Αλέξης Τσίπρας: Στα βήματα του «New Deal» που επαναφέρει ο Μπάιντεν – Διαχωρισμός από τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Να χαράξει ξεκάθαρη ιδεολογική «κόκκινη» γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, που παίρνει αέρα στα «πανιά» του από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και από τη πολιτική του σύγχρονου «New Deal» που δείχνει πως προσπαθεί να εφαρμόσει ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρά τα όσα έχουν πει κατά καιρούς διάφοροι δημοσιολόγοι και διανοητές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί ότι η τομή ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά είναι υπαρκτή. Αν και τα χρόνια που ο ίδιος και το κόμμα του βρέθηκαν στην εξουσία εφάρμοσαν μία πολιτική που δεν την λες και αριστερή -ούτε καν σοσιαλδημοκρατική- εξαιτίας των μνημονίων, το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καταστήσει ξεκάθαρο πως στη πολιτική ζωή της χώρας κονταροχτυπιούνται δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο κόσμος της ακραίας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, σε συμμαχία με την ακροδεξιά και τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη πλευρά οι προοδευτικές δυνάμεις (Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατία και Πράσινοι), σε συμμαχία με τον κόσμο της εργασίας και τους μη προνομιούχους. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει με το άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

«Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Και παρ’ ότι ο ίδιος δια της επικοινωνίας θέλει να εμφανίσει κάθε οπισθοδρομική μεταρρύθμιση ως εξέλιξη, στην ουσία δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται και προκαλεί και η πανδημία σε όλα τα επίπεδα», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο-μανιφέστο του.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η σύγκρουση των δύο κόσμων για την οποία μιλάει, είναι στην Ελλάδα πιο εμφανής από ποτέ. Δεν έχει, άλλωστε, κρύψει ποτέ την πεποίθηση του πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη πανδημία για να τσακίσει μία σειρά από κοινωνικά δικαιώματα και για να επιβάλλει μία αντιδραστική και αυταρχική ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή σε λίγες ημέρες, τον πρόσφατο νόμο με τις αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την αστυνομική αυθαιρεσία που κορυφώθηκε τη περίοδο του lockdown.

Ακόμα και η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιβεβλημένες αυξήσεις σε μία σειρά από κοινωνικές δαπάνες εν μέσω πανδημίας, όπως είναι η δημιουργία νέων ΜΕΘ, οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η ενίσχυση των Μέσων Μεταφοράς και των δημόσιων σχολείων, οφείλεται κατά τον Αλέξη Τσίπρα στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές εμμονές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως οι προοδευτικές ιδέες κερδίζουν ακόμα περισσότερο έδαφος, διεθνώς. Και αν η Ευρώπη παραμένει βαθιά εγκλωβισμένη στις γερμανικές πολιτικές λιτότητας, ο ευνοϊκός «άνεμος» για την ευρύτερη κεντροαριστερά φυσάει στη «Μέκκα» του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

«Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται αποφασισμένος να δώσει αποτελεσματική απάντηση στο θέμα των ανισοτήτων: «Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά δε θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, θα τις πληρώσουν οι πιο πλούσιοι», είπε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Ομιλία που σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από την αλλαγή οικονομικού υποδείγματος στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφερε τη συζήτηση στο έδαφος της κοινής λογικής. Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση δόγματα και συνταγές που απέτυχαν», έγραψε σε άλλο κομμάτι του άρθρου του ο Αλέξης Τσίπρας.

Και η αλήθεια είναι πως ο Τζο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να εφαρμόσει μία επεκτατική οικονομική πολιτική, η οποία θα μοιάζει με το New Deal της δεκαετίας του 1930. Επομένως, φαντάζει απολύτως λογικό ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθήσει να ευνοηθεί από τη διεθνή πολιτική συγκυρία για να πείσει τους έλληνες ψηφοφόρους ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από την πολιτική της λιτότητας, στοχεύοντας να πετύχει έναν σαφή πολιτικό διαχωρισμό ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά