Τρέμουν τα χέρια σας; Δείτε τις πιθανές αιτίες

Το τρέμουλο είναι η ακούσια ρυθμική ταλάντωση ενός μέλους του σώματος.

Προκαλείται από τις συσπάσεις των μυών και εκδηλώνεται συχνότερα στα άνω άκρα.

Το τρέμουλο μπορεί να είναι μεμονωμένο ή να αποτελεί σύμπτωμα πάθησης, γι’ αυτό είναι σημαντική η διάγνωση της αιτίας που το προκαλεί και κατ’ επέκταση η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Το τρέμουλο ή τρόμος ταξινομείται με βάση τα χαρακτηριστικά του ως εξής:

– Τρόμος ηρεμίας

– Τρόμος θέσης

– Τρόμος κίνησης

– Τρόμος που εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις ή ενέργειες

Ανεξάρτητα από το αν εμφανίστηκε πρόσφατα ή επιδεινώνεται όταν βιώνετε έντονα συναισθήματα, πρέπει να συμβουλευτείτε νευρολόγο για τον τρόμο.

Δείτε πιθανές αιτίες που μπορεί να τον προκαλούν στις εικόνες που ακολουθούν:

Νόσος Πάρκινσον: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Δεν είναι απόλυτο ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον θα εκδηλώσουν τρέμουλο. Στα αρχικά στάδια συνήθως παρατηρεί κανείς ελαφριές κινήσεις στα χέρια, στα πόδια ή και σε ένα μόνο δάχτυλο. Συμβαίνει όταν οι μύες είναι χαλαροί και κάθεται ακίνητος. Συνήθως επηρεάζει τη μία πλευρά του σώματος.

Χαμηλό σάκχαρο: Αν το σάκχαρο στο αίμα σας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (υπογλυκαιμία), το τρέμουλο είναι πολύ πιθανό σύμπτωμα.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Είναι αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, τα νεύρα και την σπονδυλική στήλη. Προκαλεί τρέμουλο ακόμη και όταν ο πάσχων κινείται.

Ιδιοπαθής τρόμος: Είναι το απλό τρέμουλο και αποτελεί την πιο διαδεδομένη νευρολογική πάθηση. Ξεκινάει από τα χέρια, αλλά μπορεί να επεκταθεί στους βραχίονες, στο κεφάλι, ακόμα και στη φωνή. Η διαφορά είναι πως επηρεάζει τα χέρια εν κινήσει, ενώ στις άλλες περιπτώσεις το τρέμουλο εκδηλώνεται όταν τα χέρια είναι ακίνητα. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κληρονομικότητα, οι τοξίνες και άλλοι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, ενώ το στρες, η κόπωση και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ: Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο οργανισμός ζητάει αλκοόλ ενώ κανείς βρίσκεται σε απεξάρτηση, είναι το τρέμουλο. Το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως και χρόνο, ανάλογα με το βαθμό αλκοολισμού.

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Είναι σημαντική βιταμίνη, επειδή βοηθάει στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια και στα πουλερικά, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά.

Στρες: Τόσο το στρες, όσο και άλλα έντονα αισθήματα, όπως η οργή, αλλά και η υπερβολική πείνα ή η έλλειψη ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικά