια της συνάντησης, ο Δήμος Θηβαίων ζητά (28674/25-10-2012) τη συνδρομή της Αστυνομίας ώστε να μπουν με ασφάλεια στον καταυλισμό κλιμάκια της ΔΕΥΑΘ, της ΔΕΗ, της Υπηρεσίας Δόμησης, Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας και η Πυροσβεστική ώστε να ελέγξει η καθεμιά υπηρεσία τα των αρμοδιοτήτων της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς υποβάλλει σχετική επερώτηση στη Βουλή (11/10/2012).

Η Αστυνομία απαντά (1016/49/117-γ/12-11-2012) στον Δήμο ότι δεν μπορεί εκείνη την περίοδο λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και συστήνει να ξανασταλεί αίτηση μετά τις 20 του μηνός.

Στο μεταξύ, με πίεση της Επιτροπής Αγώνα ζητήθηκε από τον Δήμο (29455/5-11-2012) από τον Αντιπεριφερειάρχη τότε Γ. Μουλκιώτη να τοποθετηθούν πλεξιγκλάς στη γέφυρα που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό και όπου οι τσιγγάνοι κάνουν επιθέσεις σε αυτοκίνητα διερχόμενων.

Υπό το ίδιο καθεστώς «στενού κορσέ» από την Επιτροπή Αγώνα, ο Δήμος προτείνει (29953/4/12/2012) στην ΕΡΓΟΣΕ την κατασκευή τοιχίου από τσιμέντο και πλέγμα κατά μήκος των γραμμών τρένου που περνούν δίπλα απ’ τον οικισμό.

Και αφού πέρασε και ο Δεκέμβριος του 2012, φτάσαμε στις 16 του Γενάρη όπου η Επιτροπή Αγώνα διαπιστώνει με δημόσια καταγγελία της την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς της διαπαραταξιακής επιτροπής που αποδείκνυε την έλλειψη ουσιαστικής σύμπλευσης και επιθυμίας για εύρεσης άμεσης και βιώσιμης λύσης. Παρά την παραπάνω αναφερόμενη ανταλλαγή επιστολών και αποφάσεων, στην πράξη το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο και ευρύχωρο μηδέν.

Καταγγέλθηκε, λοιπόν, η Δημοτική αρχή καθώς:

δεν είχε επανέλθει προς την Αστυνομία, όπως πρότεινε η τελευταία με την απάντησή της, ώστε να συνδράμει σε επιχείρηση των διάφορων υπηρεσιών που είχαν προσκληθεί,
δεν είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία,
δεν είχε καταγράψει τους τσιγγάνους που είναι Θηβαίοι πολίτες.

Δηλαδή, η απόφαση της 24ης του Γενάρη (335/2012) είχε μείνει κενό γράμμα…

Καταγγέλθηκε η Αστυνομία καθώς μετά από ένα κρεσέντο ελέγχων επέτρεπε μέσω της απουσίας της τις οφθαλμοφανείς παραβάσεις προσώπων του καταυλισμού. Καταγγέλθηκε η ΔΕΥΑΘ καθώς δεν είχε πραγματοποιήσει καμία παρέμβαση παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 11% της κατανάλωσης νερού, αλλά και ότι το 34% των χρεών της ΔΕΥΑΘ αφορούν αυτή τη σπατάλη από τον καταυλισμό. Καταγγέλθηκε η Πολεοδομία καθώς δεν έλεγξε τη νομιμότητα των κτισμάτων εντός του οικισμού, τα οποία, σημειώστε, είχαν αυξηθεί κατά τρία. Η δε ΔΕΗ, καταγγέλθηκε καθώς μετά τον πρώτο της έλεγχο (21/9/2012) δεν είχε ξαναελέγξει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα οι ρευματοκλοπές να ξαναστηθούν την επομένη του ελέγχου…

Οι καταγγελίες της Επιτροπής δεν έμειναν στο επίπεδο των ανακοινώσεων στον τοπικό Τύπο αλλά έλαβαν μορφή επίσημης καταγγελίας στην Εισαγγελία Θηβών, με αποτέλεσμα να κληθούν από Εισαγγελέα (ήρθε μάλιστα Εισαγγελέας από την Αθήνα) όλοι οι επικεφαλής των Αρχών και των φορέων που εμπλέκονται και αναφέρονται παραπάνω. Τι έγινε αυτή η υπόθεση; Ο φάκελος έκλεισε και πήγε στο αρχείο…

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ και στον καταυλισμό Θηβών στις 10/1/2013.

Η ΔΕΥΑΘ απάντησε προς την Επιτροπή Αγώνα των Πολιτών (325/18-2-2013) διευκρινίζοντας ότι αγοράστηκε και τοποθετήθηκε ο ειδικός μηχανισμός ελέγχου της πίεσης του νερού για τον καταυλισμό.

Λίγες ημέρες μετά, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θηβαίων απευθύνεται προς το Μονομελές Πταισματοδικείο Θήβας (323/27-2-2013) ισχυριζόμενη ότι ο καταυλισμός δεν είναι παράνομος, αλλά προσωρινός. Δηλαδή, με μια απόφαση του Δήμου μπορούν να γίνουν όλα μιας και ο Δήμος έχει «αναφαίρετο δικαίωμα να απομακρύνει τους οικίσκους χωρίς περαιτέρω πολεοδομικές διαδικασίες». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα παράνομα κτίσματα που λέγαμε πιο πάνω.

Ο Δήμος ξαναστέλνει στη ΔΕΔΔΗΕ (7231/14-3-2013) για να ελέγξει τη ρευματοκλοπή…

Ο Δήμος ξαναστέλνει επιστολή στον σκληρό Δένδια (7659/20-3-2013) εκλιπαρώντας για λίγο ενδιαφέρον…

Στις 11 του Απρίλη, η Αστυνομία απαντά (1032/2/19-λγ) στην Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα και αναφέρεται στις οργανωτικές παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να «επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Στις 18 του ίδιου μήνα, ο Δήμος απαντά (10436) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα των Ρομά, όπου εδώ προστίθεται μια άλλη οπτική από αυτή που αρχικά είχε αναφέρει η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου. Αναφέρει ότι μετά την παρέλευση δέκα ή δώδεκα ετών από την εγκατάσταση των λυόμενων κτισμάτων παύει ο οικισμός θα θεωρείται προσωρινός, άρα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυθαιρέτου. Εν ολίγοις, με αυτή την ανάγνωση, ο Δήμος δεν έχει πια αυτό το «αναφαίρετο δικαίωμα» που αναφερόταν η Υπηρεσία Δόμησης…

Αρχές του Μάη, ο Δήμος ζητά (12175/8-5-2013) χρηματοδότηση από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, για την αγορά οικοπέδου για τη μετεγκατάσταση του οικισμού ή, εναλλακτικά, για την αγορά-ενοικίαση οικιών εντός της πόλης της Θήβας για να εγκατασταθεί μέρος του πληθυσμού του καταυλισμού.

Στις 29/5/2013, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου (1015) γνωστοποιεί στην Εισαγγελία και την Αστυνομία Θηβών ότι με αυτοψίες που διενήργησε διαπίστωσε 49 αυθαίρετες κατασκευές.

Με το 19319/2-7-2013 ο Δήμος ξαναστέλνει την ίδια επιστολή για χρηματοδότηση στον νέο Υπουργό Εσωτερικό, Γιάννη Μιχελάκη.

Νέα κινητοποίηση πολιτών ως αντίδραση στην εγκληματικότητα των Ρομά της Θήβας (21/7/2013).

Ο Πρόεδρος των Ρομά κατηγορεί τον Δήμο για ρατσισμό και για κάλυψη εκείνων που καταχρώνται χρήματα των προγραμμάτων στήριξης των Ρομά (22/7/2013).

Την επόμενη, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θηβαίων (1437/23-7-2013) διαβιβάζει τις αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Λαμία.

Στις 24/7/2013 πραγματοποιείται δεύτερη Συνέλευση των Πολιτών της συνοικίας του Πυριού.

Με το 23064/2-8-2013 ο Δήμος ξαναστέλνει την ίδια επιστολή για χρηματοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια μέρα, ο Δήμος ζητά (23111) από τη ΔΕΔΔΗΕ να αποξηλώσει τις παράνομες συνδέσεις με τη ΔΕΔΔΗΕ να απαντά ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας ο εν λόγω φωτισμός…

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον καταυλισμό (21/8/2013).

Και για μην κρυώσουμε, ο Δήμος στέλνει (28036/18-9-2013) στον Κλέαρχο Περγαντά, τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, γενική έκκληση για βοήθεια. Στέλνει και μια υπενθύμιση στην ΕΡΓΟΣΕ για το τοιχίο (25449/28-8-2013) και άλλη μία στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (25473/28-8-13) για την έγκριση κατεδάφισης των αυθαιρέτων στον οικισμό.

Η υπενθύμιση δεν έκανε και πολλά, φτάνοντας έτσι στα τέλη Γενάρη του 2014 ώστε ο Δήμος να ενημερώνει (3126/30-1-2014) την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις προτεραιότητές του ως προς τις κατεδαφίσεις, τοποθετώντας πρώτες εκείνες στον καταυλισμό.

Με αίτημα της Επιτροπής Αγώνα, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου ενημερώνει (591/19-3-2014) τη ΔΕΔΔΗΕ (θέλει σπρώξιμο η διαδικασία) ότι σύμφωνα με τις αυτοψίες της κατέγραψε όλες οι κατασκευές στον καταυλισμό είναι αυθαίρετες (εκτός των λυόμενων οικίσκων που είχαν δοθεί για προσωρινή στέγαση συγκεκριμένων οικογενειών) και κρίθηκαν διοικητικά οριστικά κατεδαφιστέα.

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον καταυλισμό (13/03/2014).

Καταδίκη 25 οικογενειών Ρομά για παράνομες παράγκες (5/4/2014).

Αυτοδιοικητικές Εκλογές (18 & 25 Μαΐου 2014): επανεκλέγεται ο κ. Σπύρος Νικολάου ως Δήμαρχος Θηβαίων.

Η Επιτροπή Αγώνα ενημερώνει (1/4/2014) τη ΔΕΔΔΗΕ για τη ρευματοκλοπή, η ΔΕΔΔΗΕ ζητά από το ΑΤ Θηβών συνδρομή για να προβεί στους ελέγχους. Ξαναζητά τη συνδρομή στις 8/4/2014. Ξαναζητά στις 16/6/2014…

Περνά ο καιρός και τον Οκτώβριο του 2014 ο Δήμος ζητά (30098/13-10-2014) από τη ΔΕΔΔΗΕ να αφαιρέσει ένα καλώδιο που διαπερνά τον οικισμό και αποτελεί το κύριο σημείο ρευματοκλοπής.

Εθνικές Εκλογές (Ιανουάριος 2015): εκλέγεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την αφαίρεση του καλωδίου που ζητήθηκε τον Οκτώβρη του 2014, η ΔΕΔΔΗΕ ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας το 2015! με το 51655/15-4-2015.

Εθνικές Εκλογές (Σεπτέμβριος 2015): επανεκλέγεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο Δήμος ζητά (27298/3-11-2015) κι αυτός με τη σειρά του τη συνδρομή της Αστυνομίας για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων από τους ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων, ενώ η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης (1962/26-11-2015 και 2082/14-12-2015) της κοινοποιεί (της Αστυνομίας) τις σχετικές εκθέσεις αυθαιρέτων.

Στο σημείο αυτό η υπόθεση φτάνει στην πρώτη από τις δύο κορυφώσεις της. Μετά από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας με το οποίο υποδεικνύεται ο Δήμος Θηβαίων ως υπεύθυνος για τα ζητήματα των αυθαιρέτων και υπό την πίεση της Επιτροπής Αγώνα ορίζεται ημερομηνία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων εντός του Ιανουαρίου του 2016.

Από τα χαράματα διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν μαζευτεί πλησίον του καταυλισμού όπου και βρίσκεται εκπρόσωπος της Πολεοδομίας, γαλονάδες Αστυνομικοί (επικεφαλής των διμοιριών και άλλοι), η Αντιεισαγγελέας Θηβών και μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Λίγο πιο πέρα, σε παρακείμενη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων βρίσκονταν ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη της Επιτροπής. Όλη η επιχείρηση ήταν σε αναμονή ενός ΟΚ από τον Δήμαρχο. Εκείνος επιλέγει να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντ’ αυτού μέλη της Επιτροπής παρακολουθούν τη συνομιλία του Δημάρχου με έναν Ρομά από το Περιστέρι (ο οποίος φαινόταν σαν επικεφαλής τους) τον οποίον καθησύχαζε ότι «δυο παράγκες θα ρίξουμε». Η πίεση του χρόνου ήταν μεγάλη καθώς εάν ξυπνούσαν οι κάτοικοι του καταυλισμού τότε θα χανόταν το πλεονέκτημα θέσης των ΜΑΤ και των μηχανημάτων έργου (τσάπα και φορτηγό) που είχαν έρθει. Σημειώστε ότι τα έξοδα για τα μηχανήματα έργου τα είχε αναλάβει η Επιτροπή Αγώνα καθώς ο Δήμος δήλωσε αδυναμία καθώς «δεν δέχονταν οι οδηγοί», όπως το δικαιολόγησαν.

Πράγματι, ενώ ασκούταν πίεση για το ΟΚ τόσο από την Επιτροπή όσο και από τον εκπρόσωπο της Πολεοδομίας, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος έπαιζαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ξυπνήσει ο καταυλισμός και οι ασπίδες των ΜΑΤ να γεμίσουν μικρά τσιγγανάκια. Στο σημείο αυτό όλα είχαν τελειώσει. Η Αντιεισαγγελέας επικοινωνεί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελέα, ο οποίος δίνει την έγκρισή του αλλά «χωρίς χημικά και χωρίς σωματική επαφή». Ο επικεφαλής των ΜΑΤ αντέδρασε λέγοντας «ότι σε παιδική χαρά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε» και έδωσε εντολή αποχώρησης. Αυτό ήταν.

Οχτώ μήνες μετά, ο Δήμος ξαναζητά μεγαλύτερη αστυνόμευση της περιοχής του καταυλισμού Ρομά στη Θήβα απευθυνόμενος στο ΑΤ Θηβών (17251/10-08-2016), ενώ παράλληλα ενημερώνει (17343/11-8-2016) για τα ζητήματα τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την παραβατικότητα των Ρομά, ζητώντας χρηματοδότηση (ίδια επιστολή όπως εκείνες που είχε στείλει σε Δένδια, Στυλιανίδη, Χατζηδάκη). Την ίδια ώρα στέλνει και επιστολή (17389/12-8-2016) στον Αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νικ. Τόσκα, ζητώντας ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος της Θήβας.

Η χιλιοσταλμένη επιστολή για χρηματοδότηση ξαναστέλνεται (2525/3-2-2017) αυτή τη φορά στη Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Υπουργό Εργασίας. Τρεις ημέρες μετά υπήρξε συνάντηση του Δήμου Θηβαίων με την Υπουργό αλλά και την Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, την κ. Γιάντσιου Αικατερίνη. Για πρώτη φορά υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον. Συνάντηση για την οποία ενημερώνεται και ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, από τον οποίο ζητείται και επίσπευση της κατασκευής τοιχίου στη γέφυρα του Πυριού.

Στις 15 του ίδιου μήνα του 2017, πραγματοποιείται Δημοτικό Συμβούλιο όπου και αποφασίζεται (29/2017) νέα διαπαραταξιακή επιτροπή για να υποβάλλει εντός δύο μηνών τις προτάσεις της.

Καθώς η παραβατικότητα αγγίζει τη Βουλή, μιας και μεγαλοδευτεριάτικα δέχτηκε επίθεση (10/04/2017) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστος Θηβαίος, ο Δήμος εκμεταλλεύεται την περίσταση και ξαναστέλνει επιστολή (10434/16-5-2017) στον Τόσκα ζητώντας ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων ΕΛΑΣ της Θήβας.

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον καταυλισμό (10/06/2017) με ανταλλαγή πυροβολισμών.

Εκ νέου επιστολή σε Τόσκα για ενίσχυση της ΕΛΑΣ στη Θήβα (13/06/2017) μετά τα γεγονότα της πρόσφατης επιχείρησης.

Και επειδή ο Περιφερειάρχης πέταγε χαρταετό επί τετράμηνου, επαναποστέλλεται επιστολή στον Μπακογιάννη (13035/13-6-2017) για την κατασκευή τοιχίου δυτικά της γέφυρας των στεναγμών, γνωστοποιώντας του παράλληλα ότι είναι σύμφωνη και η κ. Γιάντσιου, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά η οποία κατά την επίσκεψή της στον καταυλισμού είχε μάλιστα δεχτεί επίθεση από Ρομά.

Στις 13/11/2017 η Επιτροπή Αγώνα υπέβαλλε υπόμνημα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Θηβαίων  (δείτε το βίντεο), λέγοντας ένα «δεν πάει άλλο αυτή η δουλειά». Κατά το ΔΣ αυτό, ο βουλευτής Βοιωτίας Νικόλαος Θηβαίων (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρει ότι υπάρχει πρόγραμμα και για επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών, αλλά και για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Άρα, για πρώτη φορά υπάρχει δημόσια και ρητή δήλωση ότι υπάρχουν κονδύλια για να υλοποιηθεί το όποιο σχέδιο.

Σημειώστε εδώ ότι ενώ ο κ. Θηβαίος «φέρνει τα χρήματα» καταφέρνει να στρέψει απέναντί του όλο το ήδη νευρικό κοινό που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση επιδεικνύοντας απόλυτη απουσία ενσυναίσθησης. Δηλαδή, ενώ αναφέρει τα ποσά (και τα χαρακτηριστικά) των προγραμμάτων και θα μπορούσε να πει κανείς ότι «η δουλειά έγινε», ο κ. Θηβαίος συνεχίζει αναφερόμενος και στην εγκατάσταση κλιμακίου ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών που θα στηρίξουν τους Ρομά κατά τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Και τα αναφέρει μπροστά σε ένα ήδη εξαγριωμένο κοινό χωρίς καν να του τη βγει κάποιος απ’ τα Αριστερά, που λέμε. Τέτοιο πολιτικό δαιμόνιο. Το τι έγινε μετά το καταλαβαίνετε.

Με αυτά και με αυτά, το ΔΣ να αποφασίζει (295/2017):

Να καταργηθεί ο καταυλισμός εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης.
Να αναζητηθεί νέος χώρος μετεγκατάστασης.
Να αστυνομεύεται η περιοχή σε όλο αυτό το διάστημα, ενώ θα ζητηθεί εκ νέου από τον Τόσκα η ενίσχυση των τμημάτων της ΕΛΑΣ στη Θήβα.
Να υποβληθεί αίτημα στη ΔΕΔΔΗΕ για την αλλαγή όδευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα.
Να συγκροτηθεί νέα διαπαραταξιακή επιτροπή για την παρακολούθηση των σχετικών ενεργειών.

Έτσι, εκκινεί μια επιστολιάδα με την οποία ενημερώνονται όλοι και ζητείται η συνδρομή τους στην υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων:

Δήμος προς Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας (30204/11-12-2017): να είστε παρούσα κατά την κατεδάφιση.
Δήμος προς Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας (30243/ 11-12-2017): αστυνόμευση.
Δήμος προς ΔΕΔΔΗΕ (30244/11-12-2017): εξετάστε το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Δήμος προς Εισαγγελέα Εφετών Ευβοίας (30245/11-12-2017): συνδράμετε για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΣ.
Δήμος προς Τόσκα (30268/12-12-2017): σας ζητάμε ενίσχυση της αστυνομίας στη Θήβα, όχι την υποβάθμισή της, όπως κάνατε με το ΠΔ 7/2017, ΦΕΚ 14/Α/9-2-2017.
Δήμος προς Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (811/11-1-2018): «Ηλία, θα το ρίξω».
Δήμος προς Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (3107/18-2-2018): «Ηλία, θα το ρίξω, στο ξαναλέω».

Στις 9/1/2018 πραγματοποιείται συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με τον Αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιστολή (ΡΟ 425/9-1-2018) της Ειδικής Γραμματέα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, της κ. Αικ. Γιάντσιου, με την οποία ζητά την κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη, είτε αυτό περιλαμβάνει νέα τοποθεσία, είτε βελτίωση της παρούσας δομής, είτε κάποιο πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου, είτε συνδυαστικά αυτές οι δράσεις. Ο Δήμος συγκαλεί τη διαπαραταξιακή επιτροπή για τις 26 Ιανουαρίου 2018 (1461/23-1-2018). Ξαναπροσκαλείται η διαπαραταξιακή για τις 15 Φεβρουαρίου 2018 (2832/13-2-2018).

Σε απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ προς τον Δήμο (Φ288/414/5-2-2018) σχετικά με την υπογειοποίηση του καλωδίου ηλεκτροδότησης, η ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι προέβη σε μελέτη και το προϋπολογιστικό κόστος ανέρχεται περίπου στα €60.000, αλλά εκτιμά ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η μη παραβίαση των κλειδωμένων ασφαλιοκιβωτίων και ότι θα χρειαστεί παράλληλο έργο για την ηλεκτροδότηση του Δημοτικού Φωτισμού.

Λίγες μέρες μετά, στις 13/02/2018, η κ. Γιάντσιου επικοινωνεί ξανά με τον Δήμο Θηβαίων (ΡΟ426/13-2-2018) λέγοντας ότι μια άνευ συνολικού σχεδίου κατεδάφιση οικισμού εγείρει θέματα νομιμότητας και παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η στέγαση, υπενθυμίζοντας την ανάγκη υποβολής Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση μετεγκατάστασης (άλλος οικισμός, ενοικίαση σπιτιών κοκ), παραθέτοντας τα σχετικά προγράμματα.

Ο Δήμος έκανε κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες, για τις οποίες ενημέρωσε και τον κ. Μπακογιάννη (3190/21-2-2018) βρίσκοντας υποψήφια σπίτια για μετακίνηση 16 οικογενειών Ρομά που εκδήλωσαν μάλιστα ενδιαφέρον για αυτήν. Τα λεφτά όμως δεν υπήρχαν ακόμη στο ΠΕΠ της Περιφέρειας. Ο Μπακογιάννης απάντησε (43921/554/13-3-2018) ένα «μαζί σας, εμείς σε αυτά πιστεύουμε» και άλλα κενά λόγια έκθεσης Λυκείου.

Απευθύνεται πρόσκληση σε σύγκλιση της διαπαραταξιακής επιτροπής (7353/26-4-2018) για τις 2/3/2018.

Στις 23/3/2018 ο Δήμαρχος Θηβαίων επισκέπτεται την Ειδική Γραμματεία Ρομά.

Στα μέσα του επόμενου μήνα το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας απαντά στην 811/11-1-2018 επιστολή του Δήμου Θηβαίων με την οποία ο Δήμος έλεγε «Ηλία, θα το ρίξω», τα εξής:

Ζητά διευκρινίσεις για τις 47 αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων που της είχαν σταλεί τον 7ο του 2013! Διευκρινίσεις 5 χρόνια μετά…
Ενημερώνει ότι ο Συνήγορος του Πολίτη και η κείμενη νομοθεσία επιβάλλουν να έχει εξευρεθεί πρώτα χώρος (έστω προσωρινός) αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετά μπορούν να απομακρυνθούν οι πληθυσμοί του οικισμού. Δηλαδή, χωρίς άλλον χώρο, μην γκρεμίζετε.

Πληθαίνουν ξανά οι αντιδράσεις (30/04/2018) για την απουσία κάποιας επί της ουσίας προόδου ως προς την εφαρμογή της απόφασης 295/2017.

Την ίδια ημέρα, ο Αντιδήμαρχος, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, επισκέπτεται την Ειδική Γραμματεία Ρομά.

Σοβαρά επεισόδια από Ρομά ως αντίποινα για αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό για σύλληψη ατόμων που συμμετείχαν σε ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων οδηγών από την γέφυρα του Πυρίου (22/5/2018). Ζητείται συνάντηση με Τόσκα και Γιάντσιου.

Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των Ρομά (δείτε το βίντεο 23/5/2018).

Λόγω των σοβαρών επεισοδίων, ο Δήμαρχος Θηβαίων αποστέλλει ξανά επιστολή στον κ. Μπακογιάννη (10019/1-6-2018) ζητώντας την κατασκευή του τοιχίου με μπετόν και πλαστικά διαφανή προστατευτικά. Ο Δήμαρχος Θηβαίων επανέρχεται στον Τόσκα ζητώντας γραπτώς τον ορισμό μιας συνάντησης (10319/5-6-2018).

Στις 3/7/2018 πραγματοποιείται συνάντηση του Δήμαρχου Θηβαίων με τον Αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα.

Πληθαίνουν ξανά οι αντιδράσεις (29/08/2018) για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμιά επί της ουσίας πρόοδος ως προς την εφαρμογή της απόφασης 295/2017.

Συνάντηση του Δήμαρχου Θηβαίων με τον Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα των Ρομά (19/09/2018).

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον καταυλισμό (26/10/2018).

Ο Δήμαρχος Θηβαίων συγκαλεί σε σύσκεψη τους Αντιδημάρχους και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για συζήτηση για το θέμα των Ρομά, στην οποία οι κ. Χαλβατζής και κ. Τραμπάκουλος δηλώνουν (01/11/2018) ότι δεν θα παραστούν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΔΣ και καταγγέλλοντας τον Δήμαρχο για παρελκυστική τακτική.

Προς το τέλος του μήνα και κατά την τακτική συνεδρίαση (28/11/2018) του ΔΣ της Θήβας (απόφαση 350/2018), αναφέρονται από τον Δήμαρχο Θηβαίων τρεις τοποθεσίες υποψήφιες για μετεγκατάσταση που εξετάσθηκαν:

Περιοχή Περνερί
Θέση Κοκκινόβραχος
Θέση Νότια του Ευρωπαϊκού χωριού

Ο Δήμαρχος πρότεινε την θέση (1) η οποία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία πλην των κ. Π. Μέξης, Αντ. Τουλουμάκος και Γ. Κατσέλης που ψήφισαν Λευκό και τον κ. Γρ. Παπαβασιλείου που ψήφισε Κατά στην πρόταση.

Ο Δήμος ενημερώνει την Ειδική Γραμματεία Ρομά σχετικά με την απόφαση με το 25961/17-12-2018, η οποία ωστόσο απαντά (68449/ΕΓ917/16-1-2019) ότι δεν θα έρθει καν για επιτόπια αυτοψία καθώς η προτεινόμενη θέση (Περνερί) «βρίσκεται πολύ μακριά από τον αστικό ιστό και τις κοινωνικές δραστηριότητες», παροτρύνοντας παράλληλα τον Δήμο στην υποβολή προτάσεων για «Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης» για τον υφιστάμενο οικισμό.

Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά μεταφέρθηκε στο ΔΣ του Δήμου στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 23/01/2019, αποφασίζοντας (8/2019):

Εμμένει στην απόφασή του (350/2018) για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από τον υπάρχοντα καταυλισμό που εφάπτεται µε τη συνοικία Πυρί, στη θέση Περνερί, της κτηματικής περιφέρειας Πυρίου του Δήμου Θηβαίων, για τους λόγους που εκφράστηκαν στην ως άνω απόφαση.
Απορρίπτει κάθε πρόταση που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του υπάρχοντα καταυλισμού στη συνοικία Πυρί, πλην των απολύτως αναγκαίων παρεμβάσεων για λόγους δημοσίας υγείας.

Παρόλα αυτά, στις 21/3/2019, ο Δήμος Θηβαίων διερευνά τη δυνατότητα αγοράς οικοπέδου ιδιοκτησίας της ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ στη θέση Σουλάς, με την εταιρία να απαντά ότι «δεν προτίθεται να προβεί σε οποιασδήποτε μορφής παραχώρηση-πώληση των εκτάσεών της αυτών».

Αυτοδιοικητικές Εκλογές (26 Μαΐου & 2 Ιουνίου 2019): εκλέγεται Δήμαρχος ο κ. Γιώργος Αναστασίου.

Εθνικές Εκλογές (Ιούλιος 2019): Εκλέγεται η Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπολίτευση προωθεί (02/2020) ως εφικτή λύση τη διάχυση των Ρομά στη Θήβα ως την πιο εφικτή λύση.

(στο νήμα αυτό θα προστίθενται συνεχώς οι νεότερες εξελίξεις)

Συμπεράσματα
Μέσα από μια παλινωδία και έναν κυκεώνα εγγράφων, επιστολών, αποφάσεων, επιτροπών και υποεπιτροπών επιτεύχθηκε ένα σημαντικό αποτέλεσμα σε σχέση με την παραβατικότητα σημαντικού μέρους του πληθυσμού Ρομά που κατοικεί στον καταυλισμό της συνοικίας Πυρί στη Θήβα: μια τρύπα στο νερό.

Με τον αγώνα και την επιμονή της Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών του Πυριού, φτάσαμε αρκετά κοντά στην πηγή, αλλά δυστυχώς νερό δεν ήπιαμε. Μετά από αυτή την πολυετή πορεία, βγάλαμε όμως χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν για το μέλλον:

Κατέστη αδιαμφισβήτητο ότι το Α και το Ω σε όλη την υπόθεση είναι ο Δήμαρχος ο οποίος de facto αποτελεί τον κεντρικό ενορχηστρωτή όλων των υπόλοιπων Αρχών και de jure είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων που αφορούν την ένταξη των Ρομά.
Πέραν από τις θέσεις, υπάρχουν και τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα επέδειξαν σκόπιμα ή μη αναποτελεσματικότητα πάνω σε ένα ζήτημα που δυσφημεί την πόλη και την κάνει κακεντρεχές viral στα social media.
Οι διάφοροι φορείς, αιρετοί ή μη, έχουν τον τρόπο να εξουθενώνουν οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση, ακόμα και πρωτόγνωρα οργανωμένη (όπως η Επιτροπή), μέσα από χαρτούρα, επιτροπές και άλλα.

Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένοι προβληματισμοί που ακόμη δεν έχουν βρει τις απαντήσεις τους:

Αν φτάσαμε τόσο κοντά σε λύσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Δημάρχου στηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία, τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα που και οι δυο εξουσίες είναι μπλε;
Έπαιξε ρόλο αυτή η διαφορά κομματικού χρώματος στο ότι στο ζήτημα δεν έγιναν αποφασιστικά βήματα που ισοδυναμούν με λύση;
Η ατολμία στηρίζεται σε προσωπικό φόβο (απειλές κ.α.) ή αποτελεί απόρροια μόνο πολιτικών υπολογισμών καθώς οι Ρομά αποτελούν ένα συμπαγές μπλοκ 200 ψήφων και πλέον;
Πόσο αισιόδοξους μας να επιτρέπει να είμαστε το γεγονός ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου αποτελείται από στελέχη που πρωταγωνιστούσαν και στην προηγούμενη Διοίκηση (βλ. ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης);

Η Επιτροπή Αγώνα των Πολιτών του Πυριού αναλογιζόμενη όλες αυτές τις παγίδες και τις δυσκολίες είχε εξ υπαρχής τονίσει την ανάγκη για Σχέδιο και Συνεργασία. Ένας Δήμος, μια σοβαρή κοινότητα πολιτών χρειάζεται άραγε 8 χρόνια για να καταρτίσει Σχέδιο και να καταφέρει Συνεργασία; Δυστυχώς, κρίνοντας από τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Γιώργος Αναστασίου, φαίνεται ότι τα 8 χρόνια δεν φτάνουν κιόλας. Πάμε και για άλλα…

Φίλες και Φίλοι,

Η αναβάθμιση της πόλης μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου για το ζήτημα των Ρομά είναι μια πρόκληση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Όλα όσα αναφέρονται στην εξιστόρηση αυτή είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε επιθυμεί να δράσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης τους ζητήματος. Το θέμα αυτό πρέπει να ξεκολλήσει ξανά, λέγοντας πάντα την αλήθεια.

epitropiagonathivas.blogspot.

https://epitropiagonathivas.blogspot.com/

Σχετικά