Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς καταδικάζει τον Ελικώνα!

Σήμερα έλαβα μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Ελικώνα.

Αναφέρθηκα σε δύο θέματα:α. Την υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών στη Βοιωτία που την επιβαρύνει δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 17% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όλης της χώρας, παράγεται στην Π.Ε. Βοιωτίας, ποσοστό που θα προσεγγίσει το 30% αν εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί. Αντίστοιχα το 38% παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ζήτησα αναλυτικά στοιχεία αλλά και την άποψη των μελών της Επιτροπής για τα όρια κορεσμού αυτής της δραστηριότητας.

Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ είναι ξεπερασμένο εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει μέριμνα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να επικαιροποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξουν κανόνες και κριτήρια για τις χρήσεις γης και ο αναγκαίος έλεγχος.

Στην ανάγκη να γίνεται σεβαστή η γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών τους οργάνων, τονίζοντας ότι αυτό ήταν μία πάγια τακτική συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και διακηρυγμένη δέσμευση του Περιφερειάρχη αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Η θετική απόφαση της Επιτροπής για την εγκατάσταση στη Μεγάλη Λούτσα, παρά την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων, των τοπικών συμβουλίων και της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της συνεργασίας και ευθεία επίθεση στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης που έχει την ευθύνη των τοπικών υποθέσεων με βάση το Σύνταγμα.

Τέλος αποτελεί πρόκληση η απουσία του δημάρχου Λεβαδέων κ. Ταγκαλέγκα που δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστεί στη συνεδρίαση και να υπερασπιστεί την ομόφωνη απόφασή του, αν και είχε δεσμευτεί καθώς και η απουσία και η αφωνία των Βοιωτών Περιφερειακών Συμβούλων της πλειοψηφίας και της Αντιπεριφερειάρχη κας Παπαθωμά.

Η στάση τους δεν υπηρετεί την βούληση και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή του Ελικώνα.

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Σχετικά