Στη Βουλή οι αυθαίρετες διεκδικήσεις στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας από την Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς!

Κατέθεσα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, που συνυπογράφουν 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, σχετικά με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις εκτάσεων στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας του Δήμου Λεβαδέων από την Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς.

Είναι η δεύτερη Ερώτηση που καταθέτω για το θέμα, αφού ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέφυγε να δώσει απάντηση στην πρώτη Ερώτηση που κατέθεσα στις 26 Οκτωβρίου 2020, ενώ ταυτόχρονα την απευθύνω και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει πλέον την ευθύνη του Κτηματολογίου.

Οι εκτάσεις αυτές παραχωρήθηκαν από την Ι. Μονή στο Υπουργείο Γεωργίας το 1952 και διανεμήθηκαν το 1957 σε ακτήμονες καλλιεργητές, που έκτοτε τις νέμονται, τις κατέχουν και τις καλλιεργούν. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρώτη Ερώτηση μου, όσο και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι και την προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων από το Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Λεβαδέων το 2020, η Ι. Μονή ουδέποτε είχε προβάλλει αξιώσεις επί των εκτάσεων. Μετά όμως ισχυρίστηκε ότι διαθέτει δικαιώματα που τις είχαν παραχωρηθεί με σουλτανικό φιρμάνι…

Οι αυθαίρετες αυτές διεκδικήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να λάβουν μέτρα για την άμεση διευθέτηση του θέματος, ώστε να μην συνεχιστεί η ταλαιπωρία των νόμιμων ιδιοκτητών!  

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ: 

https://drive.google.com/file/d/1F_5bkHR_ViaBWi-dJaDtZr-WXeNpA-iM/view?usp=sharing

Γιώτα Πούλου

Σχετικά