Χειροτονία Ιερέα την Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Μ. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θηβών-ΦΩΤΟ

Η εορτή του Αγίου Λαζάρου και των Βαΐων 

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021 εορτάσθηκε η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θηβών, όπου και τέλεσε τη χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Διακόνου π. Κωνσταντίνου Σβεντζούρη. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημαντική εορτή των Βαΐων, καθώς και στην ιερωσύνη τονίζοντας ότι συνδέεται άρρηκτα με το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και γι’ αυτό τελείται μέσα στη Θεία Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει πάντα στον νου και στην καρδιά του το τρίπτυχο, πίστη, ευλάβεια και φόβο Θεού, και θα πρέπει, μιμούμενος τον Κύριο που εισήλθε στα Ιεροσόλυμα επί πώλου όνου, σε όλη του τη ζωή να είναι ταπεινός και να διακονεί με ταπεινοφροσύνη.

Ο π. Κωνσταντίνος στο λόγο του αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης τονίζοντας ότι η σκέψη του είναι στο λόγο του Κυρίου από το 1ο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Μεγάλης Πέμπτης «οὐχ ὑμεῖς με ἐξελέξασθε, ἀλλ᾿ ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς…», και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη και την στήριξή του, καθώς και τους οικείους του και όλους όσοι του στάθηκαν στη ζωή του.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λεβαδείας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέπτυξε την θ΄ ωδή της ακολουθίας του Νυμφίου: «Ἀφορῶντες εἰς ἐμέ, εἶπας Κύριε τοῖς σεαυτοῦ Μαθηταῖς, μὴ φρονεῖτε ὑψηλά, ἀλλὰ συναπάχθητε τοῖς ταπεινοῖς, ἐμὸν ὅπερ πίνω, πίετε ποτήριον, ὅτι ἐν τῇ Βασιλείᾳ τοῦ Πατρός, ἐμοὶ συνδοξασθήσεσθε».

Το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος παρέστη συμπροσευχόμενος στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο Κοιμητήριο Λεβαδείας. Από την αρχή του έτους οι Κοιμητηριακοί Ναοί έχουν περιέλθει από τους Δήμους στην αρμοδιότητα των Μητροπόλεων. Έτσι, ο Ναός του Αγίου Λαζάρου του Κοιμητηρίου Λεβαδείας περιήλθε από το Δήμο Λεβαδέων στην αρμοδιότητα της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη του Ειδικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διοίκησης και Διαχείρισης του Κοιμητηριακού Ναού, τον πρόεδρο π. Αθανάσιο Κάτσιο και τα μέλη κ. Ιωάννη Ξηρογιάννη, κ. Βασιλική Αλαφογιάννη, κ. Αγγελική Παπαμανώλη και κ. Παναγιώτα Μακρή για τις εργασίες ευτρεπισμού του Ναού και τις ετοιμασίες της πανηγύρεως, και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του χωρίου Αγία Τριάδα.

Σχετικά