Μυσταγωγία: Αλλαξε το φως στην Ακρόπολη -Ελαμψε ξανά σε όλη την υφήλιο-ΒΙΝΤΕΟ

«Μια γιορτή πάνω και πέρα από σύνορα και γλώσσες», όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, ήταν η αποψινή τελετή παρουσίασης του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Το αιώνιο σύμβολο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας «αγκαλιάστηκε από το φως του 21ου αιώνα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλοντας σημαντικά μηνύματα ενότητας, δύναμης αλλά και αποφασιστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.





Η νέα εικόνα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις εντυπωσιακές φωτιστικές παρεμβάσεις της πολυβραβευμένης Ελευθερία Ντεκώ, έμοιζε μαγευτική ξεπροβάλλοντας, ως ανεπανάληπτο φυσικό φόντο, της ιερής Πνύκας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή φωταγώγησής της, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση – έκανε τη δωρεά για το έργο – κ. Αντώνη Παπαδημητρίου.

Μια τελετή στην οποία τηρήθηκαν όλα τα απαραότητα μέτρα ασφαλείας – όλοι όσοι παραβρέθηκαν φορούσαν μάσκες – και ξεκίνησε φαντασμαγορικά με ένα  φωτιστικό – ακουστικό δρώμενο της Ελευθερία Ντεκώ, σε πρωτότυπη μουσική  του Σταύρου Γασπαράτου, που έκλεψε τις εντυπώσεις. Πενήντα μία διαφορετικές δέσμες φωτός, προερχόμενες από τα μνημεία του Ιερού Βράχου, που φωτίστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους, «στόλισαν» τον Αττικό ουρανό σε μια λιτή αλλά ουσιαστική επίδειξη πολιτιστικού και ιδεολογικού μεγαλείου!

acropolis-3

«Η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα δεν ήταν μια απλή τεχνική απόγφαση. Ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλόγή να επανενταχθεί δυναμικά στη σύγχονη καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδας και μαζί του να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές οι ακατάλυτες αξίες» υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός  προσθέτοντας με έμφαση, επιθυμώντας να περάσει ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα: «Η δημοκρατία και οι αρχές τις κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα αλλά και δίκαιη συμμετοχή σην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν όμως και διαφορετικό φωτισμό, εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων στη σκιά των νέων προκλήσεων με τις οποίες αναμετρώνται». 

Σχετικά