Τι προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ – Έως τις 11 Ιανουαρίου η εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος

permissos.gr

Μια σειρά από αυστηρά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια προβλέπει η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που εκδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τη μίσθωση του ορυχείου της Λάρυμνας, το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και έχουν μισθωθεί στη ΛΑΡΚΟ καθώς επίσης και το ορυχείο στο Λούτσι.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του διαγωνισμού είναι η Deloitte ενώ νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη. Σύντομα αναμένεται να οριστεί και τεχνικό σύμβουλος.

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: την φάση της προεπιλογής κατά την οποία οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το προκαταρκτικό ενδιαφέρον τους για τη συναλλαγή.

Η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος είναι στις 11 Ιανουαρίου. Στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών οι εταιρείες που θα έχουν προκριθεί θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την συναλλαγή.

Στη φάση των δεσμευτικών προσφορών οι συμμετέχοντες που έχουν προκριθεί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room στο οποίο θα περιληφθούν πληροφορίες και υλικά για τα υπό πώληση πάγια προκειμένου να υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να προχωρήσει το due diligence.

Επίσης θα μπορούν να υποβληθούν γραπτές ερωτήσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα λάβουν ένα προσχέδιο για τη συμφωνία μίσθωσης, για την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να υποβάλουν σχόλια, προκειμένου να υποβληθεί στη συνέχεια το τελικό σύμφωνο.

Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους με βάση μια σειρά από κριτήρια προκειμένου να επιλεγεί ο προτιμώμενος επενδυτής.

Σημειώνεται ότι ο προτιμώμενος επενδυτής στο διαγωνισμό που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ θα έχει δικαίωμα να καταθέσει προσφορά προκειμένου να ξεπεράσει την προσφορά του προτιμώμενου επενδυτή στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς όρους του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εμφανίζουν  σύνολο του ενεργητικού που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ενώ οι ετήσιες πωλήσεις από εξορυκτικές ή μεταλλουργικές δραστηριότητες θα πρέπει να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία οικονομικά έτη.

Τέλος προς τις τεχνικές προϋποθέσεις οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποδείξουν την εμπειρία τους στις ακόλουθες δραστηριότητες:

1) εξόρυξη λατερίτη, νικελίου, εξορύσσοντας τουλάχιστον 800 χιλιάδες τόνους ετησίως,

2) την επεξεργασία λατερίτη, νικελίου με αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή τελικού προϊόντος νικελίου, ή σιδηρονικελίου με αποδεδειγμένη παραγωγή τουλάχιστον 10 χιλιάδων τόνων ετησίως,

3) στην εξόρυξη και επεξεργασία άλλου μετάλλου και την παραγωγή άλλου τελικού προϊόντος με αποδεδειγμένη παραγωγή τουλάχιστον 200 χιλιάδων τόνων ετησίως ή με πωλήσεις από λειτουργίες που σχετίζονται με την εξόρυξη ή και επεξεργασία τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Σχετικά