Η “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ” για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου θα έπρεπε να είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα που θυμίζει στον άνθρωπο ότι είναι ένας μόνο από τους ζωντανούς οργανισμούς που συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Δυστυχώς είναι περισσότερο ημέρα ανησυχίας και προβληματισμού για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απειλείται όλο και περισσότερο από τη δράση των ανθρώπων. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυτοί που απειλούν και καταστρέφουν τη φύση, το κάνουν στο όνομα της προστασίας του  περιβάλλοντος.

Στη Στερεά Ελλάδα το πρόβλημα είναι πια εκρηκτικό. Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος το κυρίαρχο σύστημα ανακάλυψε την «πράσινη ανάπτυξη» που σημαίνει:

  • Την απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής όλων των ορεινών όγκων της Στερεάς με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με συστοιχίες ανεμογεννητριών. Προστατευόμενες περιοχές, περιοχές NATURA, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οικοσυστήματα με σπάνια βιοποικιλότητα, χαρακτηρισμένα αρχαία μνημεία αλλά και συνολικά η μελισσοπαραγωγή του τόπου μας απειλούνται με μη-αναστρέψιμη καταστροφή. Από τα Άγραφα μέχρι την Κεντρική Εύβοια και την Καρυστία, από τα Βαρδούσια μέχρι τη Σκύρο, από την Οίτη μέχρι τον Ελικώνα, τα βουνά της Περιφέρειας μας γεμίζουν με τερατώδεις ανεμογεννήτριες.
  • Τη συνεχή επέκταση φωτοβολταϊκών σε ορεινές περιοχές και σε αγροτική γη υψηλής  παραγωγικότητας. Τα φωτοβολταϊκά, με την ανάγκη να δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα γης, απειλούν πια  την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά οικοσυστήματα.
  • Την αλόγιστη εγκατάσταση μεγάλων ενεργειακών μονάδων, στη Βοιωτία κυρίως, που καίνε φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο κι αυτό, όπως το πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο στην Ελλάδα και  σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαχθεί από σχιστολιθικά πετρώματα με μεθόδους καταστροφικές για τις περιοχές εξόρυξης.
  • Την βάφτιση των σκουπιδιών σε «εναλλακτικό καύσιμο», ώστε να προωθηθεί η καύση των σκουπιδιών που παρουσιάζεται σαν «πράσινη» λύση σε σχέση με το λιγνίτη και το πετρέλαιο. Η καύση σκουπιδιών σε ακατάλληλα για αυτό το σκοπό εργοστάσια, όπως μιας τσιμεντοβιομηχανίας στο Αλιβέρι της Εύβοιας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, με δεδομένα τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αντίστοιχο εργοστάσιο στη Μαγνησία. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα εισάγουμε σκουπίδια προς καύση για να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη οι εταιρείες.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την ψευδεπίγραφη «πράσινη» ανάπτυξη έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας. Τη ρύπανση των εσωτερικών υδάτων, ποταμών και υγροβιότοπων,  με εμβληματική την περίπτωση του Ασωπού ποταμού. Την περιβαλλοντική καταστροφή από τη δράση εξορυκτικών βιομηχανιών στη Δίρφη της Εύβοιας, στη Φθιώτιδα, στα βουνά της Φωκίδας. Την ρύπανση του θαλάσσιου  περιβάλλοντος, κυρίως από τις παραπάνω δραστηριότητες. Ιδιαίτερα στο  Βόρειο Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό.

Το κυρίαρχο σύστημα, η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή, αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως πεδίο άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και μόνο. Τους απασχολούν μόνο τα οικονομικά κέρδη των «επενδυτών» και η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι οδηγούμαστε στην υποβάθμιση έως και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κι αυτή οδηγεί στη χειροτέρευση των όρων διαβίωσης της πλειοψηφίας των ανθρώπων και τελικά στην καταστροφή των ανθρώπινων κοινωνιών.

Ευτυχώς οι αντιστάσεις δυναμώνουν. Στην περιφέρεια μας οι πρωτοβουλίες πολιτών, οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, τα κινήματα,  είναι πλέον πιο έμπειρα, πιο καταρτισμένα αλλά και πιο αποφασισμένα να προστατέψουν το περιβάλλον από τη λεηλασία. Συνεχώς και διευρύνονται,  συνεργάζονται, αφυπνίζουν την κοινωνία και πετυχαίνουν -μικρές προς το παρόν- νίκες. Αισιοδοξούμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και οι νίκες θα είναι όλο και πιο μεγάλες.

Η Ελεύθερη Στερεά χαιρετίζει και συμμετέχει στις πολύχρωμες εκδηλώσεις για να γιορταστεί η μέρα του Περιβάλλοντος.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ- ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.  

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ.

Σχετικά