Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής στον Πλιακοστάμο για τα Νοσοκομεία-“Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”

«ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ»

          Είμαστε βέβαιοι ότι οι 1519 λέξεις που αφιερώνει – εκπροσωπώντας το άτομό του και μόνο – ο γιατρός κ. Πλιακοστάμος στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουμε μέχρι στιγμής 26 σωματεία και άλλοι κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας θα συμβάλλουν στην επιτυχία του.

          Τα επιχειρήματά του είναι γνωστά: Εν έτει 2021 κι εν μέσω πανδημίας είναι «πρόκληση» να ζητάει κάποιος την πλήρη στελέχωση των δομών υγείας και η μόνη λύση είναι η «συγχώνευση» (δηλαδή το κλείσιμο) νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας.

          Κατά τα λοιπά, ο γνωστός τοπικισμός μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς. Αφού δε λέμε (και για να μην λέμε) κουβέντα για τον υπαίτιο, δηλαδή τις εκάστοτε ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και της 5ης ΥΠΕ, στη Θήβα μας φταίει η Λιβαδειά και στη Λιβαδειά η Θήβα. Μόνο που σήμερα στενάζει το σύστημα υγείας όχι απλώς της περιοχής μας, αλλά ολόκληρης της χώρας.

          Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ενημερώνουμε για τα εξής:

·           Οι κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με την πρωτοβουλία μας αφορούν κοινωνικούς φορείς, ανεξάρτητα από την προσωπική πολιτική τοποθέτηση του καθενός που είναι μέλος ή εκπρόσωπος ενός φορέα.

·           Ως κοινωνικοί φορείς της πρώην επαρχίας Θήβας, έχουμε ευθύνη να διεκδικήσουμε ΟΛΑ όσα λείπουν για την πλήρη λειτουργία των δομών υγείας της περιοχής μας. Αυτό κάνουμε και αυτό μας ενώνει.

·           Είμαστε αντίθετοι στη λογική του να ζητάμε, στο όνομα της υποστελέχωσης, την κάλυψη κενών θέσεων ή εξοπλισμού σε βάρος άλλων δομών, όπου κι αν αυτές βρίσκονται.

·           Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγγείλαμε την επιλογή να καλυφθούν κενές θέσεις παθολόγων στην Παθολογική Κλινική της Θήβας με μετακινήσεις από το Κέντρο Υγείας του Αλίαρτου. 

·           Συμπαραστεκόμαστε λοιπόν και στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, ο οποίος ζητάει αντίστοιχα την πλήρη στελέχωση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, προφανώς όχι σε βάρος αυτού της Θήβας. 

·           Από όσα γνωρίζουμε, σήμερα στην Ελλάδα αναμένουν για εργασία χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν και τα τεχνολογικά μέσα για την πλήρη λειτουργία όλων των δομών υγείας. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση (και) της σημερινής κυβέρνησης να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

·           Σε αντίθεση λοιπόν με τον κ. Πλιακοστάμο, δεν μας φταίνε οι εργαζόμενοι και οι δομές υγείας της Λιβαδειάς, της Χαλκίδας κοκ, αλλά εκείνοι που αποφασίζουν κι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας ΟΛΗΣ της χώρας. Οι οποίοι αντικειμενικά τρίβουν τα χέρια τους με τις φαεινές ιδέες περί τοπικισμού, συγχωνεύσεων κλπ.

          Καλούμε όλους και όλες στο συλλαλητήριο για την υγεία το Σάββατο 24 Απρίλη, ώρα 11:00 πμ στην κεντρική πλατεία Θήβας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ανάρτηση του γιατρού στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς Κωνσταντίνου Πλιακοστάμου στο fb

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ξεκινούν για άλλη μία φορά και πάλι κινητοποιήσεις για τη στελέχωση του νοσοκομείου Θηβών. Με έντονη αριστερή χροιά ο συντάκτης του κειμένου της πρόσκλησης καλεί το σύμπαν να συνομωτήσει και το νοσοκομείο Θηβών να βρει από το τίποτα προσωπικό σε κρίσιμες ειδικότητες που λείπουν από παντού στην Ελλάδα, να γίνει επίταξη των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, να γίνει πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για στελέχωση κλινών ΜΕΘ που υπάρχουν όπως λέει στο Νοσοκομείο Θηβών και να πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ, το τελευταίο δικό μου αίτημα προσετέθη τελευταία στιγμή!!

Η πληθώρα των αιτημάτων έχει ήδη τεθεί με εμφατικό τρόπο από καιρό αλλά πρέπει στους λίγους αφελείς που με ειλικρινή διάθεση θα προστρέξουν στην κινητοποίηση να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:Για ποιο λόγο το νοσοκομείο Θηβών άλλαξε χαρακτήρα λειτουργίας κι από τραυματιολογικό κέντρο δίπλα από την εθνική οδό που εγκαινιάστηκε να γίνει “ψήλωσε” με την παρέμβαση πονηρών πολιτικών σε ορόφους και διεκδικεί χωρίς να δικαιούται στελέχωση δευτεροβάθμιου νοσοκομείου ενώ υπάρχει κοντά του το ολοκαίνουργιο τριτοβάθμιο της Χαλκίδας;

Τα νοσοκομεία δεν είναι περίπτερα να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά υπακούουν σε συγκεκριμένους όρους και αρχές λειτουργίας ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια και αξιοπιστία στους πολίτες.Γνωρίζουν όλοι αυτοί που διεκδικούν προσωπικό στελέχωσης τι ακριβώς χρειάζεται για να λειτουργεί δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή των Θηβών; Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί το προσωπικό αυτό κι από πού; Είναι θέμα μόνο οικονομικής χρηματοδότησης του αιτήματος;

Υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στην Ελλάδα διαθέσιμες; Πόσο εύκολο να βρεθούν 5 παθολόγοι, 5 γενικοί χειρουργοί, 5 αναισθησιολόγοι, 5 καρδιολόγοι, 5 ακτινολόγοι και 5 παιδίατροι; Για το ένα νοσοκομείο γιατί και για της Λιβαδειάς χρειαζόμαστε άλλους τόσους και δεν μπορούμε χρόνια τώρα να τους βρούμε!!Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι οι θέσεις των γιατρών που λείπουν στο νοσοκομείο τους προκηρύσσονται κάθε τόσο αλλά υπάρχουν ελάχιστες έως μηδαμινές υποψηφιότητες;Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι οι γιατροί τους ζητούν είτε απόσπαση είτε μετακίνηση προκειμένου να καταφέρουν να δουλέψουν; Δύο από αυτούς έχουν μετακινηθεί στην Αθήνα και ένας τρίτος μέχρι πρότινος ήταν στη Λιβαδειά. Γνωρίζουν ότι οι γιατροί του νοσοκομείου τους παραιτούνται εντός ολίγου χρονικού διαστήματος από την πρόσληψή τους κι αναζητούν την τύχη τους αλλού γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν με τόσες ελλείψεις που υπάρχουν;Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι κανείς σοβαρός γιατρός ακόμη κι αν είναι νέος δεν θα προτιμήσει το νοσοκομείο Θηβών γιατί για να προσφέρει αυτά που με κόπο κι αγώνα απέκτησε επενδύοντας τα καλύτερα χρόνια της νιότης του, πρέπει να συγκρούεται ακόμη και για τ’ αυτονόητα;Ποιος νέος γιατρός θα πάει στο νοσοκομείο Θηβών και θα κινδυνεύει νομικά σε κάθε του εφημερία όταν θα λείπουν βασικές άλλες ειδικότητες να τον στηρίζουν; Μόνο κάποιος που δεν θα θέλει να δουλέψει ή θα επικαλείται τις ελλείψεις για να μη δουλέψει. Παρόλα αυτά υπάρχουν φιλότιμοι συνάδελφοι εκεί.Για ποιο λόγο ένας πολίτης της περιοχής να πάει στο χρόνια απαξιωμένο αυτό νοσοκομείο όταν δίπλα του σε απόσταση 30 χιλιομέτρων υπάρχει το υπερσύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο της Χαλκίδας;

Το ερώτημα είναι ρητορικό.Μετά από 20 χρόνια άκαρπης προσπάθειας για τη στελέχωσή του τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το νοσοκομείο πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα λειτουργίας και να υιοθετήσει επιτέλους αυτόν για τον οποίο κάποτε σχεδιάστηκε; Γιατί ο πολίτης της περιοχής Θηβών πρέπει να είναι προκλητικά ευνοημένος φτάνοντας στα όρια του εκλεκτού και να έχει κοντά του το τριτοβάθμιο νοσοκομείο Χαλκίδας στα 30 χιλιόμετρα, τα άλλα τριτοβάθμια της Αθήνας στα 80 αλλά και δύο κέντρα υγείας Αλιάρτου και Τανάγρας; Κι όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τον Θηβαίο πολίτη που πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικεί το προκλητικά παραπάνω όταν στην πρωτεύουσα του νομού με κόπο κρατάμε τις δικές μας Θερμοπύλες κι απέχουμε από τριτοβάθμια νοσοκομεία με εντατική μεγαλύτερες αποστάσεις από το Νοσοκομείο Θηβών, 90 χιλιόμετρα από τη Λαμία κι άλλα τόσα από τη Χαλκίδα.Η υπερφύαλη πρόσκληση στο συλλαλητήριο που δεν φείδεται πάντως διεκδικήσεων κι απορώ πως και γιατί δεν περιλαμβάνει την αστυνομική βία, στηρίζει γενικά και προσεκτικά διατυπωμένα τη στελέχωση και των γειτονικών μονάδων υγείας. Το όνομα της Λιβαδειάς φυσικά δεν το αναφέρει.

Γιατί επιτέλους οι πολιτικοί της περιοχής δεν επικοινωνούν την αλήθεια στους αφελείς πολίτες του έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται εκτεθειμένοι; Γιατί δεν λένε στους ψηφοφόρους τους ότι είναι τελείως υπερβολικό αν όχι αδύνατο να πετύχουν στελέχωση που να προσφέρει σε αυτούς αφού η ίδια η παρουσία του νοσοκομείου είναι καταχρηστική χρόνια τώρα; Γιατί δεν παραδέχονται στους πολίτες που τους εκλέγουν ότι η αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου Θηβών έγινε μόνο και μόνο για να ανταγωνιστούν αυτό το νοσοκομείο της Λιβαδειάς χωρίς όμως ποτέ αυτό να μπορέσει να γίνει; Γιατί αποκρύπτει το Νοσοκομείο Θηβών τον αριθμό των χειρουργείων που διεξάγονται και το συνολικά παραγόμενο εκεί έργο προκειμένου να αξιολογηθούν οι υπηρεσίες του έτους πολίτες του για να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι αυτό το νοσοκομείο εκεί ποτέ δεν είχε σοβαρό λόγο ύπαρξης παρά μόνο ικανοποίησης της τοπικής αντιπαράθεσης με τη Λιβαδειά αλλά και του διαμοιρασμού ψήφων μόνο όταν οι βουλευτικές έδρες ήταν τέσσερις;

Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι έχουν γίνει δύο αιτήσεις που έχουν απορριφθεί από το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας ΕΚΕΑ για ίδρυση τμήματος αιμοδοσίας διότι η κατανάλωση του νοσοκομείου Θηβών σε αίμα ήταν στα όρια της μίας μονάδας ανά ημέρα μηνιαίως; Γνωρίζει τι ρόλο θα παίξουν τα καινούργια μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν εκεί όταν την ίδια ώρα η κεντρική μονάδα που τους τροφοδοτεί έχει απαρχαιωμένα και με κίνδυνο της λειτουργίας τους ψυγεία φύλαξης αίματος; Ακόμη και τώρα γίνονται διεκδικήσεις προβολής χωρίς τον παραμικρό προσανατολισμό και αναγκαιότητα. Έργο της προηγούμενης διοίκησης που θέλει να οικειοποιηθεί η σημερινή.

Θλιβερό και για τις δύο.Γιατί επιμένουν αρμόδιοι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί ακόμη και τώρα μετά από 20 χρόνια άοκνων προσπαθειών στελέχωσης και λειτουργίας ότι μπορούν με το έτσι θέλω θα στήσουν νοσοκομείο αποσπώντας απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από οπουδήποτε αλλού θα χρησίμευε και θα προσέφερε; Εάν αυτό δεν γίνεται για χυδαίους ψηφοθηρικούς λόγους γιατί γίνεται για να προασπιστεί η υγεία του Θηβαίου πολίτη όταν γύρω του υπάρχουν τόσες άλλες δομές υγείας; Γιατί δεν αποδέχονται προτάσεις λειτουργίας του νοσοκομείου Θηβών ως ενός ανεπτυγμένου αστικού τύπου κέντρου υγείας με στοχευμένη στελέχωση από συναδέλφους συγκεκριμένων ειδικοτήτων που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας όπως αυτή της νοσηλείας χρόνιων παθήσεων; Χωρίς απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού!Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι όταν είχαν τέσσερις αναισθησιολόγους στο νοσοκομείο τους ούτε μία φορά κανένας από αυτούς δεν ήρθε με ευθύνη της διοίκησης να εφημερεύσει στο νοσοκομείο Λιβαδειάς που διατηρούσε πλήρη χειρουργική ετοιμότητα ώστε οι ασθενείς να μην διακομίζονται στην Αθήνα;

Πώς νιώθουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών όταν ο χειρουργός ήταν έτοιμος να χειρουργήσει στο νοσοκομείο Λιβαδειάς με όλα τα μέσα αλλά ο αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Θηβών περίμενε ένας θεός ξέρει τι κι ο ασθενής διακομιζόταν στην Αθήνα; Ακόμη ισχύει! Πρόκειται περί απολύτου θράσους να ζητούν μετακίνηση αναισθησιολόγου από εμάς. Γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής Θηβών ότι μετά το μεσημέρι δεν γίνεται ποτέ κανένα χειρουργείο στο νοσοκομείο από την αρχή της λειτουργίας του μάλιστα! Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς έχουμε τέσσερις αναισθησιολόγους αλλά μετά από κάποιο πρόβλημα του ενός μείναμε και πάλι τρεις. Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Θηβών το μόνο που τον ένοιαζε σήμερα 20.4 ήταν να μετακινηθεί αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Λιβαδειάς προκειμένου να καλύψει τα ελάχιστα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Θηβών. Μόνο ντροπή για αυτόν και τον τρόπο που σκέφτεται. Κανένας αναισθησιολόγος δεν πρόκειται πλέον να μετακινηθεί και δεν πρόκειται να αφήσει εκτεθειμένο τον πληθυσμό αναφοράς του νοσοκομείου Λιβαδειάς που με τόσο κόπο και αίσθημα ευθύνης υπηρετεί. Όταν η πολιτική σκέψη μέσα του τον κάνει να πιστεύει ότι οι τρεις εναπομείναντες αναισθησιολόγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα τους στο νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι καλύτερα να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν τον τοποθετήσει η κυβέρνηση σε χώρο για να παίζει τον πιο άχαρο ρόλο της ζωής του.Γνωρίζουμε επίσης ότι ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Θηβών βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπάρχοντα διοικητή του νοσοκομείου Λιβαδειάς ο οποίος εξεβίασε τους αναισθησιολόγους λέγοντας τους ότι “ή θα μετακινήστε καθημερινά στο Νοσοκομείο Θηβών ή θα αποσπαστεί ένας σε μόνιμη βάση”. Ξεκάθαρος ανήθικος εκβιασμός, που το πρώτο πράγμα που ακυρώνει είναι την επιστημονική παρουσία και προσφορά των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί. Ο διοικητής αδυνατεί να καλύψει το νοσοκομείο Λιβαδειάς και δέχεται οι γιατροί του να εκτίθενται νομικά εφημερεύοντας χωρίς άλλες βασικές ειδικότητες όπως του ακτινολόγου και του αναισθησιολόγου. Ερμηνεύει πολύ λάθος τα πράγματα.Το πρόβλημα στελέχωσης όπως έχει διαμορφωθεί είναι χρόνιο, έχει δημιουργηθεί από την ατυχέστατη πολιτική επιλογή να υπάρχουν δύο νοσοκομεία στον νομό και οι ίδιοι οι πολιτικοί προσπαθούν να το μετακυλήσουν στους γιατρούς.

Προκύπτουν σοβαρότατα θέματα έκθεσης της υγείας των ασθενών όταν αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε χωρίς βασικές ειδικότητες και διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία καθυστερώντας την αντιμετώπισή τους επειδή δεν μας παρέχονται τα αυτονόητα.Το γεγονός ότι αποσιωπείται τόσα χρόνια η αλήθεια της μηδαμινής πιθανότητας να στελεχωθούν επαρκώς και με ασφάλεια τα δύο νοσοκομεία δηλώνει ένα και μόνο γεγονός, συμφέρει τους πολιτικούς η διαιώνιση του προβλήματος για να υπόσχονται πάνω σε αυτό. Καλές κινητοποιήσεις φίλοι της περιοχής Θηβών αλλά δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο ευνοημένοι είστε και πόσο περισσότερο θα μπορούσατε να είστε. Προς το παρόν θα αποτελέσετε για άλλη μία φορά αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταγγελίας κυβερνητικών επιλογών από την αντιπολίτευση αγνοώντας τόσο την αιτία όσο και το βάθος του προβλήματος που βιώνετε!!

Σχετικά