Μαλλιά κουβάρια η Περιφέρεια Στερεάς με τον Μηταράκη για τη δομή στις Θερμοπύλες

Η γαλάζια αντιπαράθεση, ήρθε μολονότι το πρωί, ο υπ. Μετανάστευσης πρότεινε άμεση συνάντηση, ώστε να καθοριστεί κάθε λεπτομέρεια. Αντί να προσδιορίσει ημερομηνία της συνάντησης, ο κ. Σπανός προχώρησε στις σημερινές δηλώσεις, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του δημάρχου Λαμιέων Ευθύμιου Καραΐσκου, το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζει τα ακόλουθα, καθώς άναψαν φιτίλια στις σχέσεις των δυο πλευρών σχετικά με δομή μεταναστών.

Κύκλοι του υπουργείου απαντώντας στις δηλώσεις τους υποστηρίζουν τα εξής:

Αναφορικά με την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενήργησε μετά από πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων, κ. Καραϊσκου, ο οποίος σε συνάντηση με τον Υπουργό, κ. Νότη Μηταράκη, στις 10 Φεβρουαρίου 2020 πρότεινε την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αντί για την δημιουργία νέας δομής στη θέση Μαυρομαντήλα.

Την πρόταση του κ. Καραΐσκου αποδέχτηκε ο κ. Μηταράκης και από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, με το οποίον, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, είχαν συστηματική επικοινωνία.

Το αποτέλεσμα των αναλυτικών συζητήσεων, στις οποίες τέθηκε και το θέμα της διοίκησης της δομής, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκδοθεί τον περασμένο Μάιο το σχετικό ΦΕΚ χωροθέτησης και άδειας κατασκευής, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Στο διάστημα που ακολούθησε ο κ. Μηταράκης και οι συνεργάτες του διατήρησαν συστηματική επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό όσο και με τον δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο, χωρίς να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις που εκφράζουν σήμερα δημοσίως.

Ίσως επηρεάστηκαν από την πρόσφατη επικαιρότητα.

Σημειώνεται ακόμα ότι σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας πρότεινε άμεση συνάντηση ώστε να καθοριστεί κάθε σχετική λεπτομέρεια. Αντί να προσδιορίσει ημερομηνία της συνάντησης, ο κ. Σπανός προχώρησε στις σημερινές του δηλώσεις. Προφανώς το Υπουργείο επιθυμεί το συστηματικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε την απάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Όχι, κύριε Υπουργέ. Όχι, αγαπητέ φίλε Νότη.

Ενημερώστε παρακαλώ «τους κύκλους του Υπουργείου», ότι ουδέποτε η Αυτοδιοίκηση σας πρότεινε να φτιάξετε νέα δομή 1500 ατόμων στις Θερμοπύλες, ή οπουδήποτε αλλού.Μιλήσαμε, σας θυμίζω, στην κορύφωση του προσφυγικού ζητήματος, τις μέρες που όλη η Ελλάδα έστρεφε το βλέμμα της στον Έβρο.

Τότε, επιδεικνύοντας (για πολλοστή φορά) ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και συμμετοχής στο εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, σας είπαμε κατά λέξη:«Η Στερεά Ελλάδα είναι ήδη κορεσμένη. Παρόλα αυτά, αν είναι απόλυτη ανάγκη, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ξανά πλάτη. Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσωρινής υποδοχής ακόμη 200-300 ανθρώπων στις Θερμοπύλες.»Παρακαλώ, να διαψεύσετε έστω και μία λέξη από τα ανωτέρω.Ακόμη περισσότερο, παρακαλώ όπως απαντήσετε, εν τέλει, στα πλέον ουσιώδη ερωτήματά μας:

1. Πως τηρείται η εκ μέρους σας υπεσχημένη αναλογικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό στις Περιφέρειες της χώρας, όταν σχεδιάζετε νέα δομή φιλοξενίας στην πλέον κορεσμένη Περιφέρεια (μετά το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο);

2. Πως προτίθεστε να κατασκευάσετε δομή φιλοξενίας προσφύγων σε αναδασωτέα έκταση;

3. Πως συνάδει ο σχεδιασμός σας με την προ μόλις τριών ημερών δημόσια δήλωσή σας περί αποκλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης που οδηγεί σε «κλείσιμο δομών ανά την Επικράτεια»;

4. Κρίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζετε την ανάδειξη του πεδίου της κορυφαίας μάχης της ελληνικής Ιστορίας με την παγκόσμια εμβέλεια και μάλιστα στην 2500στη επέτειό της;

Με βαθιά λύπη, αλλά και ειλικρινή εκτίμηση στο δύσκολο αγώνα που δίνετε για το προσφυγικό ζήτημα, περιμένω τις απαντήσεις σας και τη διάψευση των «κύκλων».Ή μάλλον, κάτι σημαντικότερο.

Περιμένουμε την άμεση ακύρωση του άδικου και άστοχου σχεδιασμού για τις Θερμοπύλες.

Σχετικά

Μία άποψη για το “Μαλλιά κουβάρια η Περιφέρεια Στερεάς με τον Μηταράκη για τη δομή στις Θερμοπύλες”

  1. Γεωργιος γεωργιου

    Καντε ανασχηματισμο κε προεδρε της κυβερνησης γιατι θα τις χασετε τις εκλογες οταν γινουν αλλιως παραιτηθητε .μεση λυση δεν υπαρχει.σχολεια μετρα δομες.ολα αποτυχια πονταρετε στη τυχη.ενω στην αρχη της πανδημιας πηγατε τελεια.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα