Τι συνέβη στο Ραπτόπουλο και κόλλησαν 30 από τους 150 κατοίκους -1 νεκρός, 7 διασωληνωμένοι

Σε καθολικό lockdown βρίσκεται το χωριό Ραπτόπουλο στην Ευρυτανία μετά από τα 30 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην γραφική αυτή περιοχή της Στερεάς Ελλάδας

Οι αρχές, διαπιστώνοντας πως το ένα πέμπτο του χωριού (30 στους 150 περίπου κατοίκους) έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό και μάλιστα σε μία περιοχή στην οποία είχαν καταγραφεί λίγα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασπορά του ιού φαίνεται πως έγινε σε ένα γλέντι ονομαστικής εορτής, ενώ οι περισσότεροι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι μέλη 3-4 οικογενειών που συμμετείχαν στη γιορτή.

Ο αντιδήμαρχος του χωριού, Παναγιώτης Ζαχαράκης πάντως, διέψευσε τα περί γλεντιού και έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για την εξάπλωση του ιού στο χωριό. «Ξεκίνησε με 3-4 κρούσματα πριν από 15 ημέρες, τα οποία ήταν σοβαρά με αποτέλεσμα να διασωληνωθούν δύο άνθρωποι» είπε και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια έγιναν τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έδειξε ότι υπήρχαν συνολικά 16 κρούσματα στο χωριό. «Εμείς εδώ τηρούμε τους κανόνες, όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Το πρώτο κρούσμα ήρθε από μακριά» υπογράμμισε ο κ. Ζαχαράκης

Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα και έτσι για μία εβδομάδα απαγορεύεται η μετακίνηση των κατοίκων σε άλλες περιοχές.

Η κατάσταση στο χωριό κρίνεται σοβαρή, καθώς ανάμεσα στα 30 κρούσματα υπάρχουν και 7 διασωληνωμένοι, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη, ένας κάτοικος 59 ετών έχασε τη ζωή του. «Πάλεψε δυνατά, αλλά δεν τα κατάφερε. Μας έχει σοκάρει όλους, μας έχει στεναχωρήσει όλους» είπε ο δήμαρχος στο Mega.

Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει την περιοχή σε καθολικό lockdown μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο χωριό, με τους κατοίκους να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ υπάλληλοι του Δήμου θα τους πηγαίνουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Προς το παρόν συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νοσούντων, καθώς παραμένει ερωτηματικό το πως μολύνθηκαν 30 άνθρωποι σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Ευρυτανίας. Από τους ελέγχους που έγιναν από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του EOΔΥ στα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπιστήκαν άλλα κρούσματα πλην του Ραπτόπουλου, με τον κ. Καρδαμπίκη να δηλώνει πως οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί.
Τα μέτρα για το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Συγκεκριμένα από την Πολιτική Προστασία αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ ως τις 15 Δεκεμβρίου:

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.

Σχετικά