Η Βοιωτία στο απόσπασμα: Θετικά γνωμοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς για τη βιομηχανική αιολική εγκατάσταση στη Μεγάλη Λούτσα Ελικώνα

Τη Δευτέρα 28/9/2020, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς γνωμοδότησε με ψήφους 7 έναντι 2, υπέρ της κατασκευής αιολικής εγκατάστασης στην κορυφογραμμή «Μεγάλη Λούτσα», στην καρδιά του Ελικώνα, σε υψόμετρο 1.450 μ., χωρίς να λάβει υπόψη τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας και τις ομόφωνες αποφάσεις τοπικών κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς. Επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό ότι συνηγορεί στην ολική κατάληψη του Ελικώνα από γιγάντιες αιολικές εγκαταστάσεις και στη μετατροπή του σε απέραντο βιομηχανικό τοπίο. Σηματοδοτεί μια νέα φάση, κατά την οποία οι αιολικές εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα, με επόμενους στόχους τη θέση «Ζαγαράς» και την κορυφή της «Παλιοβούνας».
Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα έχουν, ήδη, εγκατασταθεί πολλές δεκάδες και σχεδιάζονται να εγκατασταθούν εκατοντάδες νέες ανεμογεννήτριες με όλα τα συνοδά έργα, όπως: διάνοιξη δρόμων, επιπέδωση κορυφογραμμών, θεμελίωση βάσεων ανεμογεννητριών με χιλιάδες τόνους μπετόν, κατασκευή υποσταθμών, πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ρεύματος. Το έργο στη «Μεγάλη Λούτσα», είναι εμβληματικό για τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών να προστατέψουν το περιβάλλον. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις, που οι κάτοικοι προσέφυγαν και κατάφεραν να δικαιωθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2016, το οποίο αναγνώρισε τη μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη που θα επιφέρει το έργο. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία, επανέρχεται για το ίδιο έργο, διατηρώντας τα αρχικά βασικά χαρακτηριστικά του και ζητώντας να καταλάβει την ίδια δημόσια δασική έκταση και τόσο η αρμόδια υπηρεσία όσο και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, γνωμοδοτούν πάλι θετικά, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της εταιρείας και μη λαμβάνοντας υπόψη το ΣτΕ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε -σωστά- αρνητική γνωμοδότηση για αντίστοιχο έργο ανάμεσα σε Φθιώτιδα – Ευρυτανία. Με τη διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση, για το έργο είχε εκφραστεί αρνητικά ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Η, εξωτερικά, αντιφατική αυτή στάση φανερώνει τον τυχοδιωκτικό τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της περιφέρειας Στερεάς χειρίζεται τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης ενέργειας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η Βοιωτία, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας έχουν ήδη δεχθεί πλήθος αιολικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων παντός είδους και έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της -χωρίς όρια και χωρίς επιστροφή- εξελισσόμενης καταστροφής.

Για όσους παρακολούθησαν τη διαδικασία έγινε ολοφάνερο ότι δεν έγινε καμία συζήτηση επί της ουσίας και ότι οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες. Ας σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το Δήμαρχο Λιβαδειάς Ι. Ταγκαλέγκα ή οποιοδήποτε εκπρόσωπο του Δήμου -παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -, όπως επίσης δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φ. Παπαθωμά και τους περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους της Βοιωτίας. Τους καλούμε, έστω και τώρα, να παρέμβουν δημόσια και να ζητήσουν ανάκληση αυτής της απαράδεκτης και αναιτιολόγητης απόφασης. Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα τους περιφερειακούς συμβούλους της Βοιωτίας, που δεν το έχουν πράξει ήδη, να πάρουν θέση τόσο για το έργο στη Μεγάλη Λούτσα όσο και για όσα εφιαλτικά σχεδιάζονται για τον τόπο μας. Αλλιώς θα είναι υπόλογοι στην τοπική κοινωνία όσο και στις επόμενες γενιές, γι’ αυτήν την τεράστια οικονομική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή που προκαλούν -διαχρονικά- κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες αντιμετωπίζουν την ενέργεια σαν εμπόρευμα  και το μόνο που πετυχαίνουν είναι -στο όνομα της ανάπτυξης- να εξυπηρετούν την κερδοσκοπία της βιομηχανίας της ενέργειας. Γι’ αυτό και στις τοπικές κοινωνίες επιφυλάσσουν ρόλο παθητικού θεατή.

Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι η υπόθεση της «Μεγάλης Λούτσας» έχει χαθεί οριστικά, μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος και ανάπτυξης της περιφέρειας Στερεάς. Η κρίσιμη απόφαση, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ή μη του έργου, θα παρθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, στις επόμενες μέρες ή βδομάδες. Θα δώσουμε τη μάχη, χωρίς αυταπάτες, σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους, για να αποτρέψουμε το αρνητικό σενάριο της αδειοδότησης, μάχη που θα τη συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί και με κάθε τίμημα. Η διάσωση του Ελικώνα και των πιο εμβληματικών του κορυφών είναι θέμα τιμής για όλους τους Ελικώνιους και όλους τους Βοιωτούς.

Ανάκληση της γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου για τη Μεγάλη ΛούτσαΚαμία νέα ανεμογεννήτρια στον Ελικώνα και στον ΚιθαιρώναΦρένο στην επέλαση των ενεργειακών εγκαταστάσεων στη Βοιωτία

Αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός, κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «η Σφήνα»
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου
Επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας
Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου «Πολιτιστική δράση»
Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς

Σχετικά

Μία άποψη για το “Η Βοιωτία στο απόσπασμα: Θετικά γνωμοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς για τη βιομηχανική αιολική εγκατάσταση στη Μεγάλη Λούτσα Ελικώνα”

  1. Stp

    Να το θυμηθητε οταν ερθουν οι επομενες εκλογες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα